Modifica setarile cookie
Homepage  / Articole

Les Stroud, prietenul naturii

de Redactia Tvmania

Les Stroud a îmbinat mereu aventura în mijlocul naturii cu muzica şi filmul.

La 48 de ani, Les Stroud, realizatorul documentarului „De profesie supravieţuitor”, este unul dintre cei mai cunoscuţi aventurieri ai lumii. El şi-a filmat întotdeauna singur emisiunea, găsind numeroase metode de supravieţurie în cele mai neprielnice locuri ale Planetei.

Originar din Ontario, Canada, Les Stroud a fost dintotdeauna atras de muzică, el compunând piese pentru fosta sa trupă, „New Regime”. A fost colector de gunoaie, ghid pentru pasionaţii de canoe şi a participat la mai multe cursuri de supravieţuire, după care a început să facă numeroase expediţii alături de prietenii lui în sălbăticie.

Un partener de viaţă pe măsură

În timpul unui curs pentru supravieţuire, el a cunoscut-o pe soţia lui, fotografa Sue Jamison. Ei s-au căsătorit în 1994 şi au petrecut luna de miere în sălbăticia canadiană (în zona lacului Goldsborough), trăind la fel ca acum 500 de ani, fără metale, plastic sau nailon. Experienţele celor doi au fost filmate şi tansformate în documentarul „Snowshoes and Solitude” („Pantofi de zăpadă şi singurătate”), premiat la diverse festivaluri. Les şi Sue au împreună doi copii, Raylan şi Logan.

Din 2004 până în 2008, Les Stroud a realizat documentarul „De profesie supravieţuitor”, el compunând de altfel şi muzica de început. În 2009, a lansat programul intitulat  „Survive This” („Supravieţuieşte acestui lucru”) în cadrul căruia duce tineri în sălbăticie şi le arată cum să trăiască în cele mai aspre condiţii cu ajutorul naturii înconjurătoare. Show-ul a debutat în iunie 2009, fiind difuzat de canalul Cartoon Network american. Din ianuarie 2010, Les filmează la o nouă serie documentară intitulată „Vanishing World”.

Câte şapte zile în cele mai neprielnice locuri

Printre zonele în care a ajuns Les Stroud filmând documentarul „De profesie supravieţuitor” se numără: Sierra Nevada, tundra Arctică, Australia, Papua Noua Guinee, Alaska, pădurea boreală, deşertul din Arizona şi Costa Rica. Spre deosebire de Bear Grylls, Les are o echipă de filmare doar pentru prima zi a expediţiilor sale, însă, după, el rămâne singur cu trei sau cinci camere de filmat. Acest lucru implică instalarea şi dezinstalarea lor şi chiar tragerea mai multor duble. De multe ori, o secvenţă de şase secunde poate fi produsă chiar şi într-o oră. Înainte de fiecare săptămână de supravieţurie, Les Stroud petrece câteva zile în zona respectivă cu un ghid local.

Les are într-adevăr tehnicile lui de bază pe care le poate aplica oriunde, însă trebuie să ştie, de exemplu, ce plante, fructe sau legume sunt otrăvitoare într-un loc nou. Les Stroud nu preferă în mod special carnea, însă, în sălbăticie, trebuie să vâneze ca să supravieţuiască, asta în cazul în care nu se rezumă la melci sau lipitori. În expediţiile sale, Les Stroud are un emiţător, pentru a putea transmite echipei lui când este în pericol. De foarte multe ori însă, când s-a aflat în largul mării, în zone mlăştionase sau în canioane, acesta nu a funcţionat. Acestea au fost momentele în care Les Stroud s-a simţit foarte singur. „Să dormi în zăpadă sau sub o stâncă nu e chiar aşa de distractiv. Însă pasiunea mea pentru a filma aceste lucruri, pentru metodele primitive, dar şi moderne de supravieţurire mă ajută să trec peste dorul de casă şi familie. Nu sunt un guru al supravieţuirii, sunt un om normal care arăt doar câteva tehnici la îndemâna oricui”, a declarat el.

La Arctic e cel mai greu

Obişnuit cu accidente în timpul filmărilor, Les s-a simţit cu adevărat rău când a luat din zonele mlăştinoase un parazit care i-a afectat oganele interne, însă, în cele din urmă, s-a vindecat. În călătoriile sale, Les Stroud are grijă să aibă mereu la el o sursă de foc. El nu lasă urme pe unde trece şi, mai ales, are grijă să nu uite cursele pentru iepuri. Cel mai greu i-a fost în zona Articului, unde nu găsea prea multe de mâncare şi nu putea să-şi facă un iglu pentru că zăpada se topea foarte repede.

Oboseala şi umiditatea sunt cele care i-au venit cel mai mult de hac. De fiecare dată când natura a fost neprietenoasă cu el, Les Stroud nu şi-a pierdut speranţa. De la junglele din Costa Rica şi până la Arctic, de la deşertul Sahara şi până în mlaştinile din Georgia, Les Stroud a găsit mereu cele mai bune metode de supravieţuire.

Les Stroud pe TV

Documentarul „De profesie supravieţuitor”, al cărui realizator şi protagonist este Les Stroud, poate fi urmărit în prezent pe Discovery World în diferite zile ale săptămânii. Astfel, pe 25 martie, de la ora 21.10 vedeţi cum Les Stroud supravieţuieşte şapte zile în zona sălbatică din Labrador, Canada. Vineri, 26 martie, de la 20.20 el demonstrează telespecatorilor cum se poate trăi în pădure folosind doar resurse naturale aflate la îndemână. Iar luni, 29 martie, de la 21.10, Les înfruntă arşiţa cumplită a deşertului Kalahari, având doar provizii de bază şi o rezervă limitată de apă.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te