Homepage  / Cinema / Vedete străine

John Malkovich va juca rolul celebrului dirijor Sergiu Celibidache, în filmul „Cravata galbenă / The Yellow Tie”

John Malkovich va juca rolul celebrului dirijor Sergiu Celibidache, în filmul „Cravata galbenă / The Yellow Tie"

de Cătălina Matei,

Filmul se dorește a fi ecranizarea vieții unuia dintre cei mai controversaţi muzicieni considerat un geniu, dar şi un nebun de lumea muzicii. John Malkovich îl va interpreta pe Sergiu Celibidache, iar scenariu este semnat de fiul dirijorului, Serge Ioan Celebidachi, şi James Olivier (“Octav”), potrivit Variety.

De asemenea, regia va fi semnată tot de Serge Ioan Celebidachi, iar filmările vor avea loc în România, anul viitor.

„Sunt încântat şi onorat să joc acest rol. Celibidache a fost un talent unic şi este considerat unul dintre marii vizionari muzicali ai secolului trecut. Va fi o călătorie fascinantă acest rol”, a declarat Malkovich.

“Cravata galbenă / The Yellow Tie” este o coproducţie internaţională realizată de Oblique Media Film şi Celi Films în Marea Bitanie.

Producători vor fi Adela Vrînceanu Celebidachi, Cristina Dobrițoiu, Titi Rădoaie şi James Olivier.

Sergiu Celibidache, un destin enigmatic

S-a născut în România, în municipiul Roman din județul Neamț, în vara lui 1912. A copilărit la Iași, însă familia lui s-a mutat ulterior la București și apoi la Paris.

În adolescență, Sergiu Celibidache a fost dat afară din casă după ce a mărturisit că vrea să se dedice unei cariere în lumea muzicii clasice. După o perioadă în care a dus o viață de om al străzii, a câștigat o competiție și a devenit cel mai tânăr dirijor din istoria orchestrei filarmonice din Berlin, devenind și unul dintre cei mai celebri dirijori ai secolului XX. Devenise faimos pentru refuzul constant de a accepta înregistrări în studio, argumentând că efectul artistic nu poate fi comparat cu un concert în sala de spectacole.

Între 1945 și 1952, Celibidache a dirijat peste 400 de concerte cu Orchestra filarmonică din Berlin, impunându-se ca personalitate muzicală de o excepțională exigență artistică. În 1965 s-a căsătorit cu Ioana Procopie Dimitrescu, iar în 1968 s-a născut unicul său fiu, Serge Ioan Celibidache, unul dintre cei doi regizori ai filmului.

Imediat după prăbușirea regimului comunist, în 1990, Sergiu Celibidache a vizitat România. Memorabilă a rămas ziua de 13 februarie 1990, când Radiodifuziunea română a transmis în direct concertul eveniment susţinut pe scena Ateneului Român de Orchestra Filarmonicii din München, cu Sergiu Celibidache la pupitru. „M-am născut român, am îmbătrânit român şi o să mor român”, declara la acel moment Sergiu Celibidache.

Dirijorul  a murit la vârsta de 84 de ani, pe 14 august 1996, la reşedinţa sa din La Neuville-sur-Essonne, departamentul Loiret, în apropiere de Paris, fiind înmormântat în micul cimitir al localităţii.  Pe 15 august 1996, la o zi de la decesul lui Sergiu Celibidache, The New York Times îl descria, într-un necrolog dedicat, ca fiind „una dintre marile enigme ale secolului al XX-lea“.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton