Modifica setarile cookie
Homepage  / Articole

La limita blasfemiei

de Redactia Tvmania

SEMNUL STIGMATULUI. În 1850, pictorul John Everett Millais expunea pentru prima dată tabloul „Hristos în casa părintească”. Copilul Iisus este portretizat cu o rană la mână, căpătată după ce l-a ajutat pe Iosif în atelier. Pictura a stârnit numeroase controverse la vremea respectivă.

Documentarul „Familia secretă a lui Iisus” vorbeşte despre rudele Mântuitorului, aruncând o urmă de îndoială asupra învăţăturilor Bisericii Creştine, în care accentul a fost pus pe natura Sa divină. Filmul va fi difuzat miercuri (17 februarie), de la ora 19.00, de Viasat History.

A fost Iisus Fiul lui Dumnezeu sau doar un om cu un mesaj puternic? La această întrebare s-ar putea rezuma prăpastia dintre credincioşi şi sceptici, care nu-l pot percepe în ambele ipostaze în acelaşi timp. Pe măsură ce noi informaţii despre viaţa Lui ies la iveală, Iisus Hristos continuă să uimească chiar şi la două milenii după ce S-a ridicat la ceruri.

Rudele „uitate” ale lui Iisus

O dată cu publicarea romanului „Codul lui Da Vinci”, Dan Brown a dat startul unui întreg şir de speculaţii şi controverse legate de viaţa Mântuitorului. Printre încercările recente de a aduce la lumină noi informaţii se numără şi documentarul „Familia secretă a lui Iisus”. Specialistul în teologie Robert Beckford susţine că a identificat noi dovezi, pe baza cărora ş-a propus să demonstreze că rudele lui Iisus au dăinuit la mai bine de trei secole după moartea Sa şi au jucat un rol important în fondarea creştinismului.

Robert Beckford îşi propune să dezvăluie povestea familiei lui Iisus Hristos.

Realizatorul documentarului a intervievat mai mulţi teologi convinşi că Iisus făcea parte dintr-o familie extinsă, dar indiciile care vorbeau despre rudele Lui au fost şterse din istorie şi din Biblie ca urmare a luptelor pentru putere din Biserica primară. Sunt aduse în discuţie dovezile din Evanghelii, care arată că Fecioara Maria şi Iosif au avut şi alţi copii în afară de Iisus, iar acesta a crescut într-o familie obişnuită de evrei, înconjurat de fraţi şi surori. Este o idee cel puţin controversată, din moment ce nu există nici o urmă de îndoială asupra castităţii Mariei în mintea creştinilor şi simpla idee că Iisus n-ar fi fost singurul ei copil este privită ca o blasfemie. Unele biserici au încercat să explice acest paradox prin faptul că aceştia nu erau, de fapt, copiii Mariei, ci doar ai lui Iosif, dintr-o căsătorie anterioară, sau prin trimiteri la veri de-ai Mântuitorului.

Teoria unei conspiraţii

Realizatorii documentarului susţin că situaţia devine şi mai complicată după ce Iisus dispare din peisaj. Descendenţii familiei Sale şi apropiaţii, conduşi de Iacov (în unele surse, numele fratelui Mântuitorului este Iacob), vedeau în mesajul original al creştinismului o versiune reînnoită a iudaismului şi au dorit să convingă şi alţi evrei să li se alăture. În tabăra opusă, Sfinţii Pavel şi Petru vroiau să pună bazele unei noi religii, care să se adreseze în special ne-evreilor. Versiunea acestora din urmă a ieşit triumfătoare, în special pentru că au acordat o mai mare importanţă naturii divine a lui Iisus. Ca rezultat, au avut grijă să scoată povestea familiei lui Iisus în afara creştinismului. Mai mult, susţin teologii intervievaţi, creştinismul lui Pavel s-a dezvoltat în opozitie cu doctrina familiei lui Iisus, rezultând într-o sămânţă de antisemitism ce avea să se extindă în timp.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te