Homepage  / Vedete / Vedete româneşti

INTERVIU EXCLUSIV: Cum se menține în formă actorul Petru Păun („Fructul oprit”)

INTERVIU EXCLUSIV: Cum se menține în formă actorul Petru Păun („Fructul oprit”)
7

de Redactia Tvmania

Înainte de a deveni actor, protagonistul serialului „Fructul oprit”, pe care îl puteți urmări în fiecare miercuri începând cu ora 20.00 pe Antena 1,  a fost fotomodel, apoi nutriționist și consilier de dezvoltare personală. Ce implică toate acestea, dar și după ce sfaturi se ghidează Petru Păun (30 de ani) am aflat chiar de la el, în cadrul unui interviu acordat exclusiv pentru TVMania și TVSatelit.

 

 

TVMania: Mulți dintre telespectatori probabil nu știu că ești nutriționist și consilier de dezvoltare personală. Cum ai ajuns să te dedici acestor domenii?

 

În jurul vârstei de 19 ani am simțit că e nevoie de o schimbare a alimentației. Am luat hotărârea să renunț la carne și lactate, în urma studierii unor cărți, articole științifice și medicale despre consumul acestor alimente, dar și coroborarea acelor informatii cu ceea ce simțeam fizic, consumându-le. Le-am considerat relevante și am făcut schimbarea. În paralel, studiul ezoteric m-a condus către o altă înțelegere a alimentației și a corpului uman.  De asemenea, tatăl meu fiind medic (specialist în boli interne) mi-a oferit o bază solidă de informații, precum și sprijin în activitatea de nutriționist, întotdeauna cerându-i și lui o părere. Inclusiv pentru alegerea cursului de formare ca nutriționist. În privința activității de consiliere, aici este o altă poveste. Dintotdeauna mi-am pus întrebări. De ce am avut o anumită reacție? Ce anume a declanșat-o? Cine/ce a cauzat o anumită reacție? De altfel, încă din adolescență am fost foarte interesat să mă observ și să îi observ pe ceilalți în diferite circumstanțe. Urmăream reacții, mișcări, mimica, gestica. Mă fascina natura umană, cu totul. În paralel am citit cărți de parapsiholgie și studii ale psihologiei umane, atât din perspectiva științifică cât și ezoterică. Pe parcurs am trecut prin multe încercări pe care le-am depășit prin resurse proprii și am identificat tipare comportamentale, precum și cauze și efecte ale acestora. Interesant a fost că după un timp am întâlnit oameni care se confruntau cu aceleași probleme prin care am trecut și am putut să le răspund cerinței de a-i ajuta. După opt ani de zile, în care am urmat mai multe cursuri de pregătire în domeniu, am încheiat și un curs de formare pentru consiliere de dezvoltare personală. De altfel, licența în științele comunicării mi-a fost și îmi este de mare folos.

TVMania: Ai și profesat?

 

Da. În privința activității de consiliere am preferat să ofer pro bono serviciile, ca o formă de contribuție către comunitate. Un fel de mulțumire pentru ajutorul primit pe căi nebănuite de-a lungul timpului. De altfel, în prezent sunt în procesul de a înființa „Asociația Buildyourself” care se va dedica în principal dezvoltării personale și  sprijinirii adolescenților aflați în procesul de formare.

 

TVMania:Ai avut vreodată probleme cu kg sau întotdeauna ai arătat atât de bine?

 

Nu am avut niciodată probleme cu kilogramele. Am avut inspirația de a începe să frecventez regulat sala de fitness de la vârsta de 16 ani. Practic, am crescut modelându-mi corpul în încercarea de a avea proporții armonioase. Principiu pe care îl respect și acum în antrenamentele pe care le desfășor.

 

TVMania: În ceea ce privește nutriția, care sunt sfaturile de bază pe care orice om ar trebui să le respecte?

 

Orice om ar trebui să aibă cunoștinte de anatomie de bază, precum și de nutriție corectă. Mai jos o să enumăr reguli pe care le respect:

 

  1. Respect perioadele de digestie ale fiecărei mese, în funcție de cantitatea de mâncare și de tipul de alimente consumate.

 

  1. Nu mănânc dacă nu îmi este foame. Doar în cazul apei, o consum și când nu îmi este sete.

 

  1. Beau lichide doar înainte de masă cu 15-30 de minute. Niciodată în timpul mesei. Uneori la 30 de minute după masă, consum un ceai cald cu efect digestiv.

 

  1. Nu mă supralimentez. Mănânc puțin și caut să mă concentrez pe alimente bogate în nutrienți.

 

  1. Nu sunt extremist sau radical. Îmi dau voie să mănânc și alimente pe care nu le consider cele mai sănătoase, ca o formă de a evita să devin rigid, dar și pentru a-mi aminti de ce nu mănânc acele alimente.

 

  1. Consum doar sucuri din fructe, netratate termic.

 

  1. Nu mă culc după ce am mâncat.

 

TVMania: Acum că a trecut Paștele, cum ar trebui să arate mesele noastre? Ne poți da te rog, un exemplu de meniu pe o zi?

 

Nu consider că trebuie să folosim sărbătorile (oricare ar fi ele) ca pe o dispensă de la o alimentație corectă. Ca să știm cum trebuie să arate o masă, trebuie să înțelegem în primul rând scopul acesteia și nu este primordial să ne potolească senzația de foame. Aceasta este o abordare superficială. Hrana din timpul unei mese este un combustibil pentru organism. Când nu mai avem energie destulă și nutrienți pentru a susține procesele care se desfășoară în corp, simțim nevoia să ne alimentăm. Precum o mașină, corpul uman reacționează dacă îi dăm un combustibil nepotrivit sau de slabă calitate. Apoi în funcție de momentul zilei, dar și de tipul de activități desfășurate în acea zi, trebuie să ne alegem hrana. Cert este că trebuie să avem un aport mare de alimente crude, legume și fructe, pe parcursul unei zile, sub formă de gustări sau fel însoțitor pentru a împlini necesarul de enzime și oligoelemente atât de necesare funcționării corecte a sistemului digestiv. De asemenea, dacă sunt zile în care facem mult efort în prima parte a zilei se vor consuma atât glucide simple, cât și complexe pentru a susține energetic organismul, iar în partea a doua a zilei și la ultima masă se vor consuma alimente bogate în proteine, pentru refacerea musculară, acompaniate de salate de legume proaspete, pentru ușurarea digestiei.

 

TVMania: Care sunt alimentele care din punctul tău de vedere trebuie evitate?

 

În mod clar alimentele cu un grad înalt de procesare(orez alb, făină albă, zahărul, margarină), dar și sucurile acidulate care sunt bogate în zahăr, coloranți artificiali și potențiatori de arome.

 

TVMania: Și cu ce am putea înlocui spre exemplu dulciurile? Multe persoane se confruntă cu această problemă.

 

Dulciurile nu trebuie înlocuite. Sistemul nervos se „hrănește” exclusiv cu glucoză. Deci, sunt necesare, dar există variante sănătoase. În afară de fructe precum banane, curmale uscate sau proaspete, smochine uscate sau proaspete, ananas, mango și sucuri din citrice și diverse combinații de fructe, există și dulciuri vegane și vegetariene pentru care se folosesc îndulcitori naturali precum zahăr din flori de cocos, îndulcitor din stevia rebaudiana sau fructoza naturală din fructe. În prezent, împreună cu partenera mea de afaceri, pregătim lansarea unui concept nou de dulciuri vegane și vegetariene – „LARA SWEETS”, pentru care vom folosi mijloace de producție de ultimă generație și ingrediente ecologice și bio.

 

 TVMania: Consilier de dezvoltare personală. Ne poți explica mai în detaliu ce înseamnă acest concept și cu ce te ocupi?

 

Pe mine viata nu m-a menajat emoțional. Fiind mai degrabă o fire reflexivă, am antrenat mușchiul autoobservării, urmărind să mă înțeleg cât mai bine în circumstanțele trăite cu ceilalți, dar și cu mine însumi. Sunt foarte atent la emoțiile trăite zilnic și caut să le găsesc sursa, DIN MINE, care răspunde la stimulii exteriori și trezesc în mine anumite trăiri și stări. În rolul de consilier trebuie să fii un bun ascultător și să poți înțelege în profunzime nevoile celui din fața ta. În felul acesta tu îl poți ghida să își descopere singur resursele pe care le are sau îl poți ajuta să și le creeze, în așa fel încât să iasă din impasul în care se află. De altfel, trebuie să fi înțeles mecanismele autocunoașterii și observării obiective.  Am învățat că trebuie să cooperez cu circumstanțele în care mă aflu și nu să mă împotrivesc. De regulă, căutăm să fugim cât mai repede și cât mai departe de suferință, când de fapt dacă nu ne identificăm cu ea, nu reușim să vedem că acolo este cheia problemei. Circumstanțele neplăcute sunt de fapt medicamentul care vindecă întreaga problemă, dar în loc să luăm tratamentul, fugim de el. Astfel, îl acompaniez pe client pe parcursul „tratamentului”.

 

TVMania: Ai întâlnit persoane care aveau stima de sine scăzută?

 

Da. Majoritatea oamenilor au suferit răni emoționale care le-au afectat stima de sine. Din păcate, ascund asta în spatele unor măști ale aroganței, agresivității și ironiei nemotivate.

 TVMania: Ce crezi că ar trebui să facă o persoană când se află într-un moment vulnerabil?

 

În mod cert ar trebui să-și recunoască ei înșiși că se află într-un astfel de moment. A fi vulnerabil înseamnă a fi puternic, deși la prima vedere nu pare așa. Cei mai mulți se feresc de momente vulnerabile, dar în astfel de momente te cunoști pe tine. Oțelul se călește în foc. Deci, când ești într-un moment vulnerabil ascute-ți simțul autoobservării și caută să înțelegi acel moment și pe tine. Acela este un foarte bun gimnaziu psihologic.

 
TVMania: Ce ar trebui să faci pentru a-
ți crește spre exemplu stima de sine?

 

Trebuie identificate aspectele personale care îți scad stima de sine, ce anume te determină să ai o stimă de sine scăzută. Odată identificată lista acelor determinanți, punct cu punct lucrezi cu fiecare în parte și corectezi aspectele respective.

TVMania: Ai întâmpinat la rândul tău momente dificile? Ce ai făcut în acel moment pentru a-ți reveni?

 

Am întâmpinat foarte multe situații dificile. Cu fiecare situație am învățat să îmi canalizez și mai mult energia pentru a găsi o rezolvare, evitând să mă consum plângându-mi de milă sau punându-mi întrebări inutile. În timp mi-am creat un protocol de urgență pentru situații dificile.

TVMania: Ne poți da exemple de exerciții pe care le putem practica și acasă?

 

Nu sunt un adept al exercițiilor făcute acasă. „Acasă” este locul unde te relaxezi, unde te odihnești și unde te refaci mental și fizic. Este oaza de liniște. Evit să amestec lucrurile. Exercițiile le fac în sala de fitness sau în spații publice, special amenajate. Mai mult, acasă sunt foarte multe tentații care te vor deturna de la a-ți urma planul de exerciții.

 

TVMania: Sunt foarte multe persoane care au un program foarte încărcat și nu pot respecta mesele întocmai, probabil în această situație te afli și tu. Care sunt soluțiile?

 

Este foarte simplu…nu mănânc. Dacă nu am timp, prefer să beau apă sau sucuri de fructe și legume. Eventual mănânc fructe. Mi-am obișnuit corpul să postească. Atunci când ai un program strict de mese, devii rigid și dogmatic și asta îți poate afecta moralul foarte mult. De asemenea, cred că marea problemă a societații în ceea ce privește nutriția este supraalimentarea. Sistemul digestiv are nevoie, ca și noi de altfel, de pauze. Imaginați-vă cum ar fi să muncim neîntrerupt, fără să avem weekend-ul liber sau concedii. Eh…cam așa se simte și corpul nostru.

 

TVMania: Tu ce faci pentru a te menține?

 

În afară de alimentație corectă, conform celor pe care le-am povestit mai sus, fac sport regulat și am grijă de gândurile și emoțiile cu care mă hrănesc. Meditez și îmi place să mă relaxez pe munte unde îmi liniștesc mintea și o scald în liniște. Vă mulțumesc.

 

petru_alexIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton