Homepage  / Cinema

Kristen Stewart strălucește în rolul prințesei Diana, care i-ar putea aduce un Oscar

Kristen Stewart strălucește în rolul prințesei Diana, care i-ar putea aduce un Oscar

de Andreea Hentea,

Prezentat, în premieră absolută, pe 3 septembrie la Festivalul de la Veneția, filmul „Spencer” a dezvăluit o Kristen Stewart (31 de ani) uimitoare în rolul prințesei Diana, scrie deadline.com. 

Noul film regizat de celebrul cineast chilian Pablo Larraín a fost prezentat pe 3 septembrie la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, unde a fost selectat în secțiunea Competiție. Coproducție Statele Unite/Marea Britanie/Germania/Chile, „Spencer” are un scenariu scris de Steven Knight (creatorul celebrului serial „Peaky Blinders”). Povestea este plasată în momentul sărbătorii de Crăciun petrecute de familia regală britanică la Sandringham, în care prințesa Diana hotărăște să renunțe la căsnicia cu prințul Charles. 

O nouă viziune asupra dramei prințesei

Abordarea detaliată a personajului prințesei Diana din celebrul serial Netflix „The Crown” părea să se fi instalat în ochii publicului ca principalul reper al construirii personajului. La rândul său, noul musical de pe Broadway care o are în centru, „Diana: A True Musical Story”, care se va lansa pe celebra scenă americană în decembrie și va intra pe Netflix, în varianta filmată, în octombrie, îi va adăuga personajului specificul său. În această variantă, prințesa Diana va fi jucată de actrița Jeanna de Waal („Iron Fist”). Totuși, despre filmul lui Pablo Larraín s-a spus că reușește să fie altfel decât tot ce am văzut până acum, inclusiv în controversatele documentare, despre prințesa Diana. Filmul cineastului (considerat cel mai mare regizor chilian de astăzi) are o componentă foarte intimă și revelatoare asupra intensității dramei prințesei. Portretul din film o înfățișează pe prințesa Diana luând o hotărâre extrem de dură, definitivă și nereușind să-și ascundă starea deplorabilă. Înfrântă de toate regulile impuse de viața din familia regală, aceasta apare în momentul vulnerabil în care încearcă, în mod disperat, să-și recapete controlul asupra propriei vieți. În filmul său „Jackie” (2016), Pablo Larraín construia portretul unei alte celebrități care a trecut prin drame extraordinare, Jackie Kennedy, iar Natalie Portman, interpreta sa, era nominalizată la Oscar pentru jocul său. În „Spencer”, s-a spus în cronici, este vorba, totuși, despre altceva. S-a vorbit despre o abordare mai accesibilă, în multe privințe, a protagonistei, dar și despre un joc mai ambițios, care subliniază reconectarea personajului cu identitatea și spiritul său de altădată – de aici și titlul, care trimite la numele purtat de prințesă înaintea căsătoriei. 

Kristen Stewart, o revelație la Veneția

Devenită celebră mai ales pentru rolul din trilogia pentru adolescenți „Amurg” / „Twilight” (lansată în 2008), Kristen Stewart (31 de ani) s-a îndepărtat, totuși, între timp, de acel registru frivol. Actrița a jucat excelent în „Nori peste Sils Maria” / „Clouds of Sils Maria” (2014) și în „Personal Shopper” (2016), ambele regizate de Olivier Assayas, sau în „Seberg” (2019), recenta biografie a celebrei actrițe americane, prezentată tot la Festivalul de la Veneția, în 2019. Ea joacă atât de intens rolul prințesei, lăsându-i la vedere sensibilitatea și vulnerabilitățile, încât multe voci au vorbit deja despre o viitoare nominalizare a sa la Oscar. Kristen Stewart a mărturisit, de altfel, prin ce emoții și prin ce stres a trecut din cauza rolului, dar a spus și că: „Nu am mai fost de mult timp atât de încântată să joc un rol cum am fost de acesta”. În afară de Kristen Stewart și de Jack Farthing (cunoscut pentru rolul lui George Warleggan din serialul „Poldark”), care joacă rolul prințului Charles, filmul „Spencer” îi mai are în distribuție pe Timothy Spall, Sally Hawkins, Sean Harris, Olga Hellsing și Thomas Douglas. 

„Spencer”, lăudat și pentru atmosferă

Filmul a fost apreciat și pentru atmosfera rece, ostilă, construită de Pablo Larraín. Într-una dintre cele mai expresive scene, prințul Charles stă într-o cameră, la un capăt al mesei de biliard, în timp ce soția sa, prințesa Diana, în mod clar nefericită și aproape inexistentă în ochii acestuia, stă la distanță, la celălalt capăt. Filmul prezintă, de asemenea, atmosfera glacială de la mesele Crăciun, în care familia se adună formal, pentru ca apoi să se întoarcă la partidele de vânătoare. Premiera din România a filmului, pe 12 noiembrie, ne va da însă prilejul să ne lămurim asupra noii povești.

Te-ar putea interesa și:

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton