Homepage  / Vedete străine

Michelle Yeoh și drumul ei spre Oscar. De la micuța balerină la marea actriță

Michelle Yeoh și drumul ei spre Oscar. De la micuța balerină la marea actriță
7

de Redactia Tvmania

O știm dintotdeauna. Am văzut-o în: „Supercop”, „Tomorrow Never Dies”, „Tigru și dragon”, „Memoriile unei gheișe”, „Crazy Rich Asians”, „The Witcher: Blood Origin”. A jucat alături de: Jackie Chan, Chow Yun-Fat, Pierce Brosnan, Jamie Lee Curtis, Brendan Fraser. A interpretat orice, oriunde, oricând. Iar acum, după 40 de ani de carieră, la 60 de ani, pentru filmul „Everything Everywhere All at Once” (tradus la TIFF-ul românesc „Orice, oriunde, oricând”), Hollywood-ul a decis să-i recunoască talentul: Michelle Yeoh a fost nominalizată la premiile Oscar la categoria cea mai bună actriță într-un rol principal.

Despre „Everything Everywhere All at Once”, Tudor Giurgiu spunea anul trecut:

„Voi prețui întotdeauna acest moment”

Nebunia de film realizată de cei doi „Danieli”, regizorii Dan Kwan și Daniel Scheinert, a avut un parcurs incredibil. A pornit de la un buget mic (25 de milioane de dolari), un scenariu încurcat și o distribuție nesigură.

Inițial, eroul peliculei ar fi trebuit să fie un bărbat, iar cei doi Daniels îl voiau pe Jackie Chan în rolul principal. Când actorul hong-konghez a refuzat din cauza programului, regizorii au schimbat cu totul macazul și-au sunat-o pe Michelle Yeoh.

„Am avut impresia că scenariul a prins viață când ne-am imaginat-o pe Michelle Yeoh jucând rolul principal. Am făcut un atac de panică gândindu-ne că poate ne refuză, pentru că deja nu mai voiam pe altcineva. Din fericire, Michelle Yeoh a fost foarte amabilă, pentru că altfel nu am mai fi avut niciun film”, a mărturisit Daniel Scheinert.

Intrat pe 25 martie 2022 în cinematografele americane, cu un număr mic de copii, „Everything Everywhere All At Once” a strâns 1,76 milioane de intrări în numai 15 zile. Acum, conform boxofficemojo.com, încasările filmului au depășit 100 de milioane de dolari, devenind cel mai de succes din portofoliul producătorilor de la A24.

Între timp, nici criticii nu au stat degeaba. Pelicula a strâns 260 de premii și alte 391 de nominalizări, din care 11 la premiile Oscar de anul acesta.

Vestea că Michelle Yeoh a fost nominalizată la premiile Academiei a scurtcircuitat întreaga Asie. Actrița a mărturisit în The Hollywood Reporter că telefonul ei a luat-o razna de la anunțarea nominalizărilor.

„Telefonul meu nu încetează să sune. Toată lumea din Hong Kong, Asia, China, m-a sunat pentru că sunt atât de entuziasmați pentru mine și datorită faptului că sunt prima actriță din Asia care a ajuns atât de departe. Voi prețui întotdeauna acest moment”, a spus Michelle Yeoh.

Pentru râvnitul trofeu, actrița este în competiție cu Cate Blanchett („Tar”), Ana De Armas („Blonde”), Andrea Riseborough („To Leslie”) și Michelle Williams („The Fabelmans”). Dacă Yeoh câștigă, va fi prima actriță din Malaezia și prima actriță asiatică din istoria de 95 de ani a Oscarurilor care va pleca acasă cu trofeul. Cea de-a 95-a gală a decernării premiilor Academiei va avea loc pe 12 martie, în Los Angeles. Gazda evenimentului va fi Jimmy Kimmel.

Trailer Everything Everywhere All at Once

Câteva lucruri pe care nu le știați despre Michelle Yeoh

– Este o malaeziancă (născută pe 6 august 1962, în Ipoh, Malaysia) cu origini chinezești.

– De foarte mică a fost fascinată de balet. Iar în copilărie, părinții au înscris-o la Londra, la Royal Academy of Dance, unde făcea și ceva cursuri de actorie, care nu o prea interesau. A fost nevoită să renunțe la balet din cauza unei accidentări.

– În 1983, la 20 de ani, a devenit Miss Malaysia și-apoi și-a reprezentat țara la Miss World 1983.

– Cam în același timp, a apărut într-o reclamă împreună cu Jackie Chan și astfel a atras atenția producătorilor de la D&B Films.

„Am ajuns să fac filme dintr-un accident. Nu m-am gândit niciodată că aș vrea să fiu actriță. Visul meu era ca-ntr-o bună zi să am propria mea școală de balet. La cursurile de actorie de la școală, nu depuneam niciun efort și încercam să chiulesc de câte ori puteam. Dacă cineva le-ar fi spus profesorilor mei de-atunci că Michelle Yeoh va deveni actriță, ei și-ar fi pariat și ultimul bănuț că asta nu se va întâmpla niciodată”, a povestit actrița în The Hollywood Reporter.

The School For Good And Evil Premiere – LAIcon photoVEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 7
Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton