Homepage  / Timp liber

Jumatate dintre elevii echipei „Robotica CNRG” din Slatina care vin în București la marea finală FIRST Tech Challenge sunt olimpici la diverse materii

Jumatate dintre elevii echipei „Robotica CNRG” din Slatina care vin în București la marea finală FIRST Tech Challenge sunt olimpici la diverse materii

de Redactia Tvmania

Elevii au ajuns să se ajute reciproc, să lucreze în echipă la diverse activități, să se asculte între ei, să-și modifice părerea despre anumite idei”, spune cu mândrie Doru Anastasiu Popescu, profesor de informatică la Colegiul Național „Radu Greceanu" din Slatina și mentor în competiția FIRST Tech Challenge, adusă și implementată în România de Asociația „Nație Prin Educație”, fondată de Dana Războiu.

Echipa formată de el, „Robotica CNRG”, participă pentru prima dată la competiția de robotică, a cărei finală se va desfășura în acest weekend la Sala Polivalentă din București. Duminică, pe 25 martie, când are loc finala, cele mai bune 4 echipe vor fi premiate și desemnate să participe la Campionatul Mondial de robotică din Detroit, SUA.

Cea mai mare bucurie pentru echipă a fost atunci când ei au primit materialele pentru construirea și testarea robotului de la „Nație Prin Educație”. Dar acesta a fost doar un prim pas pentru a se pregăti așa cum se cuvine pentru acest concurs, cu o astfel de miză.

Am investit multă energie și timp, de aceea avem și speranțe. Caietele ce reflectă evoluția construcției robotului au fost remarcate de către juriu încă de la demonstrația de la București din 11 martie”, adaugă profesorul, povestind că, pe lângă kitul de bază au reușit să achiziționeze, datorită sponsorizărilor, și alte piese, astfel ca robotul să depășească nivelul standard și să fie cât mai competitiv. Acest lucru nu ar fi fost posibil însă fără implicarea liceenilor care au muncit enorm, lucru cu atât mai remarcabil cu cât jumătate dintre elevii din echipă sunt și olimpici la diferite materii, iar timpul lor liber este împărțit între toate aceste activități.

Au fost zile întregi când au venit dimineața și au plecat seara – a fost multă muncă pentru a ajunge la un robot competitiv, la materiale promoționale frumoase și site-uri atractive, etc. Au format o echipă puternică și au devenit prieteni”, înțelegând că un lucru bun nu se face decât cu multă muncă și perseverență, după cum precizează profesorul Doru Anastasiu Popescu. În calitatea sa de mentor, el spune că e un rol solicitant, mai ales pentru că ai nevoie de resurse și soluții în orice moment, pentru că tot timpul apar probleme neplanificate, chiar surprinzătoare.

 

Profesorul Doru Anastasiu Popescu spune că FIRST Tech Challenge înseamnă, dincolo de miza câștigării unui loc la concursul din SUA un lucru important, poate chiar cel mai important: „dezvoltarea copiilor și deprinderea acestora cu noi abilități legate de construcție, de selecție a unor soluții constructive, de programare, de a lucra în echipă, de a stabili relații de colaborare, de prietenie. Consider că este mai mult decât o competiție cum este o olimpiadă școlară sau un concurs unde timp de 3-4 ore trebuie să rezolvi câteva probleme cu grad ridicat de dificultate. Echipa este cea mai importantă!”, crede acesta, considerând că notele nu dau adevărata valoare a unui elev, pentru că există valori care nu pot fi cuantificate astfel, printre care implicarea în rezolvarea unei probleme, spiritul de echipă, reacția în fața unei situații noi, modul în care te faci înțeles într-o anumită situație.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton