Homepage  / Cinema

Începe prima ediţie a Festivalului de Film „Cinema şi Propagandă”

Începe prima ediţie a Festivalului de Film "Cinema şi Propagandă"

de Redactia Tvmania

Festivalul de Film "Cinema şi Propagandă", aflat la prima ediţie, va avea loc între 12 şi 16 martie, la Cinemateca Eforie din Bucureşti.

La conferinţa de presă care a anunţat începerea festivalului au participat Cristian Tudor Popescu, directorul evenimentului, Lucreţiu Tudoroiu, conferenţiar, şi Bogdan Brătianu, reprezentant al organizatorilor.

„Răsună Valea” (1950), „Mitrea Cocor” (1952), „Alarmă în munţi” (1955), „Bijuterii de familie” (1958) şi „Tudor” (1963) sunt peliculele care vor fi proiectate, de marţi şi până duminică, de la ora 20.30. Intrarea este gratuită.

„Un festival cu filme româneşti vechi de mai bine de o jumătate de secol? Filme de propagandă comunistă? De ce să vedem aşa ceva?”, s-a întrebat Cristian Tudor Popescu, directorul Festivalului Naţional de Film „Cinema şi Propagandă”. Răspunsul vine tot de la Cristian Tudor Popescu:

„Pentru că timpul este un mare artist. Când citeşti o pagină scrisă acum 500 de ani, în care e consemnată prin propoziţii simple o zi din viaţa unui om, ce-a mâncat, ce-a băut, cum a râs, cum a plâns, cum a fost vremea la amiază, emoţia metafizică o poate depăşi pe cea produsă de un roman contemporan bine scris. Imaginea cinematografică veche are, indiferent de valoarea artistică a filmului, un parfum de timp pe care doar un regizor genial, într-o zi fastă, îl poate crea. Cinefilii de toate vârstele ştiu despre ce vorbesc”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu a mai declarat, marţi, la conferinţa de presă, că acest festival este „un lucru foarte bun”, în special pentru cei mai tineri, „dacă vor veni să vadă nişte filme româneşti din anii ’50, nişte filme de propagandă”.

Festivalul Naţional de Film „Cinema şi Propagandă” se desfăşoară sub sloganul sugestiv „Cinefili de toate vârstele, uniţi-vă!”, deoarece se adresează unui public larg şi variat, de la spectatorii tineri, care s-au născut într-o societate liberă şi democratică, până la cei vârstnici, care au cunoscut din proprie experienţă influenţa malefică a propagandei într-un regim totalitar.

Cristian Tudor Popescu a mai declarat că festivalul îşi propune să studieze modul în care cinematograful a contribuit la „fixarea în conştientul şi subconştientul colectiv, în aproape jumătatea de veac totalitară, a formelor de minciună pe care s-a bazat comunismul şi care îşi fac simţite efectele până astăzi”.

Programul festivalului:

Ziua 1: „Răsună valea” (lungmetraj) – „România pe drumurile democraţiei populare” (scurtmetraj);
Ziua 2: „Mitrea Cocor” (lungmetraj) – „De vorbă cu fraţii mei plugarii” (scurtmetraj);
Ziua 3: „Alarmă în munţi” (lungmetraj) – „Poporul român în lupta pentru democraţie” / „Raidul păcii”.
Ziua 4: „Bijuterii de familie” (lungmetraj) – „Reforma agrară 1945” (scurtmetraj)
Ziua 5: „Tudor” (lungmetraj) – Jurnale de actualităţi.
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton