Cei patru comentatori trimişi de TVR în Africa de Sud, pentru a acoperi meciurile de fotbal de la Cupa Mondială 2010, au acceptat să scrie pentru TVmania despre atmosfera din jurul competiţiei.
Cei patru comentatori trimişi de TVR în Africa de Sud, pentru a acoperi meciurile de fotbal de la Cupa Mondială 2010, au acceptat să scrie pentru TVmania despre atmosfera din jurul competiţiei.
Ciţiţi mai departe despre aventurile lui Narcis Şelaru, Dragoş Bocanaciu şi Mihnea Ionescu. Jurnalul lui Marian Olaianos îl puteţi citi în TVmania de mâine.
„O mulţime de întrebări, destule griji. Cam aşa a început această aventură africană. Cape Town m-a întâmpinat noaptea, aşa că nu am putut să văd decât autostrada, parcă desprinsă din Germania, pentru care i-am invidiat pe loc pe cei de aici.
A urmat, a doua zi, drumul spre stadion şi o privelişte care m-a cucerit imediat: mai întâi oceanul, iar apoi uluitoarea arenă Green Point. Pentru că tot ce este frumos se termină repede, apare şi prima problemă, o acreditare anevoioasă, încheiată după o coadă ca pe vremuri, care a durat aproape două ore.
Totul este, însă, repede uitat, pentru că intrarea pe uriaşul stadion îţi taie respiraţia şi nu încetezi să te întrebi cum au reuşit să construiască o asemenea arenă în doar doi ani.
Autobuzele merg când vor
Vremea nu este deloc prietenoasă, diferită de ceea ce aştepţi. În Africa de Sud acum este iarnă, una care la Cape Town se manifestă prin ploi torenţiale şi temperaturi de câteva grade seara, la ora meciurilor.
Eforturi s-au făcut multe pentru a organiza acest Mondial. Excluzând stadioanele, infrastructura apărută e de invidiat: autostrăzi noi, bulevarde, case sociale pentru a-i muta pe cei nevoiaşi din celebrele case de carton şi altele. Totuşi, bunăvoinţa organizatorilor şi încercările lor de a îndrepta neajunsurile rămân de multe ori fără efect.
De exemplu, timpul are o altă valoare aici în Africa de Sud. Spun asta pentru că autobuzele de media nu respectă decât rareori programul stabilit de organizatori – fie pleacă mai devreme, fie pur şi simplu nu vin.
Jurnaliştii au protestat de multe ori, însă, după ce au văzut că nu s-a schimbat nimic, cei mai mulţi au închiriat maşini sau au apelat la taxiuri ca să rezolve problema.
Aviz plimbăreţilor!
Pe urmă mai este problema siguranţei, atât de discutată în întreaga lume. Oraşul este împânzit de poliţie, care nu are, însă, cum să fie peste tot, mai ales că după greva civililor care asigurau ordinea la stadion, poliţia a trebuit să preia şi atribuţiile acestora.
Nu este indicat să te plimbi pe oriunde, mai ales dacă preferi să faci o plimbare pe jos, cu atât mai puţin când se lasă întunericul.
Rămân, însă, memorabile meciurile şi, mai ales, compania selectă din zona comentatorilor, unde sunt invitaţi antrenori de succes ca Arsène Wenger sau Aimé Jacquet, dar şi foşti mari fotbalişti precum Jürgen Klinsmann sau Bixente Lizarazu.
În general, totul va rămâne ca o amintire cu bunele şi relele primului Mondial african din istorie, o aventură foarte probabil unică în viaţă.