Homepage  / Vedete / Vedete româneşti

INTERVIU EXCLUSIV. Smiley: „Sunt pasionat și pasional”

INTERVIU EXCLUSIV. Smiley: „Sunt pasionat și pasional”

de Redactia Tvmania

De 4 ani, începutul verii pentru Smiley este unul extrem de încărcat. Nu numai că se pregătește de finala emisiunii „Românii au talent”, care va avea loc pe 1 iunie, dar și în cariera sa de artist pregătește un mare eveniment. Pe 2 iunie, cântărețul susține, pentru al patrulea an consecutiv, un mare concert ce va avea loc la Arenele Romane.

 

TVMania: Urmează un nou mare concert marca Smiley. Cum te pregătești pentru marele eveniment?

Smiley: Da, pe 2 iunie vom avea mai exact cel de-al patrulea concert consecutiv pe scenă de la Arenele Romane. Suntem pe ultima sută de metri cu pregătirile și punem la punct detaliile rămase. Repetăm câteva ore în fiecare zi pentru concertul acesta. Concertul se numește „Confesiune”, titlul celui de-al patrulea album solo pe care l-am lansat pe parcursul anului trecut. Până la concert veți putea să îi cunoașteți și pe oamenii care fac acest show posibil. Am lansat o mini-serie pe canalul meu de YouTube care se numește „Dincolo de muzică – Confesiune” și în care protagoniști sunt ei, cei pe care nu îi vedeți, dar fără de care lucrurile nu s-ar întâmpla.

„Confesiune” este numele concertului de anul acesta. Ai avut și alt motiv în afara faptului că este numele dat albumului tău?

Toată muzica mea e o confesiune, tot ce scriu și compun vine din ce trăiesc, din ce simt, din ce gândesc. Așa a fost construit și cel de-al patrulea album al meu, care se numește „Confesiune” și astfel a fost ales și titlul concertului din 2 iunie, de la Arenele Romane. Eu mă confesez publicului meu în fiecare zi prin muzica mea, prin ceea ce împărtășesc cu ei în concerte, în social media, în conversații directe.

Am observat că eşti deschis la folosirea tehnologiei în promovare. Cum o vei folosi anul acesta la Arene?

Tehnologia din zilele noastre ne permite să transformăm experiența concertului din 2 iunie într-un eveniment unic pentru cei care vor fi prezenți la Arenele Romane și nu numai. De la modul în care va fi construită și va arăta scena, la experiențele pe care le pregătim oamenilor cu ajutorul rețelelor de socializare, toate fac apel la tehnologie. Vă las însă bucuria de a trăi pe viu toate astea. Nu se compară cu nicio descriere.

Care au fost cele mai grele şi cele mai frumoase momente din proiectul „Confesiune”?

Lansarea albumului „Confesiune” a fost un maraton fără nici cea mai mică exagerare. Am pornit proiectul #Smiley10 în luna martie a anului trecut și provocarea a fost să lansam câte o piesă de pe album cu tot cu videoclip pe data de 10 a fiecărei luni. Cu toate că am pregătit acest proiect, nu a fost ușor să filmăm câte un videoclip în fiecare lună, pentru că de multe ori apăreau evenimente importante în zilele stabilite pentru filmări sau vremea ne dădea peste cap tot programul. Am schimbat zeci de scripturi pentru materialele video, au trebuit finalizate la timp masterele pieselor, pregătite zeci de materiale de promovare pentru fiecare dintre cele 10 piese lansate. Toate aceste lucruri au fost făcute împreună cu echipa de la HaHaHa Production, care în paralel se ocupă și de lansările celorlalți artiști ai noștri.

A fost un an greu pentru toți din punctul acesta de vedere, dar marele plus a fost că am crezut cu toții în proiect și fiecare s-a implicat din tot sufletul. Oamenii de acasă au reacționat atât de frumos la aceste lansări, erau curioși în fiecare lună să afle care este urmatoarea piesă și ne-au scris sute de mesaje de felicitare. În cele de urmă, asta e tot ce contează.

Ce urmează pentru tine, pe plan muzical? Când urmează să scoți un nou videoclip?

Un videoclip nou nu este momentan stabilit exact. Lucrez la un proiect nou, mai exact la un album cu piese în limba engleză. De altfel, în paralel cu pregătirile pentru Arenele Romane și cu celelalte concerte din țară, am încercat să stau cât mai mult în studio și să compun. Am norocul să lucrez în această perioadă și alături de o echipă de oameni super talentați din Statele Unite. Unul dintre ei este Bekon, un producător super apreciat peste Ocean, care a colaborat cu artiști precum Dr. Dre, Eminem sau Kendrick Lamar.

 

Ești o fire competitivă? Daca da, de ce și cum?

Sunt pasionat. Sunt pasionat și pasional. Cred că sunt și competitiv. Nu-mi doresc neapărat să fiu primul, dar sunt foarte competitiv la orice. Și nu mă refer la muzică. Și dacă joc tenis de masă, și daca joc tenis de câmp, și dacă joc FIFA, sau fotbal, sunt competitiv, adică ai cu cine să joci. Sunt implicat. Joc. I’m a player. Nu țin morțiș să ies primul, deși e bine, doar că nu e ăsta cel mai important lucru. Important e să joci. Niciodată primul n-o sa fie primul tot timpul. Și, cumva, important e să fii în joc și să-ți dorețti mai mult de la tine. La un moment dat se va întâmpla să fii și primul.

 

Cât de diferit este omul Smiley de artistul Smiley?

 

Nu știu dacă există niște diferențe atât de mari. Oamenii care mă cunosc atât ca om, cât și ca artist pot spune mai bine. Pentru mine e ciudat sa vorbesc despre mine de parca aș fi doi oameni. 😊 Nu, nu sunt diferențe mari. Eu sunt cât se poate de natural. Ca artist, nu mă dedublez când sunt pe scenă.

 

Cum vezi tu sinceritatea în actul artistic? Și cum o aplici?

Oamenii simt când un artist are ceva de exprimat. Am observat treaba asta de-a lungul anilor, pentru că există și produse, sau pseudoartiști, care rezistă o piesă, două, trei, dar la un moment dat oamenii vor mai mult. Fast food-ul îți ține de foame atunci când ești pe fugă, dar nu poți să mănânci fast food în fiecare zi. Și atunci îți vine să mănânci ceva pe bune: o ciorbă, ceva făcut de mama, pentru că asta te hrănește cu adevărat.

 

Spuneai că simplitatea este foarte complicată. De ce?

Ca să ajungi la simplitate, există un proces de dezvoltare. Tocmai pentru că suntem bombardați de o gramadă de informații, o gramadă de filme, clipuri, artiști, muzici, trenduri…suntem bombardați din toate părțile.

În general, trebuie să dai la o parte tot ceea ce stă în calea simplității și aia poate să fie foarte complicat. E foarte important să lași mesajul nealterat, să lași muzica să nu fie foarte complicată. Dar când spun complicată, nu spun să nu fie complexă. Să nu fie prea mult, prea împodobit. Un cântec scris bine poate să fie redus la un pian și o voce, sau la o chitară și o voce. Dar de foarte multe ori, pentru că suntem atenți la ce e cool, la cum sună, nu mai suntem atenți la muzică. Și ni se pare că o piesă e foarte tare, pentru că are un instrumental foarte tare. Dar dacă iei instrumentalul, ce rămâne? Și pot să-ți demonstrez și inversul. Să-ți dau la o parte vocea și versurile, să-ți las doar instrumentalul și să-ți dai seama că dacă asculți doar instrumentalul e…nimic. E un proces destul de lung să ajungi la simplitatea asta complexă.

 

Poate muzica să schimbe lumea?

Da. Muzica ocupa un loc important în viețile tuturor și da, poate să schimbe lumea.

 

Tu ce muzică asculți? 

Dintre artiștii noi, îmi place Kendrick Lamar. Câteodata ascult și radio, dar în 90% din cazuri sunt pe playlist-ul meu. Ascult muzică relaxantă, că în traficul din București trebuie să intri așa, într-o atmosferă relaxantă. Ascult Jack Jones, ascult John Legend, John Mayer, Vangelis, Mike Oldfield.

 

Ce crezi că te-ar face atât de fericit încât să spui: „Clipă, opreşte-te!”

Muzica.

 

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton