Homepage  / Cinema / Netflix

Indiana Jones, la 40 de ani de la lansare. Când ar putea fi lansat Indiana Jones 5

Indiana Jones, la 40 de ani de la lansare. Când ar putea fi lansat Indiana Jones 5

de Redactia Tvmania

Ce se poate spune despre „Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute” (disponibil pe Netflix până pe 31 mai), un film devenit un reper al genului de aventuri, care la patru decenii de la premieră e la fel de palpitant ca la prima vizionare? 

Noi generații de fani gustă mereu aventura pură din „Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute” (1981), film păstrat începând din 1999 în Registrul național al filmelor din Biblioteca Congresului american ca operă „semnificativă din punct de vedere cultural, istoric sau estetic”. 

 

Nașterea unui alt fel de Bond

Filmul regizat de Steven Spielberg a fost premiat în 1982 cu patru premii Oscar (pentru efecte vizuale, scenografie, sunet și montaj) și nominalizat la încă patru (cel mai bun film, regie, imaginea semnată Douglas Slocombe și pentru coloana sonoră emblematică a lui John Williams). 

De altfel, autorul unui articol recent din USA Today scria că Oscarul obținut atunci de „Carele de foc”, regizat de Hugh Hudson, ar fi trebuit categoric să îi revină filmului „Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute”, ceea ce ar fi influențat toată istoria blockbusterelor hollywoodiene. 

Ideea poveștii lui Indiana Jones s-a născut pe plajă, într-o discuție din 1977 între Steven Spielberg și George Lucas, aflați într-o vacanță în Hawaii. George Lucas se afla acolo pentru că „fugise” de toată tevatura noii sale premiere, așa cum făcea mereu. Acum era vorba despre „Star Wars: Episodul IV – O nouă speranță”. 

Când au început să sosească cifrele încasărilor și a fost clar că filmul va fi un succes, Lucas s-a relaxat. Când Spielberg i-a mărturisit că a vrut dintotdeauna să regizeze un film cu James Bond, Lucas i-a răspuns că are o idee mult mai bună, un film de aventuri numit „Raiders of the Lost Ark”. La întoarcerea din vacanță, cei doi cineaști s-au reîntâlnit și au dezvoltat scenariul împreună cu Lawrence Kasdan. 

„Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute” a devenit emblematic pentru genul său, iar despre irezistibilul arheolog Indiana Jones, cu pălăria, biciul și zâmbetul său colosal, interpretat strălucit de Harrison Ford, s-a spus, nu o dată, că este unul dintre cele mai reușite personaje aduse vreodată pe ecran. 

 

Peripeții și pe platouri

Nu puține au fost aventurile de la filmările din Tunisia. Harrison Ford, care avea să-l joace pe Indiana Jones în toate filmele francizei – „Indiana Jones și templul blestemat” (1984), „Indiana Jones și Ultima cruciadă” (1989) și „Indiana Jones și regatul craniului de cristal” (2008), disponibile, de asemenea, pe Netflix – a trecut prin multe probe de foc.

Într-o scenă de luptă de lângă avion, acesta a scăpat de sub control și l-a lovit peste genunchi. Cum anvelopa de cauciuc era însă înmuiată de la căldura infernală, actorul a scăpat doar cu un ligament rupt și nu i-a fost zdrobit osul. În loc să apeleze la asistența medicală tunisiană, Ford a preferat să-și țină genunchiul înfășurat în gheață și să continue filmările. 

Ca toată echipa, Ford a suferit de pe urma căldurii cumplite, iar o indigestie severă l-a făcut să scurteze scena de luptă din piață: l-a împușcat pe adversarul care venea spre el agitând spectaculos o sabie. Lui Spielberg i-a plăcut găselnița și a lăsat-o în film. 

Harrison Ford (78 de ani) va relua rolul în „Indiana Jones 5”. Noul film, ultimul din serie, va fi regizat de James Mangold și va fi lansat în iulie 2022. Producătorul Frank Marshall a precizat într-un interviu: „Există un singur Indiana Jones și acela e Harrison Ford”. 

Cine îi va da replica lui Indy?

Partenera lui Harrison Ford în „Indiana Jones 5” va fi celebra actriță, scenaristă și producătoare Phoebe Waller-Bridge (35 de ani). Recompensată cu Globul de Aur pentru rolul din serialul „Fleabag”, care i-a adus și un premiu Emmy ca scenaristă, ea este și creatoarea serialului de mare succes „Obsesia Evei”. Cel mai recent scenariu al său e al noului film din seria Bond, „Nu e vreme de murit” (2021), reprogamat ultima oară pentru luna octombrie. Alături de Ford și Phoebe Waller-Bridge va mai juca și danezul Mads Mikkelsen. 

 

de Andreea Chiriac Hentea

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton