Homepage  / Netflix

Recomandare serial Netflix. „Învinșii” / „The Defeated”, dezolarea de după bătălie

Recomandare serial Netflix. „Învinșii” / „The Defeated”, dezolarea de după bătălie

de Andreea Hentea,

Din 18 august, Netflix ne propune să urmărim noul serial „Învinșii” / „The Defeated”, o poveste intensă și consistentă plasată la Berlin, în 1946. Printre ruinele orașului mișună infractori, prostituate, proxeneți, speculanți și soldați ai armatelor de ocupație, iar de toți trebuie să se ocupe un tânăr polițist din Brooklyn, trimis să organizeze o secție de poliție. 

Cu o personalitate și un suflu special, serialul „Învinșii” are o atmosferă atent construită, de mare importanță în conturarea poveștii. Serialul se deschide cu imagini reale din filme de propagandă, cu berlinezii euforici după eliberare, pentru ca apoi, în total contrast cu acestea, să detalieze infernul cotidian pe care trebuiau, de fapt, să-l înfrunte supraviețuitorii. La traumele, lipsurile, foametea și distrugerile aduse de război se adăugau infracțiunile devenite a doua natură a orașului, pe fondul lipsei de autoritate.

Plasată după împărțirea orașului pe zone de ocupație – americană, sovietică, britanică și franceză -, povestea de față evocă o lume sfâșiată și dură, plină de suferință și de nenumăratele compromisuri făcute pentru supraviețuire. 

Secția de poliție aflată în miezul acțiunii, unde ajunge americanul Max McLaughlin (Taylor Kitsch) reflectă, în mic, imaginea dezolantă a orașului bombardat.

Polițiștii ad-hoc sunt în majoritate femei, care se străduiesc să-și recapete traiul cât de cât normal și să nu lase totul să se năruie.

Ele nu au, însă, niciun fel de pregătire pentru periculoasa lor ocupație, activează în fostul sediu al unei bănci, au ca arme doar niște picioare de scaune și țin interogatoriile în fostul seif al instituției. 

Aterizat în acest haos, tânărul Max îi cunoaște treptat pe cei cu care va lucra zi de zi – hotărâta Elsie Garten (Nina Hoss), o profesoară care conduce această secție de poliție improvizată, dar și foarte tânărul Gad (Maximilian Ehrenreich). Max îl întâlnește apoi pe superiorul său, consulul american la Berlin, Tom Franklin (Michael C. Hall) și pe soția lui alcoolică, Claire (Tuppence Middleton).

Unul dintre personajele cheie este perfidul dr. Werner Gladow (Sebastian Koch), poreclit „Făcătorul de îngeri”, în fapt organizatorul unei rețele de prostituție. Între timp, Moritz McLaughlin (Logan Marshall-Green), un soldat traumatizat de lagărele germane, își duce propriul război, fără niciun fel de limite. Nu peste mult timp, drumul său se intersectează dramatic cu al polițistului Max… 

O poveste despre condiția umană

„Dramele de epocă reușesc rar să fie autentice și convingătoare”, a spus cineastul suedez Måns Mårlind, creatorul, scenaristul și co-regizorul serialului „Învinșii” (care s-a aflat și în spatele apreciatei producții „Midnight Sun”, lansată în 2016, cu Leïla Bekhti și Peter Stormare).

„De aceea, nu am vrut să mergem pe calea bătută, ci să realizăm o poveste modernă, care să evite rigiditatea dramelor «de costume»”, a continuat el.

„Dezvoltarea actuală a televiziunii a creat un public mai inteligent și mai selectiv, ceea ce înseamnă că ne-am putut permite îndrăzneli stilistice, a spus și Bjorn Stein, care a co-regizat serialul împreună cu Mårlind. 

Produs, printre alții, de Tandem Productions, Bron Studios și postul ZDF, în colaborare cu Canal+, serialul cu opt episoade de câte 45 de minute a fost filmat la Praga și în împrejurimile acesteia, începând cu 29 aprilie 2020. Decorurile atât de impresionante care reprezintă exteriorul Berlinului au fost filmate cu ajutorul dronelor, pe o suprafață de 366.000 de metri pătrați. Locul desfășurării acțiunii a fost amplasat în jurul unei fabrici de zahăr pe jumătate ruinate datând din epoca sovietică, cu fațadele găurite, cu tencuiala căzută și moloz îngrămădit pe lângă ziduri, iar pe străzi au fost suflate cantități impresionante de praf.

„Cunoașterea pieței este decisivă pentru orice producție. Este vorba despre riscul de a face ceva ce oamenii nu au mai văzut până acum, însă acest lucru se află, cumva, în ADN-ul nostru”, a spus și Rola Bauer de la Tandem Productions, care a completat că „«Învinșii» întrunește toate calitățile pe care trebuie să le aibă o poveste reușită, având un scenariu limpede și antrenant, dar și perfect complementar cu viziunea regizorului”. 

„Filmul și televiziunea sunt medii adaptabile. Alegerile colective de pe parcurs aduc, împreună, magia unui spectacol”, a spus și David Davoli, vicepreședintele Bron Studios, care a susținut de la început proiectul.

„Am împărtășit de la început viziunea lui Måns (Mårlind – n.n.), pentru că exact asta caută oamenii: să simtă că povestea le spune ceva despre ei înșiși, despre propria lor condiție umană”. 

Distribuția, pe măsura poveștii

Scenariul consistent, care surprinde cu finețe numeroasele ambiguități ale personajelor aflate constant la limita supraviețurii, a atras și o distribuție de valoare.

Interpretul polițistului Max, Taylor Kitsch (cunoscut din „X-Men de la Origini: Wolverine”, „Detectivii din California”, „Asasin american” sau „21 de poduri”) a fost entuziasmat după ce a citit scenariile primelor două episoade, aduse de impresarul său, Jack Whigham.

„Eu caut întotdeauna ceva diferit la poveștile în care joc și mă mândresc cu faptul că îmi place să risc”, a spus actorul canadian. 

Un alt caracter puternic al acestei povești impresionante și multistratificate este șefa poliției improvizate, Elsie Garten, o fostă profesoară de lingvistică (interpretată intens de celebra actriță germană Nina Hoss, câștigătoarea Ursului de Argint la Berlin, în 2007, pentru drama romantică „Yella”).

În ciuda realității brutale de care se ciocnește zilnic, ea nu renunță la speranța reconstruirii orașului, simbolizată și de grădina de legume pe care și-a creat-o acasă.

Alături de ei, îi mai vedem în serial pe Michael C. Hall, interpretul lui Dexter (care din toamnă își va relua celebrul personaj în miniseria „Dexter: New Blood”), pe Tuppence Middleton („Război și pace”, „Downton Abbey”, „Mank”), pe energicul Logan Marshall-Green („Prometheus”, „Omul-Păianjen: Întoarcerea acasă”) și pe Sebastian Koch („Podul spionilor”, „Numele trandafirului”), unul dintre cei mai celebri și carismatici actori germani. 

„Învinșii” – Disponibil pe Netflix din 18 august

https://www.youtube.com/watch?v=GTcUciEapkM&ab_channel=Filmtopp

O: „The Defeated” / „Shadowplay” (2020), coproducție Franța/Canada/Germania, 2020 R: D: Taylor Kitsch, Michael C. Hall, Logan Marshall-Green, Nina Hoss, Tuppence Middleton, Maximilian Ehrenreich, Sebastian Koch, Mala Emde, Anne Ratte-Polle, Lena Dorrie, Benjamin Sadler.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton