Modifica setarile cookie
Homepage  / Știri / Televiziune

Lungmetrajul „French Cancan”, cu Jean Gabin în rolul principal, va fi difuzat miercuri, la „Telecinemateca”

de Redactia Tvmania

Miercuri, 27 martie, de la ora 20.10, „Telecinemateca” de la TVR 2 a programat o bijuterie cinematografică: „French Cancan”. Producţie a anului 1955, filmul scris și regizat de Jean Renoir este un omagiu adus muzicii populare pariziene din secolul al XIX-lea şi spune povestea celebrului local Moulin Rouge. În rolurile principale: Jean Gabin, Francoise Arnoul şi María Félix.

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 4

„French Cancan” marchează întoarcerea regizorului la cinematografia franceză, după un exil început în 1940, iar din punct de vedere vizual, regizorul evocă în lumea cinematografică picturile impresioniştilor Edgar Degas, dar şi ale tatălui său, Pierre-Auguste Renoir. În rolurile principale îi vom recunoaste pe Jean Gabin, unul dintre cei mai apreciaţi actori europeni, Francoise Arnoul şi María Félix.

În Parisul anilor 1890, Henri Danglard (Jean Gabin), proprietarul unei moderne cafenele “Le Paravent Chinois”, antreprenor de teatru, producător, director şi impresar, dar şi un vizionar în lumea spectacolului, ajunge în Montmarte alături de prietena lui, Lola (María Félix), o frumoasă dansatoare. Acolo, cancanul era încă la modă. Convins că vechiul dans al clasei muncitoare va revigora afacerea sa, care se afla în pragul falimentului, şi va distra high-life-ul parizian, Henri Danglard o angajează ca dansatoare pe Nini (Françoise Arnoul), o fostă spălătoreasă. Aşa se naşte un nou spaţiu de divertisment: Moulin Rouge.

“French Cancan” nu este o simplă reconstituire istorică a fondării celebrului local Moulin Rouge, ci un adevărat spectacol cu muzică, dans și culoare. În revista Arts, cineastul François Truffaut spunea că este “o piatră de hotar în istoria culorii cinematografiei”. „Fiecare scenă este o animaţie în mișcare, iar clasa de dans a lui Madame Guibole ne amintește de o schiță de Degas „.

Lungmetrajul “French Cancan” a primit Grand Prix de Academie du Cinéma în anul 1956, iar criticul de film Roger Ebert, câștigător al Premiului Pulitzer, l-a inclus pe lista “Great Movies”.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te