Homepage  / Articole

Oscar| „Lincoln” vs „Argo”, care va fi „cel mai bun film”?

Oscar| „Lincoln” vs „Argo”, care va fi „cel mai bun film”?

de Redactia Tvmania

La gala Oscar de pe 24 februarie cel mai aşteptat trofeu al serii este cel de la categoria „cel mai bun film”, iar pe el se bat de luni bune doi mari favoriţi: „Lincoln” şi „Argo”.

În luna septembrie, trailer-ul filmului „Lincoln” îl anunţa drept un favorit la marele trofeu al galei Oscar. Urmau câteva critici legate de o vizionare de la care un oarecare a ieşit părându-i-se plictisitor (şi de care a scris „New York Post”), iar apoi pelicula avea premiera la Festivalul de Film de la New York la început de octombrie, fiind primită cu voci contrare.

Unii fani ai regizorului Steven Spielberg nu îl apreciaseră deloc, alţi critici spuneau că nu merită un Oscar decât protagonistul Daniel Day-Lewis. Dar acum e filmul cu cele mai multe nominalizări la Oscar din acest an (12) şi de 57 de ori în istoria galei a câştigat filmul cel mai nominalizat. Şi regizorul Steven Spielberg e nominalizat la categoria lui, având şanse mari să plece acasă cu trofeul. Şi din 2000 încoace doar de trei ori cel mai bun film al anului la Oscaruri nu a plecat acasă şi cu trofeul pentru regie („Gladiatorul”, „Chicago” şi „Crash”).

Filmul lui Ben Affleck a primit cronici excelente

„Argo” a fost lansat mai târziu cu patru zile faţă de „Lincoln” şi primea cronici excelente. Din toamnă şi până în decembrie, a rămas printre favoriţii la cel mai important Oscar (alături de „Mizerabilii”), iar acum vine puternic din urmă. A câştigat un Glob de Aur (pentru „cel mai bun film dramatic”), regizorul Ben Affleck a fost laureat şi el, iar la Critics’ Choice Awards filmul a luat aceleaşi două trofee (şi gala a prezis câştigătorii Oscar de 10 ori în ultimii 13 ani).

„Lincoln” e prea plictisitor?

Momentan, indiciile îl dau drept câştigător pe „Lincoln”: are gravitatea necesară marelui trofeu („Argo” e prea distractiv) şi are cele mai multe nominalizări (inclusiv pentru regie). Dar „Argo” ar putea deveni filmul simpatic care vine puternic din urmă şi cucereşte juraţii: simpatia pentru Ben Affleck sau sentimentul de vinovăţie al juriului – scriu criticii – ar putea propulsa filmul, astfel încât povestea despre magia Hollywood-ului care chiar a salvat de la moarte un grup de ostatici în Iranul anului 1979 ar putea lua marele trofeu.

În plus, din 2010 încoace – scrie thedailybeast.com – mai mult de cinci nominalizaţi la Oscarul pentru cel mai bun film înseamnă ordonarea producţiilor în ordinea preferinţei, ori „Argo” e mai simpatic decât plictisitorul „Lincoln”.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton