Modifica setarile cookie
Homepage  / Timp liber

Începe o nouă ediție a festivalului KINOdiseea! Copiii se vor bucura până duminică de festivalul lor de film. Cinci filme pe care să nu le ratezi

de Doinel Tronaru,

Timp de cinci zile, de astăzi până duminică, toți copiii bucureşteni, dar şi părinții lor, se vor bucura de un adevărat “festin” cinematografic: cea de-a 14-a ediție a Festivalului Internațional de Film KINOdiseea, dedicat special publicului tânăr, care va avea loc la Gloria şi în curtea Muzeului Ţăranului. 8 filme nou-nouțe, complet inedite şi nedistribuite pe ecrane, vor fi proiectate cu această ocazie.

Festivalul Internațional de Film KINOdiseea s-a impus, de-a lungul celor 13 ediții desfăşurate până acum (prima dintre ele a avut loc în anul 2009), ca principala manifestare cinematografică (dar nu numai, pentru că sunt şi multe evenimente conexe) dedicată publicului tânăr, copii şi adolescenți. 

Desfăşurat în Bucureşti, dar şi în alte oraşe din România, festivalul a adus de-a lungul vremii în sălile de cinema peste 150.000 de spectatori, “bătând suta”, cum se spune. De data aceasta, KINOdiseea aduce în fața publicului tânăr (dar şi a părinților sau bunicilor care îi însoțesc şi îi țin de mână pe prichindei) opt filme nou-nouțe, dedicate special lor, dintre care şapte se “luptă” pentru marele trofeu al festivalului.

Copiii sunt viitorul nostru, este necesar să ne ocupăm de educația lor şi să le dezvoltăm gustul pentru frumos, iar festivalul KINOdiseea este o ocazie ideală pentru asta.

Important este şi că filmele aflate în competiție sunt proiectate pentru prima oară în România (de fapt, în unice proiecții, dacă nu vor fi achiziționate de distribuitori), ele (cu o singură excepție, românescul “Merge şi-aşa”, care a fost distribuit anterior, dar destul de sporadic) nebeneficiind de proiecții anterioare în România.

Cea de-a XIV-a ediție a tradiționalului Festival internațional de film pentru publicul tânăr va avea loc în București, între 14 și 18 septembrie, la Cinema Gloria și în aer liber, în curtea Cinemaului de la Muzeul Țăranului. Intrarea la toate evenimentele este liberă, iar programul complet poate fi consultat pe https://kinodiseea.ro/.

KINOdiseea, considerat cel mai mare festival de film pentru copii din Europa Centrală și Sud-Est, este organizat de Asociația Culturală Metropolis şi beneficiază şi de bani de la Primăria Sectorului 3.

De la Berlin, țop în curtea Muzeului Ţăranului

Conform organizatorilor, “în 2022, competiția de lungmetraje KINOdiseea Junior (și o proiecție specială, în parteneriat cu festivalul de animație ABIFF – n.n.) aduce pe marile ecrane de la Cinema Gloria și Cinema Muzeul Țăranului 8 filme premiate la Berlinale, precum și la alte festivaluri importante de film pentru publicul tânăr, precum European Film Awards, Annecy International Animated Film Festival, Zürich Film Festival, Brussels Animation Film Festival, Lithuanian Film Awards și Children KinoFest”. Sună tentant, nu (că doar nu “periculos”)?

Dar haideți să vedem care sunt filmele şi să le “numărăm”, cum făcea sergentul Pristanda cu steagurile.

Cele 7 filme care vor fi proiectate în competiția KINOdiseea sunt următoarele: “Prințesa dragon” (FOTO sus) (animație, Franța, 2021), “Inimă de fluture” (Lituania, 2021), “Steaua Laurei” (Germania, 2021), “Cum am învățat să zbor” (Serbia-Croația-Bulgaria-Slovacia, 2022), “Mama gorilă” / “Ape Star” (animație, Suedia-Norvegia-Danemarca, 2021; cu Stellan Skarsgard), “Vinski şi pudra care te face invizibil” (Finlanda, 2021) şi “Regina comediei” (Suedia, 2022), în general filme “de familie”, adică filme care pot fi văzute împreună de întreaga familie, nu doar de micuții prichindei.

Acestora li se adaugă proiecțiile speciale cu: “Viktor Robot” (SF, Ucraina, 2020; proiecție invitată ABIFF – Animation Bucharest International Film Festival 2) şi “Merge şi-aşa” (animație, România, 2022; proiecție în parteneriat cu Noaptea Albă a Filmului Românesc). “Merge şi-aşa” a fost distribuit deja pe marile ecrane, de-aceea nu este inclus în cele 8 filme prezentate în premieră, “cu surle şi trâmbițe”.

Cum sunt conştient că e greu să mergi în fiecare zi la film cu “puradeii” sau să te “trambalezi” între Gloria şi MŢR, am ales pentru tine 5 filme, care, la o privire fugară asupra subiectului, consider că ar prezenta mai mult interes.

1. “Inimă de fluture” / “A Butterfly’s Heart” (familie, Lituania, 2021), regia Inesa Kurklietyte; 1h 48 m.

Când şi unde poate fi văzut filmul: miercuri, 14 septembrie, ora 18.30, Cinema Gloria, şi vineri, 16 septembrie, ora 18.30, Cinema Gloria (sunt posibile modificări de program, aşa că recomandăm consultarea site-ului specificat mai sus)

“Filmul spune povestea unui băiețel de 10 ani, pe nume Juozapas, care este extrem de special pentru că s-a născut cu inima în afara pieptului și a supraviețuit. Juozapas evită interacțiunea cu copiii, centrul lumii sale este reprezentat de un conac vechi și pustiu și de insectele pe care le crește acolo. Pacea lui este tulburată când o fată de aceeași vârstă, Rugile, se mută în oraș și este timpul să meargă la școală. După ce au împărtășit diverse experiențe, treptat devin prieteni.”

Premii: cinci nominalizări la Lithuanian Film Awards 2022 pentru Cel mai bun actor, Cea mai bună imagine, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume, Cele mai bune decoruri.

2. “Cum am învățat să zbor” / “How I Learned to Fly” (familie, Serbia-Croația-Bulgaria-Slovacia, 2022), regia Radivoje Andric; 1h 27 m.

Când şi unde poate fi văzut filmul: sâmbătă, 17 septembrie, ora 18.30, Cinema Gloria, şi duminică, 18 septembrie, ora 19.30, Cinema Muzeul Ţăranului

“Aventuroasa și amuzanta Sofia (12 ani) este nevoită să-și petreacă vacanța cu bunica ei autoritară, Maria, pe o insulă din Croația. Nu este experiența ideală de vară la care a sperat, dar, cu ajutorul bătrânei ei mătuși Luce și a verișoarei ei fermecătoare, Sofia își depășește plictiseala inițială. Își face noi prieteni și împreună explorează tot ce are de oferit vara: soare strălucitor, distracție, multă înghețată și primul ei sărut. Dar vacanța ei lipsită de griji se termină brusc, când draga ei Luce trebuie dusă la spital, lăsând-o pe Sofia cu o parte din familie despre care nu știa că există.”

Premii: Cel mai bun film european pentru copii – Sweden-ECFA, nominalizat la Cel mai bun scenariu – Festival Filmskih Scenarija – Screenfest 2022, Premiul Golden Arena pentru Cea mai bună contribuție croată la o coproducție despre minorități și Premiul Publicului pentru un film din programul internațional.

3. “Vinski şi pudra care te face invizibil” / “Vinski and the Invisibility Powder” (familie/fantasy, Finlanda, 2021), regia Juha Wuolijoki; 1h 24 m.

Când şi unde poate fi văzut filmul: joi, 15 septembrie, ora 10.00, Cinema Gloria

“Vinski, în vârstă de 10 ani, întâlnește un farmacist misterios care îi dă o sticlă de pudră ce îți permite să devii invizibil și să treci prin pereți. Vinski își folosește noile puteri pentru farse la început, dar, mai târziu, și pentru a-i ajuta pe locuitorii din orășel, care au fost loviți de un val de crime. Este grozav să ai puteri de supererou, dar, în curând, talentele lui Vinski atrag o bandă de escroci interesați și de invizibilitatea lui secretă. Vinski învață că eroii adevărați sunt invizibili.”

Premii: nominalizat la Cel mai bun film, Cea mai bună imagine, Cele mai bune decoruri, Cel mai bun machiaj, Cele mai bune costume – Jussi Award 2022.

4. “Viktor Robot” (SF/aventuri, Ucraina, 2020), regia Anatoliy Lavrenishyn; 1h 15 m.

Când şi unde poate fi văzut filmul: joi, 15 septembrie, ora 18.30, Cinema Gloria

“Filmul vorbește cu multă candoare, dar și cu umor, despre prietenie. Viitorul îndepărtat. Steaua artificială care ar trebui să furnizeze energie planetei din jurul ei nu funcționează. Singurul care o poate repara este bunicul micuței Vicky, creatorul acesteia. Cu toate acestea, el dispare în mod misterios. Fetița împreună cu asistentul ei – un mic robot pe nume Viktor – pleacă în căutarea lui.”

Premii: Premiul publicului pentru competiția națională – Odesa International Film Festival 2020, Cel mai bun film de animație – Ukrainian Film Critics Awards Kinokolo 2020, în selecția oficială – Children KinoFest 2021 – Official Selection, premiul pentru Cel mai bun cântec – Ukrainian Film Academy Awards 2021.

5. “Merge şi-aşa” (animație/comedie, România, 2022), regia Valentin Urziceanu; 1h 18 m.

Când şi unde poate fi văzut filmul: vineri, 16 septembrie, ora 19.30, Cinema Muzeul Ţăranului, şi sâmbătă, 17 septembrie, ora 11.00, Cinema Gloria

“O satiră despre film, muzică și viață. Giani este un băiat de etnie romă care visează să ajungă un mare chitarist, inspirat de modelul său, Django Reinhardt, celebrul artist care a dezvoltat jazz-ul manouche. În Europa sfâșiată de cel de-al Doilea Război Mondial, el călătorește din București la Paris pe jos, iar pe drum are șansa să asculte melodii tradiționale ale diverselor nații europene, pe care le distilează într-un stil propriu. Filmul pendulează între povestea lui Giani și drama echipei de creație, în fața constrângerilor din viața reală. Asemeni unui deus ex machina, managerul proiectului va transforma finalul într-unul fericit, ca în povești.”

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te