”Acest tânăr curajos – e curajos că vine la mine la emisiune și o să îi dau niște lecții – a scos o carte extraordinar de interesantă: „Curatorul de Zacuscă și alte povestiri culinare românești”. E un personaj ciudat, pentru că s-a apucat să meargă prin sate, coclauri și diferite țări, să vadă originile mâncărurilor noastre românești, tradiționale”, spune Mircea Dinescu despre Cosmin Dragomir, jurnalist culinar, care studiază istoria și antropologia culinară românească. ”Nu sunt pionier, sunt unul dintre cei care a căutat prin sate, bibioteci, memorii, bibilografii indirecte. Cărți despre bucate nu am prea avut. Am avut câteva cărți de bucate, vechi, foarte importante”, explică invitatul maestrului Dinescu.
Prima ediție din noul sezon al emisiunii Poezie și delicatețuri aduce multe informații interesante pentru telespectatorii Prima TV, pornind de la publicarea primei cărți de bucate scrisă de o femeie, până la relația dintre sarmaua românească, cea turcească, cea ungurească și cea bulgărească.
Mircea Dinescu va găti alături de invitatul său, pe care îl provoacă la un dialog delicios de interesant pe tot parcursul emisiunii. Cosmin Dragomir a reușit să traducă o carte extrem de rară și importantă pentru gastronomia clujeană: „O carte de la 1695, atribuită tiporafului, din păcate. E scrisă în maghiară. Am reușit să strâng bani și să o traduc în 2019 pentru prima dată în limba română. Avem acolo și cea mai veche rețeta de Varză à la Cluj”, după cum spune autorul.
Duminică, 12 martie, din prima ediție a noului sezon „Poezie și delicatețuri” nu vor lipsi tehnici inedite de gătit, predate de însuși Mircea Dinescu.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4