VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 15
Celebrul istoric britanic, om de televiziune și autor de succes a venit în România, la invitația Editurii Trei, unde a participat la două evenimente cu public: pe 21 noiembrie, la Biblioteca Centrală Universitară, în dialog cu Ion M. Ioniță, și pe 22 noiembrie, la Humanitas de la Cișmigiu, unde a dialogat cu Cristian Pătrășconiu.
Simon Sebag Montefiore a vorbit despre perioadele lungi de documentare pentru cărțile sale, dintre care 7 titluri au fost publicate la Editura Trei, despre obiceiurile care îl ajută să scrie și de ce este important pentru el să călătorească în fiecare țară pentru a aduna informații. Astfel, în cei 20 de ani de când a început documentarea și publicarea lucrărilor de nonficțiune „Ierusalim. Biografia unui oraș”, „Ecaterina cea Mare & Potemkin” sau „Romanovii 1613–1918” și a volumelor din Trilogia Moscova – „Într-o noapte de iarnă”, „Sașenka” și „Cerul roșu al amiezii”, Simon Sebag Montefiore a avut acces la numeroase arhive oficiale din diferite țări. El a ajuns pentru prima dată în România la Iași, pe urmele lui Potemkin, căutând mânăstirea unde se presupune că se află mormântul acestuia. Dar a vizitat și Bucureștiul, Brașovul și Sibiul. Pentru documentarea volumului de istorie „Romanovii 1613–1918”, Montefiore a primit acces la arhivele de stat ale Rusiei, deoarece „cred că au apreciat felul în care am tratat istoria și figurile proeminente. Nu am emis judecăți, nu am avut prejudecăți și nu am ironizat trăsături, comportamente, preferințe, trivialități. Am lăsat, de exemplu, ca informațiile din scrisori sau corespondențe să vorbească de la sine”.
Tabieturile sale de scriitor sunt surprinzătoare, Montefiore declarând că, atunci când scrie, se concentrează cel mai bine ascultând muzică tare, preferabil rap. „Uneori se mai plâng și vecinii”, se amuză el. Dacă are nevoie de inspirație, folosește câteva „rețete” care nu dau greș niciodată: „Îmi place foarte mult să fac jogging, în special în pădure, la țară. Și, de asemenea, este important pentru mine să vizitez locuri noi, alte țări și să-i cunosc pe oamenii de acolo”. Autorul britanic a mai spus că s-a simțit foarte bine în România, iar întâlnirea cu bucureștenii a fost o reală sursă de inspirație.
Istoricul Montefiore nu putea rata vizita la Palatul Primăverii – Casa Ceaușescu. „Abia așteptam să vizitez reședința privată a familiei Ceaușescu și nu mi-a înșelat așteptările. Este extravagantă, grandioasă. Desigur, știm cu toții despre crimele comise de Ceaușescu, despre brutalitatea, aroganța sa și iluzia grandorii. Dar am fost puțin surprins însă de frumusețea anumitor lucruri din casă, cum ar fi mozaicurile de inspirație romană, bizantină. Am fost impresionat. Iar în ziua de azi, în era lui Donald Trump, tot acel aur nu mai pare atât de ridicol”, a declarat Simon Sebag Montefiore.
După cele două întâlniri cu cititorii săi, de la Biblioteca Centrală Universitară și de la librăria Humanitas de la Cișmigiu, unde a fost încântat și de interlocutorii săi – Ion M. Ioniță, respectiv Cristian Pătrășconiu, autorul și istoricul Simon Sebag Montefiore spune că a fost foarte mișcat și emoționat de entuziasmul cititorilor. „Mi-a făcut mare plăcere să-i întâlnesc. Sunt absolut fermecat de români și de faptul că citesc atât de mult, în general. Mi-a plăcut foarte mult în România, am fost foarte încântat să vin la București, pentru a doua oară”, adăugând că își dorește să revină cât mai curând aici.
Foto: Cristian Gheorghe Videographer