Homepage  / Seriale / Seriale americane

INTERVIU. Alexander Ludwig, despre sezonul al cincilea din „Vikingii”

INTERVIU. Alexander Ludwig, despre sezonul al cincilea din „Vikingii”

de Redactia Tvmania

Actorul Alexander Ludwig, interpretul personajului Björn din „Vikingii”, ne-a povestit despre sezonul al cincilea și despre relațiile personajului său cu celelalte personaje. Sezonul al cincilea al serialului „Vikingii” este difuzat de canalul History în fiecare joi, de la ora 21.00.

 

În sezonul cinci, Ivar Fără-de-Oase îşi afirmă supremaţia asupra Marii Armate Păgâne, în vreme ce Lagertha domneşte ca regină în Kattegat. Uciderea lui Sigurt de către fratele său, Ivar, plantează germenii unor bătălii viitoare, iar fiii lui Ragnar îşi pun la cale răzbunarea pentru moartea tatălui lor. Bjorn îşi urmează destinul pe Marea Mediterană şi Floki, care jeleşte moartea soţiei sale Helga, porneşte pe mare lăsându-şi soarta în mâinile zeilor. Este un sezon încărcat de alianţe surprinzătoare şi trădări incredibile, petrecute în vreme ce vikingii se luptă să cucerească lumea.

 

– O dată cu sezonul cinci, persoanjul interpretat de tine, Björn, simte că trebuie să mai demonstreze ceva?

Alexander Ludwig: Björn este motivat în totalitate de moartea tatălui său și de misiunea sa, și anume de a merge pe urma pașilor lui. Toată viața s-a bazat pe această ideologie. Mort sau viu, principalul lui țel a fost să îl facă mândru pe tatăl său. O temă recurentă pe care o puteți observa este aceea de a-ți trăi viața condus de dorința de a mulțumi pe altcineva, în loc să o trăiești pentru tine însuți. Björn încă se află în momentul acela în care crede că într-un final urmează să facă ceva care este mai mare decât orice a făcut până atunci. Se va duce mai departe decât a fost până acum și își va construi propriul drum, propria lui călătorie. Principalul lui scop este acela de a explora.

Este de părere că micile lupte între diferitele facțiuni ale vikingilor sunt oarecum neînsemnate, iar acest lucru devine din ce în ce mai evident după moartea lui Sigurd. Observă tensiunea care există între frați și nu își dorește decât să iasă din această ecuație. Nu vrea să aibă nimic de-a face cu acest lucru. Își dorește să plece în lume, să își trăiască propria viață și reușește să facă acest lucru. Datorită acestui lucru putem spune că sezonul cinci este unul destul de spectaculos. Simplul fapt că putem filma în locuri diferite și ajungem să îi vedem pe vikingi în locații precum deșertul, este ireal. Până și simplul fapt că sunt acolo în acel costum care nu se potrivește deloc cu peisajul… abia aștept să văd cum vor ieși acele episoade.

– Cum interacționează personajul tău cu episcopul Heahmund?

Alexander Ludwig: Din câte știu, episcopul Heahmund se bazează pe un personaj istoric adevărat, destul de interesant de altfel. Îl întâlnim pe episcopul Heahmund în timpul bătăliei cu Ivar și, pe scurt, dezvoltăm o relație care ne aduce în punctul în care ne dorim amândoi să ne unim forțele, iar această relație va evolua odată cu trecerea timpului. Chiar îmi place acest personaj. Cred că felul în care l-au prezentat la sfârșitul sezonului 4 este extrem de interesant. Pur și simplu ador personajele care au defecte, iar el este o persoană foarte manipulatoare, însă este un luptător desăvârșit.

– Ce admiri cel mai mult la Björn?

Alexander Ludwig: Inima lui. Însă inima îi stă întotdeauna în cale. Aș putea spune chiar că el este cea mai corectă persoană din serial. Atunci când vine vorba de a conduce, el încearcă să fie cel mai bun lider pentru că poporul său merită acest lucru. Busola sa morală este constantă, în timp ce la alții variază în funcție de situație. Acum, bineînțeles că nu pot spune că este cel mai bun om în relațiile pe care le are, însă și acest aspect îmi place la el.

Un lucru care îmi place la toate personajele pe care Michael [Hirst] le creează este faptul că până la un anumit nivel, fiecare dintre ele are anumite defecte. Până la urmă este perfect uman să ai defecte. Nu este nimic interesant să te uiți la un personaj perfect care își face și el drum printr-un serial de televiziune. Vrei să vezi urcușurile și coborâșurile a ceea ce înseamnă să fii om. Foarte multe din lucrurile care se întâmplă în serialul nostru pot fi corelate cu evenimentele cotidiene. La finalul zilei, este vorba doar despre familie și despre luptele care au loc în interiorul acesteia și despre oamenii care încearcă să își găsească propriul rost în lume.

– Björn este unul dintre personajele cele mai vechi din serial. Începi să simți o anumită presiune? Sunt momente în care te întrebi „au de gând să mă omoare sau ce se va întâmpla cu mine?”

Alexander Ludwig: Da, bineînțeles că mă întreb acest lucru. Însă presiunea pentru mine a fost la începutul serialului. Îți cauți un echilibru și începi să descoperi un personaj pe care ai posibilitatea de a-l construi pe fundația care ți-a fost dată încă de la început. Astfel că pentru mine devine din ce în ce mai palpitant acest rol. Un lucru care mi se pare foarte interesant, atunci când lucrezi la o dramă istorică, este faptul că poți să urmărești povestea acelei persoane și să vezi ce se va întâmpla până la final.

Un alt lucru care îmi place la serialul nostru este acela că lui Michael Hirst nu îi este teamă să surprindă audiența și se folosește de libertatea creativă atunci când vine vorba de a omorî un personaj care poate nu ar fi trebuit să moară. Până la urmă suntem într-un serial TV, iar în această situație mai important decât să prezentăm istoria este să aducem momente dramatice acolo unde avem ocazia. „Vikingii” este un serial foarte interesant și care reușește să capteze atenția oamenilor. Indiferent când va trebui Björn să moară, singurul lucru care mă interesează, este să aibă o moarte bună, care să șocheze audiența. Sunt de părere că indiferent cât de mic este un personaj, poți să găsești izbăvire în moarte, dacă are loc aşa cum trebuie.

– Dacă ai putea aduce o tradiție în viața modernă, care ar fi aceea?

Alexander Ludwig: Respectul pe care vikingii îl aveau față de femei. Sunt de părere că acest lucru ar avea o importanță și mai mare acum, mai ales în lumina ultimelor evenimente petrecute la Hollywood. Astfel s-ar face o ordine, iar cei care nu au respectat aceste tradiții sau care nu au dorit să le adopte să fie dați la o parte. Este surprinzător cât de progresivă era cultura vikingilor chiar și cu atât de mult timp înaintea noastră. Era exact așa cum ar trebui să fie. Este surprinzător să vezi că exista chiar și acum mult timp această egalitate stabilită de tradiție, însă care pe parcurs s-a pierdut. Cu toate acestea, sunt de părere că această perioadă, în care începem să vedem din ce în ce mai multe schimbări, ne face să ne îndreptăm spre o cale mai bună. Vom avea nevoie foarte mult timp, pentru că nu suntem nici măcar pe aproape, însă ne îndreptăm în direcția bună și asta este tot ce contează.

– Sunt curios dacă prezența ta în acest serial se răsfrînge asupra viații tale de zi cu zi.

Alexander Ludwig: Bineînțeles că are un impact asupra mea, însă nu poți lăsa acest lucru să îți afecteze viața. În primul sezon faptul că am avut părul scurt nu a fost un lucru care să îmi placă atunci când mă uitam în oglindă, însă, la finalul zilei, pot spune că îmi place ceea ce fac și aș face foarte multe sacrificii pentru a putea participa la acest serial. Cred că sunt mai multe aspecte ale vieții cotidiene care s-au schimbat… este o nebunie, pentru că atunci când eram în Irlanda în sezonul doi oamenii spuneau „Oh, ești actor. În ce serial joci?”, „Vikingii”, „Interesant. Succes!”. Însă acum… serios vorbesc… acum nu pot să intru nici în aeroport fără să fiu recunoscut sau să merg pe stradă. Și nu vorbesc doar despre momentele în care sunt aici. Am fost recent în Uruguay și a fost o nebunie totală. Nici măcar cu seria „Jocurile foamei” nu am trecut printr-o experiență asemănătoare. Este surprinzător să vezi cât de mult a influențat acest serial oamenii, la un nivel global, și este foarte interesant să știi că și tu faci parte din acel lucru.

– „Vikingii” este unul dintre cele mai consistente seriale din punct de vedere stilistic, care sunt difuzate acum și care are diferiți regizori. Cum ți se par abordările pe care le propune fiecare regizor în parte? Sunt momente în care ești de acord cu ceea ce spun sau te contrazici cu ei?

Alexander Ludwig: Bineînțeles că apar și asemenea momente atunci când schimbi regizorii sau lucrezi cu un alt actor. Fiecare persoană are stilul ei și propria viziune asupra scenariului și cum ar trebui să arate acesta pe ecran. Sunt de părere că în situații de acest tip cheia succesului este înțelegerea, în primul rând pentru că sfatul nu-ți poate precede înțelegerea. Întâi de toate trebuie să înțelegi și abia mai apoi să dai sfaturi, acest lucru este valabil și atunci când lucrezi cu cineva, întâi de toate trebuie să înțelegi modul de lucru al acelei persoane, abia apoi poți găsi cea mai bună modalitate pentru a colabora. Atunci vei găsi o modalitate prin care să îți inserezi propria viziune în viziunea lor.

Cred că asta îmi place cel mai mult atunci când iau contact cu regizori noi, pentru că ei vin cu stiluri și abordări noi. Un alt lucru care îmi place este acela că există din partea tuturor respect pentru veteranii serialului. Având în vedere că am trăit cu acest personaj mai mult decât a făcut-o cineva până acum, discutabil chiar mai mult decât a făcut-o Michael Hirst… iar eu și Michael am discutat despre asta acum mult timp. El are atenția îndreptată către mai multe personaje, fiecare având scopurile proprii pentru că încearcă să vadă cât de mult se poate întinde povestea. Sunt recunoscător să am parte de un scenarist ca el, care este atât de deschis în a colabora și care lasă și la aprecierea mea ceea ce crede el că ar face Björn într-o anumită situație. Este un lucru special, un privilegiu pe care nu mulți actori îl au. Este minunat!

– Cum crezi că se va descurca Katheryn Winnick ca regizor în cel de-al șaselea sezon?

Alexander Ludwig: Cred că o să fie minunată și sunt de părere că nu poate să existe un loc mai potrivit decât acesta pentru ca un regizor să exploreze. Serialul „Vikingii” are cea mai bună echipă cu care am lucrat până acum. Ei nu sunt doar familia mea, ci sunt și oameni pe care îi respect foarte mult și apreciez creativitatea fiecăruia dintre ei. Astfel, din punctul meu de vedere, nu ai cum să ai o oportunitate mai bună decât aceasta pentru a putea explora, din punct de vedere creativ, și pentru a aduce puțin propriul stil acestui serial. Cred că Katheryn va face o treabă minunată. Am discutat acest subiect pe larg cu ea și i-am spus cât de nerăbdător și bucuros sunt pentru ea, pentru că a ales să facă acest pas. Un pas foarte important din multe puncte de vedere.

– Ți-ar plăcea ca la un moment dat să regizezi și tu?

Alexander Ludwig: Bineînțeles. Sunt de părere că să ai 25 de ani și să poți spune că ai regizat un episod sună interesant, însă sunt de părere că simți că vrei să regizezi pentru că ai de spus o poveste, ceva care te pasionează.

– Care a fost cea mai grea scenă, din punct de vedere emoțional, pe care a trebuit să o joci? A fost una care să iasă în evidență?

Au fost și scene destul de grele pe care a trebuit să le joc și acelea au fost cele cu Travis Fimmel, de care îmi este foarte dor, și știind că rolul lui era aproape de final mi s-a părut că acest lucru a făcut ca scenele să fie și mai grele. Și cu Gustaf Skaarsgard am avut câteva scene mai grele pentru că mi-a fost un prieten drag pe tot parcursul serialului. Trăim împreună. Scenele acelea în care îți iei la revedere atât de la personaje, cât și în viața reală, sunt poate cele mai grele și lasă o urmă adâncă în tine. Fiecare scenă are provocările ei.

– Care este relația ta cu Lagertha în sezonul cinci?

Alexander Ludwig: Björn își sprijină întotdeauna mama. Au o relație foarte strânsă și s-ar duce până la capătul lumii pentru ea.

– Această relație nu este afectată în niciun fel în sezonul cinci? Va fi testată această relație?

Alexander Ludwig: Da, va fi testată. Fără să dezvălui prea multe, pot spune că Björn s-a aliberat din acea lume. Astfel că încă de la început nu prea îi vedeți pe Lagertha și Björn împreună. Björn este cu Halfdan în propria lor călătorie, lucru palpitant de altfel, și încearcă să se lupte cu propriile probleme în Africa. Iar în momentul întoarcerii află că va avea loc un război civil, iar Lagertha are nevoie de ajutorul și susținerea lui. Iar Björn este acolo, alături de ea.

Rezultatul războiului civil va pune o mare presiune pe toate relațiile și va fi foarte greu pentru toate personajele să se împace cu deznodământul a ceea ce s-a întâmplat. Lagertha nu a avut niciodată mai multă nevoie de Björn decât are nevoie în această perioadă. Astfel că îl veți vedea pe Björn luând câteva decizii dificile, nemaivorbind despre faptul că el va afla un aspect destul de important despre viața lui personală și de familie, un aspect despre care nu a știut nimic până acum.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton