Homepage  / Cinema

James Cameron face istorie! Cum a reușit Avatar 2 să depășească Titanic

James Cameron face istorie! Cum a reușit Avatar 2 să depășească Titanic

de Andreea Hentea,

„Avatar: Calea apei” tocmai a devenit al treilea film cu cele mai mari încasări din toate timpurile, reușind să întreacă chiar „Titanic”, super-celebrul film regizat tot de James Cameron, care părea, până de curând, aproape imposibil de detronat, scrie collider.com.

James Cameron (68 de ani) a realizat trei dintre primele patru filme cu cele mai mari încasări din istorie. Presa a apreciat, deja, că regizorul se situează într-o ligă proprie. După o luptă strânsă în ultima săptămână, „Avatar: Calea apei” / „Avatar: The Way of Water” (2022), cel mai recent blockbuster al acestuia, a depășit la încasări hit-ul său emblematic din 1997, „Titanic”.

„Avatar: Calea apei” s-a instalat, astfel, pe locul al treilea în rândul filmelor cu cele mai mari încasări din toate timpurile la box office-ul mondial. „Avatar: The Way of Water” a ajuns, în prezent, la încasări de 2,243 miliarde de dolari la nivel global, lăsând în urmă chiar un film precum „Titanic”, care a obținut încasări totale de 2,242 de miliarde de dolari. Cu unsprezece premii Oscar din paisprezece nominalizări și patru Globuri de Aur din opt nominalizări, acesta ocupă un loc aparte în istoria filmului, emoționând în continuare nenumărați fani din toată lumea.

Competiție strânsă între filmele lui Cameron

Clasica poveste din 1997, cu Kate Winslet și Leonardo DiCaprio, a fost relansată în versiune 3D în cinematografe săptămâna trecută (inclusiv în România, unde rulează din 10 februarie), cu ocazia celei de-a 25-a aniversări. Această relansare i-a sporit avantajul față de „Avatar: Calea apei” (lansat în decembrie anul trecut), tocmai când era pe cale să fie depășit. Totuși, relansarea neuitatului „Titanic” nu a făcut decât să întârzie inevitabilul. Cursa între cele două impresionante povești regizate de James Cameron a fost foarte strânsă, ceea ce s-a estimat că se va întâmpla cu fiecare relansare ulterioară a celor două filme.

Prin urmare, canadianul James Cameron deține acum recordul de a fi regizat trei dintre primele patru filme cu cele mai mari încasări din istorie. În calcul este luat, pe lângă cele două filme de mai sus, primul „Avatar” (2009), care rămâne cel mai rentabil film din toate timpurile, cu 2,9 miliarde de dolari încasări la nivel global („Răzbunătorii: Sfârșitul jocului” / „Avengers: Endgame” se află pe locul doi, cu aproape 2,8 miliarde de dolari încasări).

Un triumf și la nivel local

În acest weekend, „Avatar: Calea apei” a depășit și „Jurassic World”, devenind al nouălea cel mai profitabil film din toate timpurile în box office-ul american, cu un total de 657 de milioane de dolari. Aproape sigur, filmul va depăși în următoarele zile „Titanic” (671 de milioane de dolari) și „Răzbunătorii: Războiul infinitului”/ „Avengers: Infinity War” (678 de milioane de dolari), pentru a ocupa locul șapte pe lista încasărilor americane ale tuturor timpurilor.

„Avatar: Calea apei” este, de asemenea, filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile în România, Franța, Germania, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Liban, Lituania, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Cambodgia, Mongolia, Noua Zeelandă, Columbia și Puerto Rico.

Succesul nu a fost garantat din prima

Triumful spectaculoasei producții a lui James Cameron nu a reprezentat o garanție de la bun început. Ca și în cazul precedentelor hituri ale regizorului, „Titanic” și „Avatar”, „Avatar: Calea apei” a ajuns în cinematografe la peste un deceniu după primul film al francizei. Inițial, au existat multe îngrijorări legate de relevanța sa culturală.

Chiar și James Cameron, de obicei încrezător în sine și în creațiile sale, admisese (într-un interviu pentru GQ) că „«Avatar: Calea apei» ar trebui să fie al treilea sau al patrulea film cu cele mai mari încasări din istorie pentru a putea reprezenta un succes”, având în vedere costurile sale uriașe de producție, despre care se zvonește că ar fi depășit 400 de milioane de dolari. Regizorul a mai spus atunci că viitoarele filme ale francizei vor depinde în întregime de modul în care se va poziționa filmul „Avatar: Calea apei”.

Ce mai pregătește James Cameron

Regizorul a filmat „Avatar: Calea apei” concomitent cu „Avatar 3” (care se va lansa în 2024).

Cel de-al treilea film, a mai spus Cameron, ar fi fost probabil lansat indiferent de modul în care «Avatar: Calea apei» se poziționa la box office, având în vedere că mai rămăseseră doar efectele de realizat”.

Mai mult, regizorul a filmat deja și fragmente din cel de-al patrulea film (pe care intenționează să îl lanseze în 2026). Planurile sale ambițioase pentru această franciză de imens succes implică cinci filme principale, cu posibilitatea de a mai continua cu încă două filme, în funcție de cererea publicului. Într-un interviu pentru Empire, regizorul a admis și că există posibilitatea ca el să predea franciza, la un moment dat, altui regizor, pentru a-și dedica timpul altor proiecte.

Plasat la un deceniu după primul film din serie, „Avatar: Calea apei” îi are în distribuție pe Sam Worthington, Zoe Saldaña, Sigourney Weaver, Stephen Lang și Kate Winslet. Povestea îi duce pe Jake Sully și pe membrii familiei sale în ape neexplorate de pe planeta Pandora, în timp ce se confruntă cu o nouă amenințare serioasă.

Pe lângă răsunătorul succes la box office, filmul a obținut și patru nominalizări la următoarea ediție, a 95-a, a premiilor Oscar (care va avea loc pe 12 martie – n.r.), inclusiv la categoria cel mai bun film.

Sursa foto: Hepta

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton