Cauze care pot conduce la apariția incendiilor
Cu toate că nu există un set clar de cauze care pot conduce la apariția incendiilor, de-a lungul timpului pompierii au realizat un top al celor mai frecvente cauze care conduc la apariția incendiilor. Printre cele mai comune motive se află următoarele:
– Utilizarea unor echipamente electrice defecte sau care funcționează necorespunzător. Având în vedere că astfel de echipamente nu funcționează la parametri optimi există posibilitatea ca în timpul utilizării să se supraîncălzească. Ignorarea acestui aspect face ca o clipă de neatenție să conducă la izbucnirea unui incendiu care de cele mai multe ori se soldează cu victime.
– Aruncarea la întâmplare a chiștoacelor de țigară este un alt motiv foarte frecvent atunci când vine vorba despre cele mai comune cauze care conduc la apariția incendiilor. Această cauză se află în topul cauzelor care conduc la apariția incendiilor mai ales în cazul în care acestea izbucnesc în timpul verii.
– Lăsarea nesupravegheată a echipamentelor utilizate în procesul de gătire este un alt motiv care poate conduce la apariția unui incendiu. Uleiul încins care sare din tigaie, o scânteie care poate sări din flacăra ochiului de aragaz sau lăsarea oalelor pe foc pentru o perioadă exagerat de lungă sunt doar câteva dintre situațiile care dacă nu sunt gestionate într-un mod corect conduc la apariția unui incendiu.
– Mâna criminală este un motiv care nu poate fi trecut cu vederea în momentul în care sunt analizate cele mai populare motive care conduc la apariția incendiilor.
Ponturi despre prevenirea și stingerea incendiilor pe care trebuie să le cunoască un număr cât mai mare de persoane
Chestiile elementare care ne pot salva viața sunt informații care ar trebui să fie cunoscute de către un număr cât mai mare de persoane chiar dacă acestea nu sunt specializate să lucreze în prevenirea și stingerea incendiilor. Ce ar trebui să știe orice persoană care se consideră responsabilă din punct de vedere civic?
– Focul nu trebuie lăsat niciodată nesupravegheat. Fie că este vorba despre focul făcut la un grătar, focul din sobă sau flacăra de aragaz, acesta nu trebuie să fie lăsat nesupravegheat pentru că pot apărea situații care să conducă la apariția unui incendiu.
– Înainte de a utiliza un echipament electrocasnic verifică dacă acesta se află într-o stare bună din punct de vedere estetic. În cazul în care nu prezintă simptome care ar putea pune în pericol buna funcționare a echipamentului îl poți conecta la o priză. Dacă, după conectarea la priză constați că electrocasnicul nu funcționează într-un mod corect trebuie să îl deconectezi de la priză și să nu îl mai folosești.
– Suspendarea alimentării cu energie electrică și gaze naturale. Acest demers trebuie să fie realizat doar în cazul în care realizarea acestui demers nu te pune în pericol iminent.
– Stingătorul trebuie să fie manevrat corect. Este foarte importantă prima intervenție așa că dacă știi să utilizezi într-un mod corect stingătorul poate face diferența dintre un incendiu devastator și un incendiu stins în faza de debut.
– Evident, alarmarea pompierilor este un alt sfat pe care fiecare dintre noi trebuie să îl respecte în momentul în care suntem martorii unui incendiu. De fapt, cu acest sfat ar fi trebuit să încep enumerarea.
De ce să optez pentru un curs cadru tehnic PSI?
Posibilitatea de a putea lucra în multe locații este răspunsul la întrebarea aflată în subtitlul acestui articol. Având în vedere că așa cum am menționat deja, departamentul de prevenire și stingere a incendiilor este un departament care ar trebui să se afle în toate instituțiile publice, private, fabrici, hoteluri, mall uri, etc, ar trebui să existe un număr mare de cereri pentru angajarea cadrelor tehnice PSI. Pentru a putea răspunde cererii venită din partea celor care doresc să angajeze un cadru tehnic PSI trebuie printre altele deținerea unui certificat care să ateste absolvirea unui curs de cadru tehnic PSI. Un astfel de certificat poate fi obținut doar în cazul în care se participă și se absoarbă cursul.