Homepage  / Timp liber

Începe UNDERCLOUD 2022, festivalul de teatru “independent de orice”. Ce nu trebuie să ratezi

Începe UNDERCLOUD 2022, festivalul de teatru “independent de orice”. Ce nu trebuie să ratezi

de Doinel Tronaru,

În perioada 13-19 iunie se va desfăşura în București cea de-a 15-a ediție a festivalului de teatru Undercloud, devenit deja tradițional printre iubitorii de frumos. Festivalul este “moşit” de regizoarea Chris Simion, încă de la prima ediție, din 2008, şi se deschide luni, la Teatrul Dramaturgilor Români, cu spectacolul “Altă oră de dans” (sediul Muzeului Literaturii Române de pe Calea Griviței, la ora 20.00).

A devenit deja o tradiție ca, în prag sau în miez de vară, în Bucureşti să aibă loc festivalul de teatru independent – “liber de orice”, cum este subintitulat – UNDERCLOUD. Nici măcar cei doi ani de pandemie nu au oprit manifestarea, inițiatoarea acesteia, regizoarea Chris Simion-Mercurian, găsind fel de fel de subterfugii pentru ca aceasta să aibă loc, iar desfăşurarea sa să fie neîntreruptă, din 2008 încoace.

“Invazie” pe Calea Griviței, timp de o săptămână

Inițial, festivalul se dorea a fi unul de teatru în aer liber, de aceea se şi numea Undercloud, pentru că se desfăşura, vara desigur, pe celebra terasă La Motoare de lângă “Lăptăria lui Enache”, din incinta Teatrului Național Bucureşti, “legendară” în prezent, mai ales că nici nu mai există.

De-a lungul vremii, festivalul Undercloud a schimbat fel de fel de locații de desfăşurare, inclusiv de interior, cum ar fi studioul “Horia Bernea” din incinta Muzeului Ţăranului Român, iar acum, începând din acest 2022, care sperăm să fie de bun augur, are un nou spațiu de joc şi “joacă”, unul chiar cu totul neconvențional: Calea Griviței nr. 28-64, s-ar putea spune un segment dintr-o întreagă arteră (de fapt, sunt 7 locații propriu-zise, plus trotuarele pietonale).

MiniCloud şi UnderCloud 2022

Atelierele sunt gratuite și se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani.

Ceea ce este foarte frumos este că această ediție a festivalului Undercloud (organizată de Fundația Calea Griviței, în parteneriat cu ARCUB și Cartierul Creativ) nu este numai un simplu festival de teatru, ci conține fel de fel de manifestări conexe şi paralele, transformând locația respectivă (una mai nefericită şi defavorizată a Capitalei, dar tocmai asta este şi ideea, de “ridicare”, prin mijloace culturale, a zonei), timp de o întreagă săptămână, cât durează evenimentul, într-o adevărată “sărbătoare” a spiritului, a entuziasmului şi a voii bune.

Astfel, diminețile celor 7 zile sunt toate MiniCloud (cu excepția celei de luni, când se deschide festivalul), adică dedicate copiilor şi adolescenților: ele conțin ateliere de actorie, dans, scenografie, pictură, construcție de păpuşi, plus, bineînțeles, spectacole dedicate celor mici. Serile viitoarei săptămâni sunt însă UnderCloud, dedicate adulților, “oamenilor mari”, dar care, în adâncul sufletului, au rămas copii, aşa cum ne îndemna marele scriitor Eugène Ionesco.

Preoți, regizori, dansatori

Seară de seară, vor avea loc spectacole de teatru în premieră, unele dintre ele cu distribuție celebră. Seară de seară, vor avea loc spectacole de dans, artă universală şi care nu foloseşte cuvântul, adresabilă oricui, unde emoția este transmisă prin mişcare, şi numai prin mişcare. 

Alegem dintre acestea cinci highlight-uri ale actualei ediții:

  1. “Romeo și Julieta” (de William Shakespeare, traducere: Virgil Teodorescu), adaptarea şi regia: Mihaela Sîrbu, producție a UNATC “I.L. Caragiale” (luni, 13 iunie, ora 21.30, UNARTE curte);
  2. “Împăratul muştelor” (adaptare după romanul lui William Golding), textul şi regia: Jum Rubin, producție UNATC (MiniCloud, recomandat copiilor peste 10 ani; marți, 14 iunie, ora 12.00, UNARTE curte),
  3. “Noaptea bufonilor” (după texte de Cehov și Shakespeare), scenariul şi regia: Alexa Visarion, cu: Marian Râlea și Richard Bovnoczki (marți, 14 iunie, ora 20.00, TDR Sala “Ion Băieșu”);
  4. “Humans/Bodies/Images” (spectacol de dans), coregrafia: Ioana Marchidan, dramaturgie: Mihaela Michailov (miercuri, 15 iunie, ora 20.00, TDR Sala “Ion Băieșu”);
  5. “Banchet la final de omenire” (spectacol de dans, producție UNATC), regia şi coregrafia: Anca Stoica (vineri, 17 iunie, ora 21.30, TDR Sala “Iosif Naghiu”).

Spicuim câteva dintre evenimentele conexe ale festivalului, paralele spectacolelor principale. Marți, 14 iunie, de la ora 18.00, în Biserica Sfinții Voievozi (aflată chiar la mijlocul arterei dedicate festivalului), va avea loc o conferință-dialog între părintele Constantin Coman şi regizorul Alexa Visarion.

Arta vine în mijlocul oamenilor. Fără bilete, fără high-life găunos, fără snobism

Dar nici artele plastice, vizuale, sau cele muzicale nu vor fi neglijate. O expoziție de costum de teatru va putea fi admirată, de către trecători sau vizitatori, în vitrina de la cunoscutul J’Ai Bistrot, zilnic între orele 10.00 şi 00.00.

O “Nuntă” realist-fantastică (performance Chris Simion-Mercurian) se va ține pe stradă, începând din față de la sediul UNArte (capătul străzii) şi terminându-se la Biserica Sfinții Voievozi (luni, 13 iunie, de la ora 18.00).

O pictură de 2×5 metri va fi realizată zilnic pe stradă, între orele 18.00 şi 21.00, de către reputata pictoriță Mirela Trăistaru, iar lucrarea rezultată va fi expusă în ultima zi a festivalului, la Gala de decernare a premiilor.

CONCERT : NICU ALIFANTIS – Vineri, 17 iunie, în curtea UNARTE

Un concert susținut de celebrul Nicu Alifantis, conținând muzica sa compusă pentru spectacolele de teatru, una excepțională, va avea loc vineri, 17 iunie, de la ora 21.00.

Casa care va deveni teatru. Lecturi “tainice” la lumina lumânării

Cel mai important ni se pare însă spațiul bibliotecă, de relaxare, din locația Grivița 53 (deschis zilnic între orele 10.00 şi 23.00), pentru că este “ultima şansă” de a intra în casa care, în cele din urmă, va deveni teatru: Grivița 53 – “primul teatru construit împreună de la zero” (grivita53.ro), proiectul “de suflet” al regizoarei Chris Simion, pentru care s-a zbătut foarte mult pe parcursul ultimilor ani.

Serile V.I.P. (Vin.Intimitate.Poezie), desfăşurate zilnic între orele 22.00 şi 23.00 în casa Grivița 53, vor consta în lectură la lumina lumânărilor cu 6 reputați poeți contemporani.

O expoziție de manuscrise de teatru la Muzeul Literaturii Române, video-proiecția filmului “Care dintre noi?” (regia Chris Simion-Mercurian, cu: Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc) şi tururi ghidate pe Calea Griviței vor completa programul Undercloud.

Programul complet, pe zile, al festivalului poate fi văzut aici: www.undercloud.ro

Maia Morgenstern în spectacolul NU SUNT EU! – Duminică, 19 iunie, de la orele 21:00, în curtea UNARTE
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton