Între „Discursul regelui” şi „Reţeaua de socializare”, prima peliculă are şanse mai mari să fie aleasă cel mai bun film al anului 2010. Aflaţi de ce, în cele ce urmează.
Între „Discursul regelui” şi „Reţeaua de socializare”, prima peliculă are şanse mai mari să fie aleasă cel mai bun film al anului 2010. Aflaţi de ce, în cele ce urmează.
La Oscar, confruntarea se dă anul acesta între „Discursul regelui” şi „Reţeaua de socializare”. Primul film este dat, în ultima vreme, drept învingătorul clar al serii, având în vedere premiile luate până acum, statisticile Oscarurilor din alţi ani şi sistemului de votare de la gală. Dar, mai mult decât atât, „Discursul regelui” este „un film de Oscar”, pentru că îndeplineşte câteva criterii cu care au dat lovitura, în trecut, alte producţii.
Astfel, pelicula britanică, despre un monarh britanic, cu un regizor britanic, spune o poveste adevărată, inspirată de istorie: cum şi-a stăpânit Regele George al VI-lea bâlbâitul care îl împiedica să fie un monarh puternic în faţa naţiunii cuprinse de Al Doilea Război Mondial. Membrilor Academiei – care ţin la tradiţie – le plac astfel de scenarii, mai ales dacă se termină cu un final glorios, care este bun, dar nu prea bun, se descurcă la box-office, dar nu triumfă.
În plus, după ce Oscarurile au făcut istorie premiind anul trecut primul scenarist de culoare (Geoffrey Fletcher) şi prima femeie regizor (Kathryn Bigelow), iar în ultimii ani au fost preferate la „cel mai bun film” pelicule oarecum atipice (westernul „Nu există ţară pentru bătrâni”, pelicula britanică „Vagabondul milionar” şi filmul independent „The Hurt Locker”), anul acesta Academia va fi mai conservatoare: lista nominalizaţilor e una sigură, fără femei-regizor, fără actori de culoare la nici o categorie. Deci alegerea finală va fi, cel mai probabil, tot una sigură şi de aşteptat: „Discursul regelui”.
Un alt factor important îl constituie protagonistul: filmele au fie personaje principale cu care ne-ar plăcea să semănăm, fie protagonişti cu care suntem mulţumiţi că nu semănăm. „Discursul regelui” intră în prima categorie, „Reţeaua de socializare” – în a doua. De aceea, „Discursul…” are toate şansele de câştig pe 27 februarie: eroii cinematografici trebuie să ne fie simpatici, să ne insufle speranţă, ceea ce fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), nu face în „Reţeaua de socializare”.