Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete / Vedete străine

Lumea după Michael Jackson. Au trecut opt ani de la moartea megastarului

de Redactia Tvmania

Un megastar în timpul vieţii, “Regele Pop” a atins proporţii mitice după moarte. Familia, colegii de breaslă şi sute de milioane de fani din toată lumea l-au plâns, iar Jacko a lăsat în urma sa mistere la fel de mari ca cele care l-au învăluit când trăia.

LEGENDĂ: Chiar şi după moarte “Regele Pop” continuă să aprindă imaginaţia fanilor şi a reprezentanţilor mass-media.

.

Pe 25 iunie 2009, vestea morţii lui Michael Jackson s-a răspândit cu viteza gândului pe Internet, iar site-uri întregi s-au prăbuşit din cauza suprasolicitării. TMZ.com, prima pagină care a dat ştirea, Twitter.com şi LAtimes.com s-au numărat printre ele.

Gigantul IT Google a crezut că e atacat din cauza armatelor de internauţi care tastau frenetic numele personajului principal. Un milion de oameni i-au vizitat biografia de pe Wikipedia într-o singură oră, un record absolut.

Reprezentanţii serviciului online AOL au numit momentul drept “unul de cotitură în istoria Internetului, nemaivăzut în  termeni de importanţă şi profunzime”. O lume întreagă şi-a ţinut răsuflarea vreme de câteva zeci de minute.
.

Ce rămâne în urmă

Pe 25 iunie 2009, la ora locală 2.26, “Regele Pop” Michael Jackson a murit, provocând cea mai mare undă de şoc din istoria showbiz-ului mondial. Slujba de înmormântare a fost organizată pe 7 iulie, la arena Staples Center din Los Angeles, iar surse neoficiale au estimat audienţa în toată lumea la un miliard de telespectatori, dintre care 31,1 milioane numai în America. Ca o comparaţie, înmormântarea Prinţesei Diana, din 1997, a fost urmărită de 33,1 milioane de americani.

Încă de la anunțul tristei vești, întrebări de tot felul au apărut. Care au fost cauzele morţii? Cine îi va creşte copiii? Ce se întâmplă cu averea sa, cu impresionantul său catalog muzical, cu proiectele care îi anunţau, în sfârşit, revenirea, retezată apoi nemilos?

 

CAUZELE MORŢII

Înainte de a muri, lui Michael i s-a administrat propofol, un anestezic pe care îl lua pentru insomniile sale, iar doctorul personal Conrad Murray  a devenit, brusc, un suspect în cazul dispariţiei “Regelui Pop”. Pe 8 februarie 2010, medicul, care intrase în echipa lui Jacko chiar în 2009, a fost acuzat de omor involuntar, pledând nevinovat. El a plătit apoi cauţiunea de 75 de mii de dolari, fiind eliberat.

FAMILIA

Jacko a avut trei copii: Prince Michael (13 ani) şi Paris-Michael (12 ani), din căsnicia cu a doua sa soţie, Debbie Rowe, precum şi Prince Michael Jackson al II-lea, născut în 2002 de o mamă-surogat.

Mama lui Jackson, Katherine, a primit custodia temporară a copiilor pe 29 iunie 2009. De asemenea, una dintre surorile sale, LaToya, anunţa că familia plănuieşte să îi dea în judecată pe toţi cei care ar putea fi responsabili de moartea lui Michael. Rudele ţinteau în reprezentanţii AEG Live, organizatorii turneului “This Is It”, care au pus presiune pe cântăreţ în timpul pregătirilor pentru spectacol.

BANI

Potrivit ultimului testament al lui Michael (din 7 iulie 2002), bunurile sale intrau în administraţia “Michael Jackson Family Trust”. Potrivit agenţiei AP, în 2007 starul avea o avere de 567,6 milioane de dolari, deţinând, printre altele, ferma Neverland şi 50% din catalogul său, alături de Sony/ATV Music Publishing.

De asemenea, Jacko avea datorii de 331 de milioane de dolari. Potrivit testamentului, fosta sa soţie, Debbie Rowe, a fost omisă intenţionat, iar 20% din averea sa, precum şi 20% din banii câştigaţi după dispariţia lui au ajuns la fundaţii caritabile încă nespecificate.

CATALOG

Valoarea catalogului Sony/ATV Music Publishing – adică drepturile pentru piesele lui Michael, de pe albume ca legendarul „Thriller” (1982, foto) – a fost estimată la circa 1,5 miliarde de dolari. Compania Sony Music a semnat un contract-record cu reprezentanţii lui Michael Jackson, pentru a-şi extinde drepturile de distribuţie până cel puţin în 2017. Potrivit unor surse, Sony a plătit 250 de milioane de dolari, o sumă nemaiîntâlnită pentru un singur artist.

MULTIMEDIA

Documentarul “This Is It”, care prezintă pregătirile lui Michael pentru seria de concerte care ar fi trebuit să aibă loc în Londra, în 2009, a fost lansat în toamna aceluiași an, devenind cel mai de succes film-concert din toate timpurile, cu încasări de peste 260 de milioane de dolari. Mai mult, gigantul francez Ubisoft a anunţat tot în acea perioadă că va lansa un joc video care le permite utilizatorilor să intre în pielea “Regelui Pop”. Jocul se numește “Beat It!” şi combină muzica artistului cu celebrele sale mişcări de dans. De asemenea, fanii sunt notaţi şi în funcţie de performanţele lor vocale.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te