Cauze și simptome ale miopiei
Cel mai des, miopia este cauzată de factorul genetic. Un copil născut din părinți miopi are o șansă dublă de a dezvolta miopie. Există în același timp și factori de mediu care o pot determina; cel mai des întâlnit dintre aceștia este lucrul prelungit de aproape, aspect greu de evitat în era digitală.
Expunerea la ecranele dispozitivelor electronice reprezintă un factor de risc notabilși, din păcate, copiii asimilează acest obicei de la vârste foarte fragede.
Simptomele miopiei nu sunt reclamate prea des de către copii, care în mod frecventnormalizează faptul că nu pot vedea clar la distanță. Cu toate acestea, copiii resimt efectele efortului suplimentar de a ține pasul în cadrul activităților de la clasă, sfârșind orele de curs epuizați.
Un copil care nu vede clar tinde să mijească ochii pentru a fixa obiectele aflate la distanță. Copilul în cauză manifestă simptome din faptul că își freacă ochii, lăcrimează, cască foarte des și necesită repaus în timpul zilei. Aceste semne sunt menite să informeze părinții de necesitatea imediată de consult a unui specialist. Ulterior consultului, dacă miopia îi va fi certificată, copilul va fi îndrumat să intre cât mai curând într-un circuit terapeutic.
Cum tratăm corect miopia?
Simpla corectare a vederii nu ajută pe termen lung. Soluția pe care specialiștii s-au concentrat în ultimii ani este de a încetini progresia miopiei, care în perioada de creștere se accentuează.
Așa a apărut tehnologia D.I.M.S., cu care sunt dotate lentilele inteligente MIYOSMART, efort de cercetare condus de HOYA în parteneriat cu Universitatea Politehnică din Hong Kong. În traducere, segmente multiple încorporate de defocalizare) care au performanța ca prin simpla lor purtare să încetinească progresia miopiei cu aproximativ 60%, în 21,5% din ele fiind oprită definitiv din evoluție. (Studiul „Defocus Incorporated Multiple Segments (D.I.M.S.) spectacle lenses slow myopia progression: a 2-year randomized clinical trial”, care îi are ca autori: Lam CSY, Tang WC, Tse DY, Lee RPK, Chun RKM, Hasegawa K, Qi H, Hatanaka T, To CH. a fost realizat de-a lungul a doi ani de zile și a fost publicat în British Journal of Ophthalmology în data de 29 Mai 2019.)
Lentilele inteligente MiYOMSART reușesc nu numai să corecteze vederea, ci simultan să oprească și progresia miopiei. În acest fel, copilul beneficiază de siguranța de a nu dezvolta complicații de vedere în viața de adult, un design prietenos și protecție UV.
Statistici îngrijorătoare cu privire la incidența miopiei
La nivel global, s-a observat o incidență crescută în zonele urbane, dominate de digitalizare și obiceiuri de viață specifice lumii moderne. Studiul „Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050”, ce a fost publicat în anul 2016 (semnată de Holden B.A., Fricke T.R., Wilson D.A., Jong M., Naidoo K.S., Sankaridurg P., Wong T.Y., Naduvilath T.J., Resniko_ S.) avertizează că până în anul 2050, cinci miliarde de oameni ar putea fi afectați de miopie.
Aceste statistici și previziuni nu pot decât să ne facă mai conștienți de ceea ce putem face pentru sănătatea și calitatea vieții noastre și să ne redirecționeze către un stil de viață cuobiceiuri sănătoase, care ne vor asigura calitatea vieții pe termen lung.
Deciziile importante pot fi luate numai când ești corect informat, conștient de felul în care îți petreci timpul și prudent privind măsurile pe care le poți lua pentru a-ți îmbunătăți viața.
Se recomandă ca orice copil să petreacă minimum două ore pe zi afară, unde are libertatea de a alerga, de a-și odihni ochii și de a se bucura de beneficiile luminii naturale a soarelui. O spun specialiștii și o recomandă tuturor copiilor, indiferent că suferă sau nu de miopie. Tratată la timp, aceasta poate fi ținută pe loc și astfel evitate complicații semnificative în viața de adult.Acest articol vă este oferit de HOYA Lens Romania.