Homepage  / Advertorial

Masajul de relaxare induce eliberarea de melatonină pentru un somn odihnitor

Masajul de relaxare induce eliberarea de melatonină pentru un somn odihnitor

de Redactia Tvmania

În vremuri moderne, că ne place să recunoaștem sau nu, majoritatea dintre noi ne simțim stresați, copleșiți de activitățile zilnice și suferim de insomnii sau avem un somn agitat, care nu ne permite să ne odihnim corespunzător.

Mulți dintre noi apelăm la medicamente pe bază de plante, care să inducă melatonina, atât de necesară pentru un somn bun, prin care organismul să aibă capacitatea să se refacă. Dincolo de metodele tradiționale pentru îmbunătățirea calității somnului, cercetătorii și specialiștii în medicină au căutat metode alternative și au relevat că există o puternică legătură între masajul de relaxare și secreția de melatonină, hormonul responsabil pentru reglarea somnului. 

Ce este melatonina și de ce este importantă pentru somn?

Melatonina este un hormon produs de glanda pineală, localizată în creier. Acesta are un rol esențial în reglarea ritmurilor circadiene, procese care controlează ciclul zilnic de somn și veghe. Secreția de melatonină crește pe timp de noapte și scade pe timpul zilei, semnalând organismului când este timpul să se odihnească și să se trezească. 

Pe lângă rolul său principal în reglarea ciclului somn-veghe, melatonina are și alte funcții importante în organism: acțiune antioxidantă, antiinflamatoare și imunomodulatoare, precum și protejarea sănătății celulelor nervoase. 

Sinteza melatoninei este influențată de mai mulți factori, inclusiv de expunerea la lumină, de vârstă și de starea de sănătate a unei persoane. Expunerea la lumină albastră, în special în orele serii, inhibă producția de melatonină, iar de aici apar dificultăți în a adormi și somnul slab calitativ. 

Nivelurile de melatonină tind să scadă odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce poate fi unul dintre motivele pentru care persoanele în vârstă pot experimenta tulburări de somn. În acest caz pot fi prescrise suplimente, care trebuie administrate doar sub supravegherea medicului, în conformitate cu recomandările acestuia.

Masajul de relaxare și efectele asupra organismului

Masajul de relaxare este o tehnică terapeutică care implică manipularea țesuturilor moi, cu scopul de a reduce tensiunea musculară, de a stimula circulația sangvină și de a induce o stare de relaxare profundă. Prin stimularea sistemului nervos parasimpatic, masajul ajută la echilibrarea sistemului nervos, încurajând corpul să treacă într-o stare de odihnă și regenerare.

Pe lângă efectele directe asupra tensiunii musculare și a circulației sanguine, masajul de relaxare mai contribuie și la:

  • Reducerea anxietății și a depresiei – prin masajul de relaxare se secretă serotonină și dopamină, ale căror efecte calmante îmbunătățesc starea de spirit;
  • Îmbunătățirea funcției sistemului limfatic – masajul de relaxare stimulează drenajul limfatic, eliminând toxinele, edemele și îmbunătățind funcționarea sistemului imunitar;
  • Ameliorarea durerilor de cap și a migrenelor – dacă te confrunți cu dureri de cap sau migrene, chiar este indicat să mergi la un masaj de relaxare, care te va ajuta să te eliberezi de tensiunea din zona gâtului, a umerilor și a capului;
  • Îmbunătățirea concentrării – masajul de relaxare te va ajuta să reduci stresul și gândurile anxioase; astfel, te vei bucura de un somn odihnitor, iar a doua zi vei fi productiv și vei putea gestiona mai bine stresul;
  • Grăbirea recuperării – dacă ai trecut printr-o intervenție chirurgicală sau faci sport de performanță, masajul de relaxare va accelera procesul de recuperare, va îmbunătăți circulația sanguină în mușchi și va reduce inflamația.

Legătura dintre masaj și secreția de melatonină

Din 1990 și până în prezent s-au efectuat numeroase studii clinice pentru a analiza legătura dintre masajul de relaxare și secreția de melatonină. Un studiu realizat în 2019 a arătat că pacienții cu tulburări de somn care au primit terapie prin masaj timp de șase săptămâni au experimentat o îmbunătățire semnificativă a calității somnului, precum și o creștere a nivelurilor de melatonină în organism. 

Un alt studiu, de această dată realizat în 2020, a examinat efectele masajului asupra secreției de melatonină la persoanele în vârstă care suferă de insomnie. Rezultatele au indicat o îmbunătățire a calității somnului, dar și o creștere a nivelurilor de melatonină după patru săptămâni de tratament prin masaj.

Cum să integrezi masajul de relaxare în rutina de somn?

Ca să te bucuri de toate beneficiile expuse mai sus este important să integrezi masajul de relaxare în mod regulat în rutina ta de somn. Poate fi util să programezi ședințe de masaj înainte de culcare sau, dacă vrei ca terapia să se facă în confortul locuinței tale poți achiziționa un model de fotolii masaj de la Top Scaune. Astfel, oricând ai la dispoziție propriul tău specialist în masaj, indiferent de oră. În plus, tehnologia de masaj pentru acasă te va motiva să o folosești mai des, împreună cu meditația și respirația profundă, ce sporesc efectele asupra calității somnului.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton