Homepage  / Cinema

„Indiana Jones și cadranul destinului” a intrat pe marile ecrane. Cum pune Harrison Ford punct unui mit

„Indiana Jones și cadranul destinului” a intrat pe marile ecrane. Cum pune Harrison Ford punct unui mit

de Andreea Hentea,

Ovaționat după premiera mondială la Festivalul de la Cannes și așteptat cu emoție de fani, „Indiana Jones și cadranul destinului” intră de astăzi în cinematografe. Finalul celei mai faimoase francize cinematografice de aventuri ne conduce prin noua poveste a lui Indy, pentru care Harrison Ford a fost aplaudat, alături de noii colegi, pe covorul roșu al festivalului.

Cum să pui punct unui mit

oul film din seria „Indiana Jones” are acțiunea amplasată în 1969, în timpul competiției pentru cucerirea spațiului cosmic dintre SUA și U.R.S.S. Indiana Jones (Harrison Ford) primește o vizită surpriză de la fina lui, Helena Shaw (Phoebe Waller-Bridge), dispusă să vândă un artefact rar încredințat de tatăl ei: cadranul lui Arhimede, un dispozitiv care permite călătoria în timp. Cei doi se confruntă în curând cu un grup de naziști conduși de periculoșii Jürgen Voller (Mads Mikkelsen) și Klaber (Boyd Holbrook), care vor și ei artefactul. Criticii au apreciat că „Filmul are un final bizar, care ar putea diviza fanii” (Empire), dar și că este „un amestec grozav de acțiune, umor și emoție, cu Ford într-o formă bună” (Total Film). Harrison Ford apare întinerit în unele secvențe în care luptă cu naziștii, astfel încât să arate ca acum 35 de ani, datorită tehnologiei avansate folosite în film, care l-a impresionat pe experimentatul actor.

Harrison Ford își ia rămas bun

Premiat la Cannes cu Palme d’Or pentru întreaga carieră, Harrison Ford a evocat emoționant franciza care a fermecat generații de fani. Tot la Cannes, James Mangold, care a scris și regizat noul film (după ce Steven Spielberg le-a semnat pe primele patru), a spus: „M-am trezit într-un fel de fantezie de pe vremea liceului, când mă întrebam cum ar fi să regizez unul dintre aceste filme”. Cele patru producții anterioare au încasat aproape 2 miliarde de dolari la nivel global.

Primul, „Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute” (1981), a primit patru premii Oscar (pentru efecte vizuale, scenografie, sunet și montaj) și alte patru nominalizări, iar un cronicar a scris recent că „Oscarul pentru cel mai bun film ar fi trebuit să îi revină categoric, ceea ce ar fi influențat toată istoria blockbusterelor hollywoodiene”.

Ideea poveștii lui Indiana Jones s-a născut pe plajă, într-o discuție din 1977 între Steven Spielberg și George Lucas, aflați într-o vacanță în Hawaii. George Lucas se afla acolo pentru că „fugise” de toată tevatura noii sale premiere, așa cum făcea mereu. Acum era vorba despre „Star Wars: Episodul IV – O nouă speranță”. Când au început să sosească cifrele încasărilor și a fost clar că filmul va fi un succes, Lucas s-a relaxat.

Când Spielberg i-a mărturisit că a vrut dintotdeauna să regizeze un film cu James Bond, Lucas i-a răspuns că are o idee mult mai bună, un film de aventuri numit „Raiders of the Lost Ark”. La întoarcerea din vacanță, cei doi cineaști s-au reîntâlnit și au dezvoltat scenariul împreună cu Lawrence Kasdan. „Indiana Jones și căutătorii arcei pierdute” a devenit emblematic pentru genul său, iar despre irezistibilul arheolog Indiana Jones, cu pălăria, biciul și zâmbetul său colosal, interpretat strălucit de Harrison Ford, s-a spus, nu o dată, că este unul dintre cele mai reușite personaje aduse vreodată pe ecran.

O: Indiana Jones and the Dial of Destiny, SUA, 2023 R: James Mangold D: Harrison Ford, Mads Mikkelsen, Phoebe Waller-Bridge, Mads Mikkelsen, Boyd Holbrook, John Rhys-Davies, Antonio Banderas, Shaunette Renée Wilson, Toby Jones, Ethann Isidore.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton