Homepage  / Cinema

„Kompromat”, un thriller politic palpitant, ajunge în cinematografe. Distribuție, premieră, trailer

„Kompromat”, un thriller politic palpitant, ajunge în cinematografe. Distribuție, premieră, trailer

de Andreea Hentea,

De astăzi, 28 iulie, intră în cinematografe drama „Kompromat”, care urmărește cazul unui diplomat francez arestat în Siberia după ce autoritățile îi confecționează un dosar menit să-l discrediteze. Insuficient sprijinit de personalul ambasadei, el trebuie să se salveze singur din această situație infernală și absurdă, să supraviețuiască și să-și dovedească nevinovăția.

„Kompromat”, odiseea unei înscenări, intră la cinema

Gilles Lellouche („Zece la sută”, „Adio, domnule Haffmann”, „Astérix și Obélix: Regatul de mijloc”) interpretează rolul diplomatului francez Mathieu Roussel, care lucrează la Alianța franceză din Irkuțk, Siberia. După ce orchestrează punerea în scenă a unui spectacol care deranjează autoritățile, acesta este ridicat cu brutalitate de poliție și aruncat în închisoare în urma unor acuzații grave, înscenate grosolan. Tratat barbar în arest și izolat complet, Roussel trebuie să găsească o soluție de salvare.

Partea cea mai consistentă a filmului este modul în care acest francez comunicativ înțelege, treptat, diferențele enorme de mentalitate dintre el și oamenii între care se află acum. Obligat să se descurce într-un sistem în care orice mișcare îi este supravegheată și raportată mai departe, Roussel învață să se folosească de orice mijloace și de ajutorul unei femei misterioase, Svetlana (Joanna Kulig), pentru a scăpa din șirul de situații absurde pe care i le rezervă acest caz tipic de kompromat.

Individul contra sistem

Chiar dacă unele detalii sunt inexplicabile, iar acțiunile lui Roussel par confecționate în anumite momente, filmul impresionează prin căldura acestui personaj prins într-o capcană monstruoasă, inspirat de cazul real prin care a trecut un diplomat francez în 2015.

Pentru că echipa de producție nu a obținut drepturile pentru adevărata poveste a acestuia, a fost creată o poveste fictivă, bazată pe cea reală. Ceea ce reușește însă foarte bine să transmită „Kompromat” este acea stare de disperare resimțită de protagonistul său în fața unui monolit de minciuni și delațiuni și de dispreț față de individ.

Există acolo câteva personaje expresiv schițate, precum Michèle (Judith Henry), atașata culturală a Ambasadei Franței, vulnerabilul Sasha Rostov (Daniil Vorobiov) sau alunecosul avocat Borodin (Aleksei Gorbunov), câțiva călăi ca odiosul Sagarin (Igor Jijikin) sau slugarnicul Dimitri Rostov (Mikhail Gorevoi), care dau culoare acestei povești despre ciocnirea între două mentalități, despre un individ care înțelege treptat oroarea situației sale, dar nu poate accepta ce i se întâmplă.

Izolare și pentru echipă

Filmările au avut loc în Lituania, în prima parte a pandemiei, ceea ce a interzis întâlnirea membrilor distribuției și echipei pentru discuții și momente de socializare. „Lui Gilles Lellouche, care iubește oamenii și petrecerile, i s-a părut un calvar. Dar până la urmă cred că i-a servit personajului și filmului. S-a trezit departe de familie, departe de prieteni, complet izolat: ca Mathieu în poveste”, a povestit regizorul Jérôme Salle.

„Kompromat”, distribuit de Independența Film, este prezent începând de astăzi în cinematografe.

O: Kompromat, Franța, 2022 R: Jérôme Salle D: Gilles Lellouche, Joanna Kulig, Judith Henry, Mikhail Gorevoi, Daniil Vorobiov, Aleksei Gorbunov, Igor Jijikin

Joanna Kulig în „Kompromat”
Joanna Kulig și Gilles Lellouche în „Kompromat”
Gilles Lellouche (centru) în „Kompromat”

Citește și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton