Homepage  / Ultimul număr

Libertate pe doua roti

Libertate pe doua roti

de Redactia Tvmania

Istoria modelelor Harley-Davidson si colaborarile dintre celebra fabrica si armata americana, le-a impus drept cele mai cunoscute motociclete din lume.

Oricat de futuristi ar vrea sa para, americanii au grija de traditiile si legendele lor, in special cand vine vorba despre marile lor amoruri din garaje. Isi iubesc Mustang-urile, pentru ca le imprima in minte spiritul libertatii absolute. Cu greu ar renunta la un Chevrolet Corvette sau un Cadillac, deoarece sunt cele mai pretioase bijuterii pe care le au. Iar cand vine vorba de forta si mobilitate 4×4, marcile GMC si Hummer sunt la putere! Insa daca e sa rezumam toate aceste valori si caracteristici la un mijloc de deplasare pe doua roti, parerea americanilor e unanima: acela trebuie sa fie un Harley Davidson. SI daca obsesia pentru aventura, cai putere si duduitul puternic de sub sa, a celor de peste ocean ti se pare oarecum lipsita de sens, afla ca Sylvester Stalone, Mickey Rourke si Cher obisnuiesc sa isi inlocuiasca micul dejun cu cate un raid pe motoare, in timp ce Arnold Schwarzenegger e unul dintre cei mai inraiti colectionari ale celebrelor Harley.

Experiment devenit legenda

Printre dare de creion si stersaturi vreme de doi ani, prima motocicleta produsa de William Harley si Arthur Davidson, doi tineri de 23 si respectiv 20 de ani, a aparut in 1903. Ulterior, printre parintii legendarelor motociclete au venit si Henry Miller, unul dintre colegii celor doi fondatori, plus William Davidson –fratele lui Arthur-, iar mica fabrica din Milwakee a devenit rapid o afacere prospera. Abia din 1909, motorul care nu putea urca la deal, a fost inlocuit cu un „V-Twin”, al carui sunet puternic si gros a devenit ulterior simbolul Harley-Davidson. Intr-un mod cu totul surprinzator, simbolul american n-a alternat soselele cu circuitele de curse, decat pentru cursele extreme de drag-racing, unde motocicletele de fabrica beneficiaza de o supra-infuzie de cai putere si modificarile de caroserie necesare, astfel incat, pe traseu drept, pot atinge suta de kilometric pe ora in mai putin de trei secunde. Cu toate astea, istoria de peste 100 de ani a masivele Harley-uri e similara cu cea a SUA din secolul XX, armata americana cumparand cam 110.000 de modele, care au fost utilizate in cele doua razboaie mondiale.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton