Modifica setarile cookie
Homepage  / Cinema

Lista completă a câştigătorilor de la Festivalul de Film de la Veneţia 2021

de Andreea Hentea,

După o ediție parcă mai strălucitoare ca oricând, Festivalul Internațional de Film de la Veneția, ediția a 78-a, s-a încheiat sâmbătă, pe 11 septembrie. 

Cu o mulțime de vedete pe covorul roșu și numeroase filme de excepție în toate secțiunile, prestigiosul Festival de film de la Veneția a avut o ediție extraordinară din mai multe puncte de vedere. 

Cea mai importantă grijă a organizatorilor a fost reprezentată, anul acesta, de măsurile impuse de existența pandemiei. În cadrul evenimentului, care a durat 11 zile, au fost efectuate 4.500 de teste Covid, cu doar trei rezultate pozitive, au declarat organizatorii.

Din fericire, cifra a fost liniștitor de mică pentru un eveniment internațional cu aproximativ 10.500 de invitați, iar aceasta s-a datorat, fără îndoială, protocoalelor stricte ale festivalului. 

Câștigători, lacrimi și emoții

Leul de Aur a fost câștigat de filmul „L’Evénement” / „Happening” (2021), al regizoarei franco-libaneze Audrey Diwan. Cineasta a devenit, astfel, a șasea regizoare din istoria festivalului recompensată cu cel mai important trofeu al acestuia. Anul trecut, Leul de Aur a fost câștigat de „Nomadland”, al regizoarei chineze Chloé Zhao. 

Adaptare a cărții scrise de Annie Ernaux „Mémoire de fille”, publicată în 2016, filmul descrie suferința fizică și morală a unei tinere traumatizate de experiența unui avort clandestin, în Franța anului 1963, într-o societate care refuză să abordeze deschis orice experiență legată de sarcină și în care asemenea act este ilegal. 

După acordarea premiului, regizoarea Audrey Diwan a declarat, vizibil emoționată: „Am făcut acest film cu furie. L-am făcut cu pasiune, cu mintea și cu inima. Am vrut ca «L’Evénement» să fie o experiență și o călătorie în pielea acestei tinere”. 

Eroina filmului este interpretată de tânăra actriță franceză (de origine română) Anamaria Vartolomei, al cărei talent a fost apreciat de critici fără rezerve. Aceasta este cunoscută deja din filmul Evei Ionesco, „My Little Princess” (2011) unde a jucat alături de Isabelle Huppert, iar în 2020 a jucat cu Juliette Binoche în comedia „La bonne épouse”, regizată de Martin Provost. 

Leul de Argint – Marele Premiu al Juriului i-a revenit filmului „Mâna lui Dumnezeu” / „The Hand of God”, cel mai recent film al lui Paolo Sorrentino (pe care îl vom vedea din 15 decembrie pe Netflix). Povestea tânărului Fabietto Schisa (Filippo Scotti), care trăiește în tumultuosul Napoli al anilor ’80, i-a prilejuit marelui regizor italian întoarcerea în orașul natal și cea mai tandră poveste a sa (care este și autobiografică), despre destin și familie, sport și cinema, iubire și pierdere. De emoție, cineastul laureat cu Oscar pentru „Marea frumusețe” în 2014 s-a înecat în timp ce își rostea discursul în italiană. 

Protagonistul filmului său, Filippo Scotti (21 de ani), a fost foarte lăudat pentru interpretarea sa, a versiunii tinere a lui Sorrentino însuși. Poreclit „versiunea italiană a lui Timothée Chalamet”, Filippo Scotti a fost recompensat cu premiul Marcello Mastroianni pentru cel mai bun actor tânăr. În discursul de primire a trofeului, el și-a lăudat regizorul și a fermecat tot publicul din Sala Grande, inclusiv pe președintele juriului, Bong Joon Ho, care a comentat că este „atât de drăguț” după ce Scotti a părăsit scena.

Leul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit cineastei Jane Campion, pentru filmul „The Power of the Dog”, cu Benedict Cumberbatch și Kirsten Dunst (care se va lansa pe Netflix pe 1 decembrie). Eroul său este un cowboy bogat, carismatic și extrem de dur, Phil Burbank (Benedict Cumberbatch), care se amuză rănindu-i pe cei din jur cu actele sale brutale. Comportamentul său se va schimba însă brusc, în urma unei întâlniri cruciale. 

Cupa Volpi pentru cea mai bună actriţă i-a revenit lui Penélope Cruz pentru rolul din filmul „Madres paralelas” / „Parallel Mothers”, regizat de Pedro Almodóvar (pe care îl vom vedea și pe ecranele noastre, la începutul anului viitor). Alături de ea, în film mai joacă Rossy de Palma și Aitana Sánchez-Gijon. În discursul său de acceptare, Penélope Cruz a spus că premiul îi aparține 100% lui Pedro Almodóvar, căruia i s-a adresat: „Mulțumesc încă o dată pentru încrederea în mine, pentru că m-ai inspirat în fiecare zi cu căutarea adevărului în interiorul și în afara platoului… că ai creat din nou magie”. Actrița i-a dedicat premiul soțului ei, Javier Bardem, și copiilor lor, dar și mamei recent dispărute a acestuia, Pilar Bardem, una dintre cele mai mari actrițe ale Spaniei. „A făcut atât de mult pentru actorii și actrițele din țara noastră, iar dragostea și pasiunea ei pentru această minunată profesie au fost uriașe”, a spus Cruz despre ea, adăugând: „La sfârșitul ultimei noastre conversații mi-a spus «Te iubesc». Era foarte slăbită și am crezut că acestea sunt ultimele ei cuvinte pentru mine, dar apoi, foarte liniștită și foarte blândă, cu zâmbetul pe buze, mi-a mai spus încă două cuvinte: «Coppa Volpi»… Acest premiu este pentru toate mamele”. 

Cupa Volpi pentru cel mai bun actor a fost câștigată de John Arcilla, pentru filmul filipinez „On The Job: The Missing 8”, un thriller polițist despre corupție regizat de Erik Matti. Personajul interpretat de Arcilla este un reporter corupt care lucrează pentru un ziar local și care este obligat să înceapă o anchetă în urma dispariției câtorva colegi ai săi. 

Premiul pentru cel mai bun scenariu i-a revenit actriței Maggie Gyllenhaall, în calitate de scenaristă a filmului „The Lost Daughter” (care reprezintă, totodată, și debutul său în regie). Filmul este ecranizarea romanului „Fiica ascunsă”, a cunoscutei autoare Elena Ferrante (publicat și la noi). Celebra actriță a debordat de entuziasm la primirea premiului, declarând: „Nu vă pot spune cât de încântată sunt că mă aflu aici. Eu m-am căsătorit în Italia, la Puglia, tot aici am aflat că sunt însărcinată cu a doua mea fiică, iar viața mea de regizoare și scenaristă, precum și filmul meu, s-au născut aici”. Maggie Gyllenhaal a mai spus: „Când am citit-o pe Elena Ferrante am avut un fel de șoc, la auzul unor lucruri pe care le-am simțit mereu în adâncul meu și care acum erau rostite cu voce tare. Sunt acolo adevăruri nerostite despre drumul unei femei prin lume. Într-un fel, ca femei, ne-am născut cu un pact al tăcerii, iar textul lui Ferrante rupe acest pact. Stând singură în camera mea, cu cartea ei, am simțit că ceva foarte vechi s-a sfărâmat cu putere. A fost, deopotrivă, terifiant și incitant”. 

Premiul special al juriului i-a fost acordat regizorului Michelangelo Frammartino, pentru filmul „Il Buco”. O dramă intensă, filmul urmărește aventura extraordinară a tinerilor membri ai Grupului speologic din Piemont, care, după ce au explorat deja toate peșterile din nordul Italiei, au schimbat cursul în august 1961 și au plecat spre sud, pentru a explora alte peșteri necunoscute omului.

Premiu prestigios pentru filmul românesc „Imaculat”

Festivalul de la Veneția ne-a adus și o bucurie specială, prin premierea filmului românesc „Imaculat”, de George Chiper-Lillemark şi Monica Stan, care a fost selectat în competiţia Giornate degli Autori, o secţiune paralelă a festivalului. Filmul, prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Veneția, a fost recompensat cu prestigiosul „Lion of the Future”, în valoare de 100.000 de dolari, acordat celui mai bun debut, ales din toate secțiunile competitive ale Festivalului. 

Motivația juriului condus de regizoarele Mina Mileva și Vesela Kazakova a fost: „«Imaculat» este un film puternic, cu un mesaj transmis cu o măiestrie desăvârșită prin ochiul camerei. Filmul reprezintă vocea a doi autori care au dat dovadă de o abordare cinematografică interesantă în ecranizarea experienței unei tinere dependente de heroină aflată în procesul de reabilitare, având niște performanțe impresionante din partea actorilor. «Imaculat» reprezintă în opinia noastră tot ce trebuie să fie o operă cinematografică”.  

Monica Stan, co-autoare a filmului, are pregătire în psihologie, a lucrat ca scenarist mai mulți ani, iar „Imaculat” reprezintă debutul său în regie. Aceasta a spus: „Scrierea scenariului și realizarea filmului au fost un proces de autodescoperire, dar și de deschidere la experiențele actorilor și la felul în care au interpretat ei scenariul. Pentru mine, cele mai mari recompense au fost procesul în sine și oamenii cu care am lucrat, cărora le sunt extrem de recunoscătoare. Mă bucur foarte mult că aceste premii sunt o recunoaștere a muncii și a talentului lor“. 

Filmul „Imaculat” îi are în distribuție pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel, Cezar Grumăzescu, Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te