Homepage  / Știri / Televiziune

Jocurile Olimpice de vară din Japonia au început. Cum se vede de la fața locului Olimpiada prin ochii comentatorilor sportivi ai TVR | EXCLUSIV

Jocurile Olimpice de vară din Japonia au început. Cum se vede de la fața locului Olimpiada prin ochii comentatorilor sportivi ai TVR | EXCLUSIV

de Redactia Tvmania

Jocurile Olimpice de vară 2020, competiție amânată cu un an din cauza pandemiei, se desfășoară la Tokyo până pe 8 august și se poate vedea în direct la TVR și Eurosport. Echipa de jurnaliști ai postului public ne-a povestit primele impresii după sosirea în Japonia. 

 

Emil Hossu-Longin (jurnalist, comentator sportiv TVR): „Capitala Japoniei e văduvită de turiști”

„Pe traseul hotel- IBC(centrul internațional al televiziunilor care transmit Jocurile)- hotel, singurul pe care l-am făcut până acum, din autobuz, nu realizezi că tocmai a început cel mai mare eveniment sportiv al lumii. Capitala Japoniei e văduvită de turiști, competițiile sunt fără suporteri, pe stradă vezi doar oameni cu măști. E clar că nu e decorul visat pentru un asemenea eveniment. Tokyo a intrat în stare de urgență cu 10 zile înainte de startul Jocurilor, e clar că nu a funcționat ceva, dacă după un an situația e asemănătoare, iar oficialitățile locale au tot declarat că se poate ajunge chiar la suspendarea definitivă. Bine că sporturile au câștigat prima bătălie.

M-a mirat doar incapacitatea unei asemenea țări de a ameliora situația pandemică până la nivelul în care localnicii să poată asista la competiții din arene. E un mare minus în dreptul autorităților, cred eu, mai ales că vorbim despre un popor foarte disciplinat, de o organizare desăvârșită. Și m-a mai surprins faptul că se vorbește o engleză la nivel micro, e incredibil. E foarte greu să te înțelegi cu localnicii, chiar dacă sunt de o amabilitate uluitoare.”

   

Cristian Mîndru (jurnalist, comentator sportiv TVR): „Se vede cu ochiul liber că este o ediţie complet altfel, atipică”

Pe străzile din Tokyo starea de urgenţă nu se simte pentru că nu implică decât închiderea restaurantelor la orele 22.00, în rest, japonezii îşi văd liniştiţi de viaţa lor. Străzile sunt pline mai ales seara, deşi nu prea există străini – intrarea în Japonia este interzisă pentru turişti.
În satul olimpic, sportivii aşteaptă începerea competiţiei şi există o oarecare nelinişte printre ei, pentru că în fiecare zi apar cazuri de Covid. Nu sunt multe, dar suficiente cât să producă nelinişti.

Apreciez mult organizarea japonezilor, nu doar în ceea ce priveşte JO, ci şi în ceea ce înseamnă viaţa lor de zi cu zi. Regulile se respectă cu sfinţenie, chiar dacă unele par nefireşti pentru noi. Ţine de educaţia lor şi ai senzaţia ca fiecare japonez ştie ce are de făcut şi face doar ceea ce ştie.
Pentru mine, care am mai fost prezent la alte câteva ediţii de Jocuri Olimpice (Beijing 2008, Vancouver 2010, Londra 2012, Rio 2016), se vede cu ochiul liber că este o ediţie complet altfel, atipică. Lipsa spectatorilor, restricţiile mari şi regulile numeroase dau un aer poate nefericit, dar chiar şi aşa, se simte dorinţa tuturor de a încerca să fie părtaşi la o nouă ediţie memorabilă. Şi sper din tot sufletul ca sportivii români să ne ofere satisfacţii până la final.

Monica Bucur (jurnalist, comentator sportiv TVR): „Mă aşteptam la o organizare mai bună”

„Cu siguranţă, Jocurile olimpice Tokyo 2020 vor rămâne în istorie ca Jocurile pandemiei. Măsurile restrictive, sacii întregi de eprubete cu teste PCR, formularele care trebuie completate zilnic îşi pun amprenta negativ asupra fastului celei mai importante competiţii sportive planetare. Din cauza restricţiilor legate de pandemie, libertatea de mişcare este limitată. Interacţiunea cu sportivii este greoaie, iar accesul la antrenamente este restricționat după nişte criterii deloc clare.

Mă aşteptam la o organizare mai bună, ţinând cont de faptul că ne aflăm în Japonia, dar, deocamdată, japonezii par depăşiţi de grandoarea şi importanţa Jocurilor.

Sper ca, zi după zi, o dată cu începerea competiţiei, lucrurile să intre pe un făgaş cât de cât normal. Autobuzele să plece conform programului, iar noi să putem interacţiona cu sportivii români şi să ne bucurăm de evoluţiile şi de rezultatele lor.”

Dorin Chioţea (reporter TVR): Frica de Covid-19 a dus la măsuri extreme de limitare a contactelor cu sportivii”

„Tokyo este un oraş sufocat de căldură, dar dominat de ordine, disciplină și curățenie. Aria metropolitană înseamnă 40 de milioane de oameni și totuși urbanizarea nu presupune aglomerație. Sunt pasaje, poduri, treceri construite inteligent care dirijează perfect fluxurile de mașini. Japonezii folosesc transportul în comun, iar trenurile locale și metroul sunt instituții vitale.

În Satul Olimpic nu intra nimeni în afara sportivilor, antrenorilor și personalului auxiliar. Sunt păziți dinspre Golful Tokyo cu 14 nave ale Gărzii de Coastă, plus sute de polițiști, armată etc. E drept, şi frica de Covid-19 a dus la aceste măsuri extreme de limitare a contactelor. Dar antrenamentele se desfășoară normal, chiar dacă sunt întârziate de proceduri și de verificări. La două zile după concurs, sportivul și staff-ul trebuie să plece din Japonia.”

Astăzi la TV:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton