TVMania. Cum ați trecut de perioada asta atipică, de carantină și de pandemie? V-a afectat în vreun fel?
Dorina Florea: Din păcate încă nu a trecut și pare că nu sunt șanse foarte mari să se încheie prea curând această perioadă. Suntem în plină epidemie la noi în țară, iar în alte state autoritățile au reintrodus restricții pe fondul creșterii numărului de infectări cu SARS-COV-2. Suntem în continuare într-o perioadă de criză la nivel global, astfel că pandemia ne afectează pe toți. Important este însă să respectăm și să adoptăm obiceiuri simple care ne pot ajuta să nu ne îmbolnăvim: purtarea măștii în mod corespunzător, igiena mâinilor și distanțarea fizică. Sunt măsuri simple, unele chiar de bun simț și nu atât de greu de respectat.
Care a fost cea mai grea provocare? Dar cea mai ușoară parte?
Profesional vorbind, toată această perioadă a fost una intensă, cu provocări în fiecare Telejurnal și în fiecare ediție specială. Am lucrat inclusiv în perioada stării de urgență, iar atunci programul nostru a fost unul special. De la jumătatea lunii mai, când am intrat în starea de alertă, lucrurile s-au mai așezat în redacția noastră. Am început să lucrăm în ture, iar ritmul, deși alert, este parte a meseriei noastre. Extrem de dificil și teribil de frustrant a fost, și încă este, faptul că, de la debutul epidemiei în țara noastră, nu am mai ajuns să îmi văd părinții. Chiar și după ridicarea stării de urgență am ales să nu îi vizităm, pentru că am vrut și vrem să îi protejăm. Mai ales că atât eu, cât și soțul meu am lucrat în toată această perioadă și am intrat în contact cu foarte multe persoane, unele chiar purtătoare de virus. Este însă teribil să îi știi la câțiva kilometri distanță și să nu îi poți vizita. Noroc cu tehnologia că ne ajută în sensul ăsta și îi putem vedea măcar virtual. Însă chiar și așa îmi este foarte greu și extrem de dor de ei.
Cât privește ultima parte a întrebării, nu știu dacă există o latură ușoară. Dacă ar fi să forțez totuși un răspuns, poate că traficul din București! În perioada stării de urgență, spre exemplu, mi s-a întâmplat de multe ori ca atunci când mă duceam spre casă, undeva ușor după miezul nopții, să mă întâlnesc pe străzi doar cu echipajele de Poliție.
Cum s-au schimbat lucrurile în redacție?
Radical! Lucrăm în ture, mulți lucrează de acasă, desigur, acolo unde este posibil acest lucru. În redacție suntem cât mai dispersați, pentru că birourile au fost reașezate, sunt echipe pentru zone sigure, teren și redacție. În afară de aceste măsuri, încercăm pe cât posibil să păstrăm distanțarea fizică, purtăm măștile în interiorul redacției și chiar și în studiouri, folosim dezinfectantele puse la dispoziție de instituție. Ritmul de lucru este în continuare unul extrem de intens. Mă bucur însă că, și în aceste condiții, Televiziunea Română continuă să informeze corect și echilibrat publicul, ceea ce se vede și în audiențele bune din toată această perioadă. Oamenii s-au săturat de știri false, de informații contradictorii, de teoriile care au tot circulat în aceste luni, iar mulți au migrat din mediul online către TV. Și mă bucur că ne-au ales pe noi! Sigur că pentru unii încă există această tentație de a nu crede în virus, de a-i contrazice pe specialiștii din domeniul medical sau de a nu respecta măsurile de protecție. Va exista mereu un astfel de public dispus să urmeze și să creadă în teoriile conspirației, sper însă că acesta va rămâne unul minoritar. Dincolo de orice, cred că important este să fim echilibrați și lucizi, dar mai ales responsabili. Cum trecem peste această perioadă depinde, până la urmă, de comportamentul fiecăruia dintre noi.
Cum a fost în vacanță, dacă ați fost în vacanță? V-au fost afectate planurile?
Pandemia ne-a dat complet peste cap planurile de vacanță. Anul acesta este unul special pentru mine și soțul meu. Împlinim 10 ani de căsnicie! Nu că pe cei din urmă nu i-am fi sărbătorit cu vacanțe binemeritate. Însă în 2010, când ne aflam în luna de miere în Porec, frumosul orășel cu parfum medieval din Croația, ne-am promis că la 10 ani de căsnicie, ne vom întoarce în exact același loc. Ne-am dorit un fel de „reeditare” a lunii de miere. Dar cum 2020 a venit ca un tăvălug peste tot în lume, planurile noastre de vacanță au fost inițial amânate, apoi pur și simplu năruite. Nu mi-aș fi imaginat vreodată că ne vom încălca promisiunea de acum un deceniu. Dar știu sigur că, atunci când lucurile vor reveni la normal, vom „răzbuna” acest an cu multe vacanțe, în locuri unde acum doar visăm să mergem. Până la vacanțele peste hotare, le-am redescoperit însă pe cele din țara noastră. Am mai „furat” câte un weekend în zonele de munte și am înțeles abia acum de ce străinii sunt atât de fascinați de România. O văd așa cum poate mulți dintre noi nu am văzut-o: autentică și frumoasă. E drept că mai avem de lucrat la calitatea serviciilor, dar locurile de la noi din țară sunt fabuloase. Și aș da doar câteva sugestii de vacanță, descoperiri recente – locuri pe care siguranță le vom revizita: Abația Cisterciană de la Cârța – Sibiu, Cetatea Alba Carolina, Cascada Lotrișor – Parcul National Cozia, Cetatea Argamum – Capul Doloșman ori traseul Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cascada 7 Izvoare.
Ce vă doriți pentru perioada următoare?
Cred că cea mai bună urare a vremurilor nebune pe care le trăim este… sănătate! Doar atât! Îmi doresc să fim sănătoși și să trecem toți cu bine de această perioadă.