A 22-a ediție a Festivalului internațional de film Transilvania (TIFF), desfășurată între 9 și 18 iunie, vine, ca de obicei, cu o ofertă imensă de titluri de neratat (recent premiate la Cannes sau la Oscar), invitați iluștri și evenimente tentante.
de Andreea Hentea,
A 22-a ediție a Festivalului internațional de film Transilvania (TIFF), desfășurată între 9 și 18 iunie, vine, ca de obicei, cu o ofertă imensă de titluri de neratat (recent premiate la Cannes sau la Oscar), invitați iluștri și evenimente tentante.
Cu un spot oficial care mizează pe romantism și regăsire, TIFF 2023 ne propune o nouă selecție irezistibilă de filme, realizată cu fler și nesfârșită dragoste pentru cinema. De la titluri noi și deja celebre la premiere românești așteptate cu interes și la producții clasice, cele peste 200 de filme și evenimente din programul festivalului acoperă cam toate preferințele fanilor.
„Probabil cel mai bun produs al teatrului românesc din ultimii 20 de ani”, așa cum îl descria regretatul Ion Caramitru, Horațiu Mălăele îi va întâmpina pe numeroșii spectatori ai festivalului cu spectacolul „Sunt un orb”, de la cinema Florin Piersic. „Sunt mai multe elemente care formează acest spectacol, în care este vorba despre mine, dar este vorba și despre dumneavoastră”, spune subtilul și ironicul Mălăele despre acest eveniment care îmbină poezia și proza scurtă, dar și fermecătoarele sale improvizații. Actorul va lua parte și la proiecția filmului „Piciul”, de Iosif Demian, în care a jucat în 1984.
Invitat special şi laureat al Premiului pentru întreaga activitate, excepționalul actor australian Geoffrey Rush susține un Master Class la TIFF 2023, dar le dă întâlnire fanilor și la proiecția specială organizată în onoarea sa: filmul „Strălucire” (1996), care l-a făcut cunoscut lumii întregi și i-a adus zeci de premii, inclusiv Oscarul, Globul de Aur şi BAFTA.
Un alt invitat de onoare este celebrul regizor Oliver Stone, care va susține un Master Class și va fi prezent în festival cu „Născut pe 4 iulie” (1989), premiat cu două Oscaruri, care i-a prilejuit lui Tom Cruise o nominalizare pentru interpretarea sa intensă. Premiul pentru întreaga activitate îi va reveni și britanicului
Timothy Spall, un actor extrem de nuanțat, pe care maturii îl știu din neuitatul „Secrete și minciuni” (1996), iar spectatorii tineri din seria „Harry Potter”, unde a fost vrăjitorul Pettigrew. Nominalizat la cinci BAFTA de-a lungul anilor, Timothy Spall l-a interpretat pe Winston Churchill în oscarizatul „Discursul regelui” (2010).
Impresionantul „Balena”, regizat de Darren Aronofsky și premiat la începutul acestui an cu un Oscar pentru interpretarea lui Brendan Fraser și cu unul pentru machiaj, reprezintă unul dintre titlurile imbatabile ale festivalului, alături de aclamatul „Tár”, cu Cate Blanchett, care i-a cucerit pe mai toți criticii lumii cu rolul său tulburător. Un alt titlu sonor difuzat la TIFF 2023 este „Triunghiul tristeții”, premiat anul trecut cu Palme d’Or și nominalizat la trei premii Oscar (pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cea mai bună regie – Ruben Östlund).
Zilele Filmului Românesc plusează cu așteptatul „Libertate”, noul film al lui Tudor Giurgiu despre un episod extrem de dramatic petrecut la Sibiu în timpul Revoluției din 1989, prezentat în premieră mondială la TIFF, dar și cu simpaticul „Încă două lozuri”, regizat de Paul Negoescu.
„Boss”, noul film noir al non-conformistului Bogdan Mirică, va fi prezent în festival, ca și noul documentar al lui Alexandru Solomon, „Arsenie. Viața de apoi”.
„Casablanca”, cel mai frumos love-story din toate timpurile, deschide splendidul grupaj al Proiecțiilor speciale, care mai include filme de neuitat precum „După-amiază de câine”, „12 oameni furioși”, „Ultimul tango la Paris”, „Serpico” sau „Rețeaua”.
Documentarele „Cesária Évora”, „O sută de ani de Disney” și „Numele meu este Alfred Hitchcock” invită publicul către un gen prea puțin descoperit.
Institutul Francez din România susține difuzarea a 32 de producții și co-producții franceze care vor rula în cadrul festivalului TIFF 2023. Fondator al Noului Val Francez, critic de film, teoretician și intelectual radical, regizorul Jean-Luc Godard (1930 – 2022) va fi celebrat la cea de-a 22-a ediție TIFF printr-o retrospectivă care cuprinde opt dintre cele mai apreciate filme ale sale, printre care „Cu sufletul la gură”, „Disprețul”, „Alphaville” sau „Pierrot nebunul”.
Printre filmele noi care se vor vedea în cadrul festivalului se numără thrillerul francez „Kompromat” (2022), regizat de Jérome Salle și inspirat din fapte reale sau „Crima este a mea”, cea mai recentă producție a apreciatului regizor François Ozon, cu Isabelle Huppert în rol principal. Celebra actriță va putea fi văzută și în filmul „Sindicalista” (2022), regizat de Jean-Paul Salomé, inclus în secțiunea Supernova alături de un alt film francez, pelicula „În trecere” (2023), regizată de Ira Sachs, care are în centru un trio amoros neobișnuit. Filmul „Accidentul”, regizat de Simon Rieth și prezentat în secțiunea Lună plină, vă va da de gândit sau puteți alege să vă amuzați la comedia delirantă cu super-eroi (din secțiunea Fără limite) „Fumatul provoacă tuse” (2022), regizat de Quentin Dupieux.
Festivalul TIFF se va deschide cu producția „Confort nordic”, o comedie zănatică despre frica de zbor, care îi are în rolurile principale pe Lydia Leonard, Timothy Spall și Ella Rumpf. În închiderea festivalului va fi proiectat „Asteroid City”, noul hit marca Wes Anderson, sosit de pe covorul roșu de la Cannes cu distribuția sa plină de vedete, din care fac parte Tom Hanks, Margot Robbie, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Willem Dafoe, Bryan Cranston, Adrien Brody, Edward Norton, Steve Carell, Jeff Goldblum, Matt Dillon, Liev Schreiber, Rita Wilson, Rupert Friend, Hope Davis, Jeffrey Wright și Maya Hawke.