Realizatorii emisiunii „Superspeed”, Costin Giurgea și Tudor Bratu ne-au vorbit în exclusiviate despre cum a început pasiunea lor pentru mașini, dar și detalii din culisele show-ului de la Pro TV, difuzat în fiecare sâmbătă începând cu ora 10.30.
Realizatorii emisiunii „Superspeed”, Costin Giurgea și Tudor Bratu ne-au vorbit în exclusiviate despre cum a început pasiunea lor pentru mașini, dar și detalii din culisele show-ului de la Pro TV, difuzat în fiecare sâmbătă începând cu ora 10.30.
TVMania: Povestiți-ne cum a început pasiunea voastră pentru mașini și cum a ajuns sa devină o meserie?
COSTIN GIURGEA: Unii spun că a început la doi ani, când am învârtit prima oară o cheie în contactul mașinii. Era, desigur, o Dacie 1300, tata coborâse până la farmacie, mama era în dreapta. Ea zice că m-a întrebat “ce făceai dacă pleca mașina?”, eu aparent i-am răspuns “păi luam de volan”. De fapt, cred că totul a început un pic mai târziu, când am primit cadou pe la 5-6 ani o mașinuță cu pedale. Am parcat-o la nesfârșit prin toată curtea, până când m-am plictisit și am început să simulez accidente. A fost fun.
TUDOR BRATU: Pe la 12-13 ani un coleg de servici al mamei mele a primit ordin să arunce din casă tonel de reviste cu mașini. El a zis că nu poate să facă asta și i le-a adus mamei mele. După 30 de minute de răsfoit reviste m-am pus să le citesc din scoarță în scoarță și am decis: vreau să fac presă auto. Să vorbesc despre mașini oamenilor.
TVMania: Am văzut că sunteți pe drumuri mai tot timpul pentru filmări. Comparativ cu drumurile altor țări, cum vi se par cele din România?
COSTIN GIURGEA: Foarte proaste comparativ cu Europa de Vest sau USA, foarte bune comparativ cu Ucraina sau Africa sau, bănuiesc, Rusia. Totul ține de repere, prin urmare cred că e important să ne setăm reperele în Vest și să încercăm să ajungem acolo. Și cu infrastructura, și cu educația rutieră, și cu aplicarea legilor.
TUDOR BRATU: Este o preconcepție care pare să nu mai dispară de la români – “drumurile de la noi” sunt distruse. Nu este adevărat. Avem drumuri infinit mai bune decât cele din Ucraina sau Moldova, de exemplu iar în Italia… în zona Modena de unde vin toate supercar-urile lor… drumurile sunt o glumă. Chiar sunt o glumă, majoritatea sunt peticite, zici că ești la noi acum 20 de ani… Sunt și în România cu zone care ar putea fi îmbunătățite dar per ansamblu drumurile naținale și majoritatea drumurilor județene din România sunt bune sau foarte bune.
TVMania: Cât timp sunteți plecați pentru a filma emisiunea „SuperSpeed”?
COSTIN GIURGEA: TOT TIMPUL. 🙂 De fapt, suntem plecați mai puțin decât am vrea să plecăm, pentru că dacă filmăm teste sau aventuri pe-afară, materialul va fi mai spectaculos decât dacă e filmat aici. Și nu mă refer doar la drumuri, care încep să se repete în imagini, la cât de multe mașini filmăm noi, ci și la vreme. Practic, iarna dacă nu e zăpadă mare pe drum nu poți să filmezi, iar toamna dacă nimerești zile cu vânt și ploaie, la fel, devine imposibil.
TUDOR BRATU: Sunt săptămâni în care avem doar două-trei zile fără a fi plecați din București… călătorim atât prin România cât și prin Lume pentru a filma cele mai noi mașini lansate. La noi nu există weekend, nu avem noțiunea asta de sfârșit de săptămână, pot fi luni legat când avem o zi mai liberă miercuri, sau o marți și în weekend-uri să avem de filmat pentru emisiune.
TVMania: Cum vă alegeți subiectele emisiunilor?
COSTIN GIURGEA: Multe dintre subiecte apar natural, în funcție de ce mașini se lansează. Ne concentrăm pe mașini noi, dar încercăm să facem și aventuri, road trips, de fiecare dată când avem ocazia. Practic, am stat de vorbă mult cu oamenii care ne urmăresc online și am aflat că ei vor, în primul rând, să vadă la noi supercaruri. Iar dacă facem teste cu mașini normale, să le facem comparative, ca să se înțeleagă mai ușor care-i treaba cu mașinile noi.
TUDOR BRATU: Este simplu. Ce este mai nou în industrie trebuie să apară în premieră la noi. În principiu, oamenii sunt mai interesați de părerea noastră directă, proprie despre mașini, despre cum se conduc ele, cum se simt. De aceea, încercăm să ajungem cât mai repede la evenimente de lansare pentru presă pentru ca pe PRO TV oamenii să vadă premiere naționale cu teste cu mașini.
TVMania: Cum credeți că vor evolua mașinile în viitor?
COSTIN GIURGEA: Păi, dincolo de discuția motor combustie internă versus motor electric, care este o discuție pur la nivel de propulsie, cred că mai important este să fim conștienți că viitorul plin de mașini autonome este mai aproape decât credem noi. Sistemele sunt foarte avansate, avantajele sunt evidente și mi se pare că singurele elemente care lipsesc din ecuație sunt legislația și factorul politic. Legislația pentru că e greu să stabilești cine este de vină în cazul unor accidente, iar factorul politic pentru că în momentul în care vom avea mașini autonome pe șosele, efectul va fi devastator pentru nenumărate categorii sociale: șoferi de taxi, șoferi de camioane, etc. Probabil că, la nivel global, mașinile autonome vor fi cel mai disruptiv element din istoria forței de muncă din istorie.
TUDOR BRATU: Plictisitor. În afară de faptul că toate mașinile, modelele pe care le știm noi deja – vor deveni electrice și deci vor fi rapide și foarte rapide, toate mașinile vor fi super tehnologizate, digitalizate la interior, pline de display-uri… conectate cu tine prin telefon… eh, dar toate mașinile electrice vor avea același feeling pentru că motorul electric e motor electric și bateria e baterie. Cam toate vor fi la fel… la un moment dat mașinile nu vor mai fi obiecte sentimentale ci doar instrumente de transport… din păcate. Dar asta este, mergem înainte, important e să salvăm Planeta.
TVMania: De-a lungul timpului ați avut incidente în timpul filmărilor? Ne poți povesti puțin?
COSTIN GIURGEA: Păi… în Barcelona ne-au furat rucsacul plin de echipamente (DSLR, obiective, HDD-uri), iar în Dubai în aeroport ne-au reținut două stații de emisie recepție că au zis că n-aveam voie cu ele în avion. Altfel, am fost destul de cuminți și precauți…
TVMania: Voi ce luați în considerare atunci când vă alegeți mașina personală?
COSTIN GIURGEA: Multă lume ne întreabă “ce mașină să-mi cumpăr”. De fiecare dată, noi răspundem cu alte două întrebari. „Câți bani vrei să dai pe ea?” și “Ce vrei să faci cu ea?”. Odată ce îți răspunzi la aceste două întrebări, imediat ai un short list de mașini pe care ți le poți cumpăra. Fie că sunt mașini mici, hatchback-uri, break-uri, SUV-uri sau Coupe-uri. Apoi, pasul următor este să mergi efectiv să conduci fiecare opțiune, pentru că atunci vei ști sigur ce mașină îți cumperi. Deci, pe scurt, cel mai important când îți cumperi o mașină este să știi ce vrei de la ea.
TUDOR BRATU: Să aibă portiere în spate și să fie joasă pentru a putea să car câinele meu uriaș cu ea. Să fie automată și foarte confortabilă. Să aibă faruri cât mai avansate tehnologic și un sistem de infotainment interior care să se conecteze ușor la telefon pentru a nu sta pe telefon când conduc.
TVMania: Ce mașini aveți acasă?
TUDOR BRATU: Momentan nu am mașină, sunt în căutarea unui “clasic” pe gustul meu. Când îl voi găsi, voi acționa!
COSTIN GIURGEA: Nu am. Nu mai am nevoie, pentru că avem multe mașini de filmat.
TVMania: Dacă intervine vreo defecțiune la mașină o repari singur? Dincolo de micile ecrane cum se aplică practic pasiunea voastră pentru mașini?
COSTIN GIURGEA: Niciodată. Nu mă bag să repar chestii, mai ales că la mașinile noi oricum n-aș ști ce să fac. Iar dincolo de emisiune, pasiunea cu mașini se aplică în modul în care călătoresc. Concediile sunt aproape tot timpul în mașină, chiar și dacă zburăm pe alte continente. Mașina e în continuare cea mai bună expresie a libertății și o iubesc mult pentru asta.
TUDOR BRATU: Mașinile pe care le conducem noi sunt modele foarte noi unde intervenția șoferului din punct de vedere mecanic este interzisă pentru că altfel se pierde garanția produsului. Deci, dacă nu mai merge, chem platforma, așa ar trebui să facă oricine deține o mașină nou-nouță aflată în garanție și care se defectează. Altfel sunt pasionat de îngrijirea mașinii, toate mașinile care trec pe la mine au parte de tratament special la spălătoria noastră preferată de unde când ajung acasă… fac ce făcea și tata când avea Oltcit… “o mai bibilesc eu puțin pe ici pe colo”… parcă așa era expresia.
Credit foto: PRO TV