Modifica setarile cookie
Homepage  / Vedete româneşti

Mihaela Bilic, meșter sub acoperire. „Știu să pun tapet, gresie și faianță, cos perdele și huse”. EXCLUSIV

de Cătălina Matei,

Medic specialist în nutriție, Mihalea Bilic este o fire analitică și practică și dincolo de controlul caloriilor. Căci cea care prezintă emisiunea „Doctor de bine” de la Pro TV ascunde și alte talente speciale. De exemplu, se pricepe foarte bine la construcții și amenajări interioare, un domeniu în care calorille se consumă altfel… un adevărat meșter sub acoperire.

Dacă la Pro TV are grijă să le prezinte telespectatorilor cele mai corecte informații legate de sănătate, Mihaela Bilic are și alte preocupări dincolo de micul ecran.  Prezentatoarea emisiunii „Doctor de bine” se pricepe foarte bine și la construit, dar nici nu se dă la o parte când vine vorba de a schimba roata la mașină. Detalii, imediat!

Au trecut aproape 2 ani de când ai intrat în echipa „Doctor de bine”. Cum îi percepi pe telespectatori? Ce reacții ai primit până acum de la ei? Dincolo de întrebarea clasică „Cum slăbesc?”…

Prin intermediul emisiunii „Doctor de bine” am reușit să intru în multe case de români și să le transmit mesajul că mâncarea este un prieten și un aliat. La noi în țară educația se face prin intermediul televiziunii, iar Pro TV îmi asigură o vizibilitate maximă pentru că are cea mai mare audiență din România! Împreună ne-am propus să hrănim oamenii cu „bun” și „bine” și cred că am reușit. Mă întâlnesc cu oameni pe stradă care îmi mulțumesc că le-am redat optimismul și încrederea în mâncare.

De multe ori, pe pagina ta de Facebook povestești despre diverse diete – pe multe le încerci chiar tu! Care sunt extremele pe care nu le-ai testat și nici nu crezi că o vei face vreodată?

Întotdeauna am vorbit din propria experiență, nu din cărți. Înainte să recomand ceva, obligatoriu testez pe mine. Nu poți spune oamenilor să facă ceva ce tu nu ești în stare, e o chestiune de credibilitate. La capitolul diete, am inventat cura de slăbire cu înghețată și cea cu pufuleți. La capitolul extreme, am reușit să țin post negru timp de 10 zile. Cât despre mâncatul rar și puțin, de ani de zile eu mănânc o singură dată pe zi, înainte ca asta să se numească „post intermitent”. Ce n-aș face niciodată? Să devin raw-vegană!

De curând ai scos o nouă carte, „Foamea sufletului”. Până la urmă, e necesar să mergi mai întâi la psiholog și apoi la nutriționist când vrei să slăbești?

Din păcate, compensăm cu mâncare lipsa de grijă, atenție și afecțiune. Nu mai mâncăm de foame, ci pe bază de stres sau din plictiseală. Mâncarea este un tratament la îndemână pentru lipsa de satisfacție și mulțumire în viața de zi cu zi. Tot mai mulți oameni sunt nefericiți și triști, iar singurul prieten care le-a rămas este mâncarea. Kilogramele în plus sunt o boală a sufletului și asta nu se tratează printr-o cură de slăbire. Mâncarea ne dă automat o stare de bine, însă soluția ar fi să găsim alte elemente nealimentare care să ne umple viața cu bucurie și entuziasm. Ca să pierdem kilograme pe cântar, trebuie să fim împliniți pe plan psihologic și emoțional. Deci da, avem nevoie de un psiho-nutriționist.

Dacă „Nutriția” ar deveni materie obligatorie în școli, care sunt primele 3 reguli pe care trebuie să le știe și să le aplice orice copil? Dar părinții lor?

Nutriția chiar ar trebui să devină materie obligatorie la școală. Educația nutrițională se face încă din copilărie. Atunci înveți care sunt alimentele de bază și cele facultative, care este porția corectă și ritmul meselor. În primii ani de viață ajungi să recunoști senzațiile alimentare și să știi când îți este foame și când te-ai săturat.

Trei reguli de bază pentru alimentația copiilor sunt:

– să mănânce diversificat și să asocieze alimentele. O dietă sănătoasă înseamnă 15 ingrediente diferite în fiecare zi. Nu există alimente interzise sau nesănătoase, totul ține de cantitate.

– să nu mănânce dietetic sau degresat. Un procent de 30-35% din aportul caloric ar trebui să fie reprezentat de grăsime, întrucât aceasta este esențială pentru creșterea și dezvoltarea optimă.

– să consume zilnic trei porții de lactate. Laptele ne ajută să creștem mai înalți și ne protejează de obezitate.

Pentru părinți am un singur sfat: copiii nu au voie să fie vegetarieni! Ei sunt în creștere și au nevoie de o alimentație adecvată, iar mesele lor ar trebui să includă grăsimi, proteine, vitamine și carbohidrați.

Din punct de vedere alimentar, care este cea mai mare dependență de-ale tale?

Iubesc pâinea! Îmi place pâinea gustoasă, bine rumenita și cu coajă groasă. Consider că pâinea ne face viața mai frumoasă. Totul e mai bun cu pâine: pâine cu unt și sare, pâine cu brânză și roșii, pâine cu parizer și castraveți, pâine cu salată de vinete, pâine cu mici și muștar sau pâine goală dacă e proaspăt scoasă din cuptor!

Ne povesteai într-un alt interviu că îți plac călătoriile cu mașina. Cât de bine te descurci dincolo de șofat? Când trebuie să schimbi o roată, de exemplu?

Vă promit că știu să schimb roata la mașină mai bine decât un bărbat și chiar am făcut-o de mai multe ori! La capitolul reparații la motor nu m-am băgat, dar îmi place să o spăl atât pe interior, cât și pe exterior. Însă „talentul” meu secret este la capitolul construcții și amenajări interioare. Știu să pun tapet, gresie și faianță, cos perdele și huse pentru canapea, montez parchet… sunt un meșter sub acoperire!

Ce planuri de vacanță ai pentru vara aceasta?

Planuri de vară? Anul acesta nu va fi cu vacanță, ci cu muncă! Că tot vorbeam despre talentul meu în construcții, plănuiesc să-mi fac o căsuță de lemn la marginea pădurii.

Eu sunt născută pe Valea Prahovei și vara asta o s-o petrec pe „șantier”. Vreau o cabană micuță care să nu conțină nici beton, nici rigips, nici gresie sau faianță… doar lemn și sticlă, în perfectă armonie cu mediul înconjurător. Vreau să mă întorc la lucrurile simple și natură.

Apropo de vară… ce nu trebuie să ne lipsească din frigidere în zilele toride pentru a avea o dietă corespunzătoare?

Nimic nu e mai bun pentru zilele calde de vară decât laptele. Indiferent că este dulce sau fermentat, laptele hrănește, hidratează și remineralizează. Cafea cu lapte, iaurt, sana, chefir, lapte bătut sau ayran, produsele lactate hidratează mai bine decât apa și ne ajută să slăbim mai repede. De consumat în fiecare zi!

VEZI  GALERIA FOTOPOZA  1 / 6

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te