Modifica setarile cookie
Homepage  / Cinema

INTERVIU EXCLUSIV. Dragoș Buliga (regizorul „Las Fierbinți”) debutează în lungmetraj cu „Vânătorul de spirite”.

de Redactia Tvmania

Regizorul serialului „Las Fierbinți” difuzat de PRO TV, își pregătește debutul pe marile ecrane cu un lungmetraj ce se bucură de prezența unor mari actori precum Armand Assante. Acesta a răspuns în exclusivitate pentru TVMania despre cum a ajuns să regizeze acest film și despre filmările peliculei „Vânătorul de spirite”. Pelicula va avea premiera în cinematografe pe data de 20 aprilie.

 

TVMania: „Vânătorul de spirite” e debutul tău de lungmetraj, după mai bine de 10 ani de regizat videoclipuri și seriale de mare succes. Bănuiesc că aveai vise despre cum va fi debutul tău în cinema. Seamană realitatea cu ce ți-ai dorit în urmă cu, să zicem, 5-6 ani pentru debutul în cinema?

Nu mi-am făcut niciodată “planuri” pentru debut. Firește că mi-am dorit întotdeauna să fac film de cinema. De mai bine 10 ani însă sunt pe un platou de filmare aproape în fiecare zi, și fiecare zi în care lucrez este o bucurie și o experiență nouă pentru mine. Asta e realitatea și viața mea.

Și, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori, viața bate filmul, mai ales in cazul meu. Nu prea aveam cum sa visez la asa un debut în cinema pe ulitele de tara ale Fierbintiului, vă asigur. In cel mai bun caz visezi la o bere rece, acolo. Atât.

TVMania:Cum ai ajuns sa regizezi acest film?

Într-o dimineață am deschis mailul. Prietenul și partenerul meu Andrei Boncea îmi trimisese un scenariu scris de Octav Gheorghe. L-am citit pe nerăsuflate, mi-a plăcut foarte mult. Andrei și Cătălin Cățoiu găsiseră un grup entuziast de investitori care doreau să producă un film românesc pentru piața internațională. Căutau regizor și m-au întrebat dacă nu m-aș încumeta să îl fac eu. Evident, am acceptat fără ezitare, aproape înconștient. Pentru mine și pentru echipa mea de la Frame Film, acest film era mai mult decât o provocare. Era un proiect curajos, neobișnuit mai ales pentru România, care trebuia făcut într-un timp record cu resurse foarte limitate. Însă recunosc, îmi plac provocările.

TVMania:Care a fost cea mai interesantă parte de muncă din acest film? Ce ți-a dat cel mai mult bătăi de cap?

Producția acestui film a fost ca o cursă contra cronometru. Într-un timp foarte scurt trebuia să filmăm un număr semnificativ de secvențe, unele foarte complicate, în decoruri foarte laborioase, în locații diferite. A fost o experiență intensă însă extrem de plăcută. Așa cum am spus, am avut o echipă senzațională alături de mine, prietenii mei cu care lucrez de ani de zile la serialele de televiziune. Am avut multe nopți de filmare, și evident, filmând un film de groază în timpul verii, singura bătaie de cap era soarele care uneori răsărea prea devreme.

TVMania: În România prin munca ta în televiziune, cu Las Fierbinți sau O săptămână nebună, ai lucrat cu unii dintre cei mai mari actori ai noștri – de la Horațiu Mălaele, Maia Morgenstern, Oana Pellea, Mihai Constantin, Ileana Stana Ionescu,  Răzvan Vasilescu-, iar sub supravegherea ta actori mai putin cunoscuți ca Mihai Bobonete, Adrian Văncică sau Cuzin Toma au devenit prin personajele lor mici legende în România. Din perspectiva asta, cum a fost întâlnirea cu Armand Assante – care e o legendă cu patru nominalizari la Globurile de Aur, cu un premiu Emmy?

Armand este genul de actor cu care cred că orice regizor se simte privilegiat să lucreze. L-am văzut în extraordinarul film al regretatului Cristian Nemescu, “California Dreamin”, produs de Andrei acum 10 ani și știam că e un actor complex, intens. Știam povești despre el de la filmare. Am aflat că este foarte dedicat, generos, modest, atent cu fiecare membru al echipei de filmare. Însă nu știam cât de mult o să învăț de la el. O anumită disciplină, concentrare totală, căutare obsesivă a personajului pe care îl interpreta. Evident, intenția noastră a fost tot timpul să facem un film comercial, pentru marele public, bazat pe o poveste oarecum simplă cu un twist original, însă Armand m-a ajutat să îi dau un sens și să aflu mult mai multe lucruri decât îmi imaginam despre Louis, personajul lui din film.

TVMania: Las Fierbinți e singurul serial de după Revoluție care a creat personaje atât de puternice încât ele sunt etichete pentru alte persoane cu comportamente similare. Probabil că e comparabil cu seria Brigada Diverse (BD-urile) din anii 80. Simți o presiune din partea publicului care o să vină să vadă un film făcut de cel care face și Las Fierbinți?

Experința mea în televiziune m-a învățat să respect și să apreciez publicul. Fiecare episod din serialul pe care îl produc si îl regizez este un examen personal pe care îl dau în fata audienței. Sunt perfect conștient că publicul care într-un fel sau altul este familiar cu Las Fierbinți are anumite așteptări de la acest film și sper să le împlinesc, evident în măsura în care acest gen de film îi pasionează.

TVMania: Ai fost tentat să distribui în acest film și dintre actorii din Las Fierbinți? Ei au văzut filmul?

Chiar am făcut-o. Veți recunoaste unul din actori, distribuit în cu totul altă direcție ca în Fierbinți. Îmi aduc aminte că acolo unde am filmat, în inima Transilvaniei, lumea îi cerea autografe fără să știe că lângă el stătea Armand Assante.

TVMania: La ce să se aștepte un spectator de la filmul The Wanderers – Vânătorul de Spirite?

La un horror comedy românesc cu o poveste cred eu captivantă, cu o distribuție de excepție filmat în locații incredibil de frumoase din inima Transilvaniei.

TVMania: Toate filmele pe care le-ai făcut până acum în tv sunt în zona comediei, într-o parte pozitivă a vieții chiar dacă uneori apar și problemele din partea gri a vieții. Chiar și acest film pentru cinema, Vânătorul de spirite, îl descrii drept un horror comedy. De ce alegi să mergi mai mult spre comedie?

Aici alegerea din fericire a venit de la Octav Gheorghe, scenaristul filmului. Așa am ajuns să îl fac, asta m-a atras chiar din prima clipă. Oriunde e comedie, mă simt în largul meu. Nu știu de ce. Asta nu înseamnă că e ușor în general să faci comedie.  Dar mă simt norocos că am avut posibilitatea să mă exprim în acest gen.

TVMania: Unde a fost prima proiecție cu public a filmului și care au fost reacțiile?

În Los Angeles, prima proiecție. La unul din cele mai prestigioase cinematografe, în Hollywood. Emoții cât carul, am stat afară și am fumat un pachet de țigări în două ore. După vizionare, reacțiile au fost incredibile. Americanilor le place filmul foarte mult, mai ales rolul pe care îl face Armand. E copleșitor să te laude atâția oameni, nu e nimeni pregătit pentru asta.

TVMania: Filmul a început să ia premii în festivalurile internaționale de profil, festivalurile pentru genul fantasy – horror, o zonă comercială. Romania e pe val în cinematografie, mai ales în cinematografia de artă și în festivalurile de profil, te așteptai la premii internaționale? Erau parte din strategia voastră de dezvoltare a proiectului?

Nu ne-am gândit niciodată. Ținta clară, un film comercial categoria B de vândut în străinătate. Speri să ajungi cu așa ceva la festival? În nici un caz. Dar totuși, am luat premii aproape în toate festivalurile unde a fost selecționați. Firește, este vorba de festivaluri dedicate acestui gen, fantastic sau horror, însă pentru mine și pentru acest film înseamnă mult mai mult decât m-aș fi asteptat vreodată. Sper că și spectatorii români să vină să îl vadă și mi-aș dori sincer cât mai multe filme românești dedicate marelui public.

 

Credit foto: Bogdan Comănescu

 

 

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 5

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te