De câțiva ani încoace, Iulia Ionescu se numără printre primii jurnaliști din România care are ocazia să testeze cele mai noi device-uri și tehnologii pe care le prezintă telespectatorilor în emisiunea „iLike IT”, de la Pro TV. Însă distracția cea mai mare pentru jurnalistă nu implică… tehnologia!
Când nu le aduce telespectatorilor cele mai noi știri din domeniul tehnologiei în emisiunea „iLike IT”, de la Pro TV, Iulia Ionescu caută informații despre o altă pasiune. De atlfel, dacă nu ar fi ajuns în televiziune, jurnalista ar fi excelat în… medicină. Aflăm mai multe chiar de la ea!
De mai bine de doi ani faci echipă cu Marian Andrei la „iLike IT”. Care credeți că sunt atuurile voastre?
Din punctul meu de vedere, experiența este cel mai important atu. Nu depindem de nimeni și ne facem singuri treaba. Asta ne ajută să ne acoperim foarte bine subiectele. Nu testează nimeni produsele în locul nostru și nu ne scrie nimeni textele. Noi ne facem documentarea și scenariul pentru momentele din cadrul emisiunii iLike IT. Fiecare dintre noi este responsabil de ceea ce face, iar siguranța pe care o avem se datorează experienței noastre în televiziune. Odată cu trecerea timpului, lucrurile devin mult mai clare și mai simple.
Cine are cele mai multe gadgeturi?
Nu am stat niciodată să numărăm gadgeturile pe care le avem, dar cel mai probabil Marian este cel care are mai multe. El păstrează legătura cu brandurile de gadgeturi. La el ajung cele mai noi telefoane, laptopuri și ceasuri. Eu acopăr mai mult zona de aplicații, start-up-uri și inovații.
Apropo de gadgeturi, de care nu te poți lipsi mai deloc și după ce se termină programul de lucru?
Pentru mine sunt foarte importante căștile. Îmi place mult muzica și încerc mereu modele noi de căști. Mă interesează calitatea sunetului, dar și designul.
Dar dintre aplicații? Care este cea mai utilă pentru tine?
În ultima vreme am tot testat aplicații și platforme care au la bază sisteme bazate pe inteligența artificială. Sunt fascinată de cât de repede evoluează lucrurile, în special în zona creativă. Am încercat Midjourney, Stable Diffusion, Runway și nu numai. E un domeniu fascinant.
Ai testat până acum o mulțime de device-uri. Care a fost cel mai scump? Dar cel mai inutil?
Pe mine nu m-au convins telefoanele pliabile. Prețul lor este justificat, dar pentru mulți utilizatori este mult mai importantă camera foto decât un ecran pliabil. N-au fost tocmai un succes telefoanele de genul acesta. Cât despre cele mai scump dispozitiv testat, știu că roboții pe care i-am avut în platou de-a lungul timpului sunt foarte costisitori. Vorbim de tehnologii care valorează zeci de mii de euro.
Ținând cont de evoluția tehnologiei și a mass-mediei implicit… sub ce formă crezi ca va fi televiziunea peste 10 ani?
În Statele Unite, am observat că toate filmele și serialele s-au mutat pe platformele de streaming. Probabil că asta se va întâmpla și la noi. Ideea de a-i oferi persoanei din fața televizorului opțiunea de a-și alege conținutul este tot mai prezentă. Am observat asta și în cazul show-urilor de tip reality. Unele dintre ele sunt disponibile exclusiv pe platformele de streaming. La televizor vedem doar fragmente, tease-uri la ceea ce poți vedea online.
Copiii sunt tot mai dependenți de device-uri. Cum putem gestiona tehnologia din viața juniorilor spre binele lor?
Cred că cei mici vor să facă lucrurile pe care le văd la persoanele din jurul lor. E important ca adulții să aibă un program atunci când vine vorba de stat pe telefoane, tablete și laptopuri. Eu, spre exemplu, încerc să mă rup de telefon în fiecare seară, când ajung acasă și în weekend. În mod normal, sunt non-stop cu telefonul în mână, face parte din munca mea. Mereu caut subiecte, informații, răspund la mail-uri și mesaje. E important să mă rup de muncă din când în când.
Ce faci când vă deconectați cu totul de rutina job-ului?
Zilele cu soare sunt preferatele mele, iar Bucureștiul este minunat în weekend, când străzile sunt goale. Mereu caut locuri noi în oraș, cafenele, restaurante și nu ratez nicio expoziție, în special pe cele de new media art. Recunosc, în ultimii ani nu am mai călătorit atât de mult. Mă obosesc foarte tare drumurile cu avionul. Prefer să mă bucur de ce avem aici. Până în pandemie călătoream foarte mult.
Și cum arată o zi de weekend perfectă pentru tine?
Soare, liniște, cu prieteni dragi în preajmă și fără telefon sau laptop.
Dacă nu ai fi lucrat în TV, în ce alt domeniu credeți că ați fi excelat?
Mi-ar fi plăcut să fiu medic dermatolog. Sunt pasionată de zona aceasta de skincare. Chiar urmăresc mulți specialiști din domeniu și sunt fascinată de cum evoluează lucrurile. Mi-am dorit să fac asta, dar creativitatea m-a împins spre televiziune.