Echipa emisiunii a descoperit în arhiva televiziunii două reportaje care păstrează mărturiile unor fapte îngrozitoare care s-au petrecut atunci, într-una dintre cele mai importante zone aurifere ale României.
Ce s-a întâmplat atunci
La jumătatea lunii octombrie a anului 1971, o echipă a Televiziunii Române filma la Certej, în județul Hunedoara, aniversarea celor 225 de ani de exploatare minieră din această zonă. La eveniment participau autorități de prim rang, în frunte cu Ministrul Minelor de atunci, Bujor Almășan. Atmosfera festivistă era însoțită de comentariul entuziast al reporterului. Același reporter avea să se întoarcă în scurt timp la Certej. De data aceea nu a mai fost întâmpinat de steaguri și fanfare, ci de un decor… selenar:
Pe 30 octombrie 1971, la ora 4 și 55 dimineața, trei sute de mii de tone de steril au ras într-o clipă întreaga vale a Certejului. Iazul de decantare al Exploatării Miniere s-a rupt și a făcut măcel în calea lui. Sterilul a omorât pe întuneric zeci de oameni. Cei mai mulți nici n-au avut timp să țipe. Supraviețuitorii tragediei povestesc scene de sfârșit de lume. Deși unii martori se jură că au numărat peste 100 de cadavre, în presa vremii au fost declarate doar 45 de decese. Pentru că, peste această cifră trebuia declarat „doliu național”, ceea ce regimul comunist nu dorea să facă, din motive de imagine.
Valul de steril a înghițit șase blocuri cu 25 de apartamente fiecare, un cămin cu 30 de camere, șapte case, clădirea CEC-ului și cantina unde se hrăneau minerii. 24 de gospodării au fost distruse. Dacă în privința pagubelor materiale, statul și-a plătit datoriile față de oameni, când a venit vorba despre stabilirea cauzelor și a vinovaților s-a așternut tăcerea. Era dificil, mai ales pentru că dezastrul de la Certej se produsese după 10 zile de la vizita ministrului minelor în zonă. Atunci, Bujor Almășan alături de o comisie guvernamentală verificase iazul de decantare și decisese că era încă funcțional, după care a aniversat cu mare pompă 225 de ani de minerit.
Fără vinovați
După luni de zile de cercetări și audieri, anchetatorii au decis că tragedia este urmarea unor împrejurări ce nu puteau fi prevăzute. Nimeni nu a fost găsit vinovat pentru moartea celor aproape 100 de oameni. Concluzia autorităţilor comuniste a fost că prăvălirea iazului de decantare a fost cauzată de „acțiunea concurentă a unor factori… imprevizibili”.
TVR s-a întors la Certej după 46 de ani de la acea tragedie, a căutat supraviețuitorii, a vizitat locurile și a descoperit în exclusivitate secrete ascunse timp de zeci de ani.
În episodul din 28 octombrie al emisiunii „Adevăruri despre trecut” (TVR 1, 14.30), echipa încearcă să elucideze ce s-a întâmplat de fapt în acea dimineață de octombrie, cine sunt vinovații și mai ales, cum au reușit oamenii din Certej să treacă peste tragedie și să-și câștige existența în continuare, din minerit.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7