Homepage  / Vedete străine

Mel Gibson a fost prima alegere a lui Luc Besson pentru „Al cincilea element”. De ce l-a refuzat actorul

Mel Gibson a fost prima alegere a lui Luc Besson pentru „Al cincilea element”. De ce l-a refuzat actorul

de Mioara Tronaru,

Au trecut 25 de ani (în mai anul acesta se vor face 26) de la premiera la Cannes a SF-ului „Al cincilea element”, în original „The Fifth Element” (1997). A deținut timp de 16 ani recordul pentru cel mai mare succes al unui film francez la box-office până în 2011, când a fost depășit de „The Intouchables”. O vreme era difuzat pe toate posturile, apoi a dispărut de pe micile ecrane.

Mel Gibson în locul lui Bruce Willis!?!

Nimeni nu și-l mai poate imagina acum pe Korben Dallas interpretat de alt actor în afară de Bruce Willis, dar pe vremea când încă lucra la proiect, regizorul Luc Besson avea pe altcineva în minte.

De fapt, cineastul francez a început să scrie la scenariu încă din adolescență. Lucra de la 16 ani la el, deși filmul nu a văzut lumina cinematografelor decât când a împlinit 38, aflăm din AllMovie. În povestea originală, acțiunea avea loc în anul 2300 când un neica nimeni, pe nume Zaltman Bleros (care ulterior a devenit Korben Dallas), ajungea la Club Med, de pe planeta Fhloston Paradise din constelația Angel. Și aici o întâlnea pe Leeloo, o „fată de nisip”, incredibil de frumoasă în ciuda faptului că avea peste 2000 de ani.

Între timp, Luc Besson a mai crescut, s-a apucat de filme, a făcut „Le grand bleu” (1988), „Nikita” (1990) și „Léon: The Professional” (1994), dar nu a renunțat la povestea din adolescență și a continuat să o șlefuiască. Iar când a avut totul gata i-a propus rolul principal „vecinului” lui, Mel Gibson.

„A fost prima persoană cu care am vorbit despre film, pentru că biroul lui de la Warner Bros. era lângă al meu. Ne vedeam în fiecare dimineață și mai vorbeam. Îl băteam de fiecare dată la cap și el îmi spunea părerea lui. Cam după trei luni de la propunerea mea, mi-a spus că nu are cum să preia rolul, dar am rămas buni prieteni. După refuzul lui, Bruce Willis a devenit singura opțiune”, a povestit Besson în AlloCiné.

THE FIFTH ELEMENT, Milla Jovovich, Bruce Willis, Ian Holm, 1997. ©Columbia Pictures

„Românca” Milla Jovovich și crevetele Chris Tucker

Pentru rolul extraterestrei care vine să salveze lumea, s-au prezentat la audiții în jur de 8000 de actrițe, din care regizorul s-a întâlnit direct numai cu vreo 2-300. Printre acestea a remarcat-o pe Milla Jovovich.

„Milla are acel ceva, ea poate veni din trecut ca și din viitor. Poate fi egipteancă, dar la fel de bine poate fi româncă. Poate fi Nefertiti sau poate fi din imensitatea spațiului cosmic”, își amintește Besson întâlnirea cu actrița (care de-altfel avea să-i devină și soție în 1997, deși el era căsătorit în momentul acela cu Maïwenn Le Besco, care are rolul Diva Plavalaguna în film).

‘The Fifth Element’, MILA JOVOVICH

Pentru rolul efervescentului Roby Rhod, Luc Besson s-a gândit la regretatul Prince (1958 – 2016). A și vorbit cu el, iar muzicianul a fost de acord.

„Când am construit personajul la el m-am gândit. M-am întâlnit cu el, i-am propus rolul și Prince a fost de acord! Problema a fost că el avea planificate turnee pentru următorii 10 ani!!! Și nu ne-am putut în niciun fel coordona agendele. Așa că am mai organizat un casting în urma căruia am avut doi finaliști: Chris Tucker și Jamie Foxx. Jamie era super, dar mă nemulțumea faprul că era la fel de puternic ca Bruce Willis. Pe când Chris, Chris era… un crevete. Mi s-a părut foarte amuzantă discrepanța asta dintre ei. A fost un adevărat lux să pot alege dintre atâția actori talentați”, își amintește regizorul.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton