Homepage  / Filme Online / Netflix

„Înțelepciunea caracatiței”, documentarul premiat cu Oscar la gala 2021, este disponibil pe Netflix

„Înțelepciunea caracatiței”, documentarul premiat cu Oscar la gala 2021, este disponibil pe Netflix

de Redactia Tvmania

Câștigătorul recent al Oscarului pentru film documentar, „Înțelepciunea caracatiței” - în original „My Octopus Teacher”, disponibil pe Netflix - este o poveste nemaivăzută despre empatie și despre o prietenie tulburătoare între specii.

Totul a început în 2010, când biologul marin sud-african Craig Foster, extenuat de munca asiduă în fața computerului, a simțit că depresia și epuizarea sunt pe cale să-l învingă. Scufundarea în apa tăios de rece a unui golf aflat la 21 de km de Cape Town i-a oferit însă o revelație, iar naturalistul a hotărât să se întoarcă zilnic în același loc și să filmeze splendida pădure de alge.

 

Poemul unei prietenii imposibile

Cel mai surprinzător lucru nu se află în complexitatea și în valoarea documentară a filmărilor cercetătorului (care a lăsat camera de filmare inclusiv noaptea pe fundul apei). Ceea ce face singular și uluitor acest film e apropierea de neînchipuit între el și caracatița căreia a început să-i studieze comportamentul. Surprins inițial de ritualurile ei neobișnuite, Foster a câștigat încrederea neașteptată a acestei mici ființe.

A rezultat jurnalul în imagini al unei aventuri emoționale de o frumusețe și delicatețe care rivalizează cu cele mai celebre prietenii ale lumii. O poveste care i-a făcut pe critici să scrie că filmul este „superb și aproape șocant de înduioșător” și că te face „să râzi și să plângi deopotrivă privind câte lucruri tulburătoare poate învăța un cercetător de la o moluscă cu opt tentacule, în cea mai neobișnuită și de neuitat poveste de dragoste a anului”.

 

„Înțelepciunea caracatiței”, documentarul premiat cu Oscar la gala 2021, este disponibil pe Netflix

 

O echipă magică

„Înțelepciunea caracatiței” – care a primit Oscarul la ediția 2021, la categoria documentar, unde a concurat și „Colectiv” – nu este primul documentar despre flora și fauna subacvatică.

Cu ajutorul montajului inspirat al Pippei Ehrlich și al regizorului James Reed, care i-au pus într-o montură narativă captivantă observațiile, Craig Foster l-a transformat însă într-o poveste formidabilă, o pledoarie puternică și originală pentru empatie față de planetă și de viețuitoarele ei.

El a fondat, de atunci, organizația Sea Change Project, care are ca scop ocrotirea florei și faunei subacvatice a zonei. Prin vizibilitatea meritată adusă de multitudinea sa de premii (culminând cu Oscar și BAFTA), filmul este un excelent punct de pornire pentru schimbarea felului în care ne privim și ne respectăm planeta și aparent cele mai insignifiante făpturi pe care le găzduiește.

 

articol de Andreea Chiriac Hentea

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton