Amânate cu un an din cauza pandemiei, Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie – 8 august, competiția fiind difuzată de TVR, care și-a trimis deja în Japonia echipa de comentatori.
Amânate cu un an din cauza pandemiei, Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea loc în perioada 23 iulie – 8 august, competiția fiind difuzată de TVR, care și-a trimis deja în Japonia echipa de comentatori.
Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice este programată vineri, 23 iulie, cu începere de la ora 20.00 (ora locală), ora 14.00 în România. Ceremonia va putea fi urmărită atât la TVR 1, cât și la Eurosport.
Peste 11.000 de sportivi din peste 200 de ţări se vor alinia la startul ediţiei cu numărul 32 a Jocurilor Olimpice de vară, de la Tokyo. Iniţial, această ediţie fusese programată în perioada 24 iulie – 9 august 2020, dar, din pricina pandemiei de coronavirus, a fost amânată cu un an. Vor fi 339 de competiţii la 33 de ramuri sportive.
România a trimis în Japonia fix 100 de sportivi, care ne vor reprezenta în concursurile de la 17 sporturi diferite: înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet feminin 3×3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box, scrimă, triatlon, judo, tir cu arcul şi tenis. România a strâns, până acum, 305 medalii la Jocurile Olimpice.
Cine are cele mai mari şanse să îmbogăţească palmaresul?
Veteranul Marian Drăgulescu (40 de ani), care are în palmares o medalie de argint şi două de bronz obţinute la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004, susţine că se luptă cu şanse reale pentru un loc pe podium. Larisa Iordache (25 de ani) speră să reînnoade tradiţia glorioasă a medaliilor olimpice obţinute de România la gimnastică.
Anamaria Popescu (fostă Brânză), cea mai titrată sportivă care ne va reprezenta la această ediţie a Jocurilor Olimpice (35 de ani, aflată la a cincea participare la competiţia supremă), îşi doreşte o nouă medalie olimpică după aurul de la Rio (2016) şi argintul de la Beijing (2008).
Cei mai mulţi sportivi, 36, îi avem la canotaj şi, ţinând cont de tradiţia în această ramură, putem să sperăm la o nouă medalie.
Alţi sportivi importanţi sunt Alina Vuc (lupte, categoria 50 de kilograme), Andreea Chiţu (judo, categoria 52 de kilograme).
Marile surprize la care visăm ar putea veni din bazinul de înot. Robert Glinţă (24 de ani) a reuşit recent să devină primul sportiv român medaliat cu aur la Campionatul European de la Budapesta, la proba de 100 de metri spate. Glinţă va fi şi portdrapelul nostru, împreună cu canotoarea Mădălina Bereş.
Puştiul David Popovici (16 ani, unul dintre cei mai tineri sportivi din delegaţia noastră) a făcut senzaţie recent la Campionatul European de Nataţie pentru juniori de la Roma, unde a obţinut 4 medalii. Poate vreunul dintre ei va repeta performanţa şi la Tokyo.
După 57 de ani, tot acolo
Echipa de fotbal a României participă din nou la Jocurile Olimpice după o pauză de 57 de ani. În 1964, tot la Tokyo, România a obţinut un rezultat excelent, locul 5. Mirel Rădoi n-a putut selecţiona cel mai bun lot, fiindcă echipele de club nu sunt obligate să lase jucătorii la această competiţie. Dar Grupa B din care tricolorii fac parte este accesibilă. România va juca în ordine cu Honduras (22 iulie), Coreea de Sud (25 iulie), Noua Zeelandă (28 iulie).
În faza sferturilor de finală am putea întâlni învingătoarea sau echipa de pe locul 2 din Grupa A (Franţa, Mexic, Japonia, Africa de Sud).
Dezamăgirea
Cele mai mari discuţii au apărut după abandonul în masă al jucătoarelor de tenis. Simona Halep, Irina Begu şi Sorana Cîrstea au spus „pas”, acuzând diverse probleme medicale. La tenis vor participa doar Monica Niculescu şi Raluca Olaru în proba de dublu feminin.
În lotul României sunt şi câteva prezenţe insolite. Rusul (de fapt, cecenul) Albert Saritov ne va reprezenta la lupte libere, categoria +97 de kilograme. La triatlon vom fi reprezentaţi de francezul Felix Pierre Duchampt, care a primit cetăţenia română pe 9 martie 2020.