Homepage  / Articole

Louis de Funès, cel mai iubit comic francez

Louis de Funès, cel mai iubit comic francez

de Redactia Tvmania

Louis de Funès este considerat astăzi unul dintre maeştrii comediei franţuzeşti, dar cariera lui actoricească a debutat în forţă abia la 49 de ani, cu seria „Jandarmul din Saint-Tropez”. Ultimul film din serie e difuzat azi, 13 noiembrie, de Naţional TV.

.

Naţional TV a început să difuzeze, acum câteva săptămâni, în fiecare sâmbătă, de la 16.15, cele şase pelicule din seria „Jandarmul din Saint-Tropez”, realizate în anii ’60-’80. Al şaselea, „Jandarmul şi jandarmeriţele”, va fi transmis astăzi, 13 noiembrie, acesta fiind şi ultimul lui film.

Nu rataţi ocazia de a-l revedea pe Louis de Funès în unul dintre rolurile sale memorabile, cel al jandarmului Ludovic Cruchot, care iese cu basmaua curată din tot felul de întâmplări imposibile, dând naştere la hohote de râs.

Poreclit „omul cu 40 de feţe pe minut” de colegi, actorul cu origini spaniole nu s-a pregătit deloc pentru o astfel de carieră. Micul Louis Germain David de Funès de Galarza (1914-1983) desena şi cânta la pian, dar s-a lăsat de liceu şi s-a apucat de tot felul de slujbe la care nu rezista prea mult.

Şansa i-a venit odată cu un loc de muncă în cartierul Pigalle din Paris, unde s-a angajat ca pianist într-un local, înveselindu-i pe clienţi cu talentul lui de imitator. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, şi-a continuat studiile muzicale, făcând-o pe una dintre nepoatele lui Guy de Maupassant (Jeanne) să se îndrăgostească de „tânărul care cânta dumnezeieşte jazz” (cei doi s-au şi căsătorit).

.

Succes tardiv

La 40 de ani, Funès continua să-şi întreţină familia cântând la pian, convins fiind că un actor mic de înălţime (avea doar 1,63 m), slab şi chel nu are nici o şansă pe marele ecran. La insistenţele repetate ale soţiei şi ale celebrului actor francez Daniel Gélin (cu care se împrietenise), Louis a acceptat să încerce şi actoria, pe scena teatrului şi apoi a primit roluri minore în vreo 80 de pelicule.

Soarta i-a surâs abia în 1963 (avea 49 de ani!), când actorul chelios şi bătrâior juca în „Puic, Puic”. Regizorul, Jean Girault, va colabora ulterior cu Funès la celebra serie „Jandarmul”, dar şi la amuzantele „Marele vacanţe” (1967) şi „Avarul” (1980).

Din anii ’60 încolo, Louis de Funès a devenit comicul preferat al francezilor, peliculele lui plasându-se frecvent pe primul loc la încasările la box-office. În 1973, a fost făcut cavaler al Legiunii de Onoare şi în 1980 (cu trei ani înainte de a muri din cauza problemelor cu inima) a fost laureat cu un César onorific. A jucat în 152 de filme (pelicula „Avarul” a şi regizat-o), a scris şase scenarii şi a fost votat actorul preferat al francezilor într-un sondaj din 1968.

Actorul, care era foarte timid şi retras în viaţa reală, a locuit la Castelul de Clermont (construit în secolul XVII), moştenire a soţiei sale, unde se relaxa în grădina cu trandafiri. Pasiunea lui pentru roze a inspirat numirea unei varietăţi chiar Louis de Funès, iar astăzi în grădina castelului (pe teritoriul căruia este şi îngropat actorul) e ridicat un monument în memoria lui.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton