Modifica setarile cookie
Homepage  / Ultimul număr

Monarhia fluturilor

de Redactia Tvmania

Migratia fluturilor monarh din America de Nord are loc pe parcursul mai multor generatii. Dupa ce depasesc stadiul de omida, noii fluturi continua calatoria inceputa de predecesorii lor.

Fluturii monarh parcurg de doua ori pe an distanta dintre Canada (granita cu SUA) si Mexic. Fragilele insecte isi incep migratia spre Nord primavara si fac cale intoarsa in decursul toamnei. Deoarece durata de viata a unui specimen (cel mult 2 luni) este considerabil mai scurta decat timpul necesar unei calatorii de o asemenea amploare (in jur la 4000 de kilometric), nici un exemplar nu reuseste sa ajunga dintr-un capat in altul al continentului nord-american.

Spectacol de culori
Femelele depun oua in timp ce traverseaza teritoriul Statelor Unite si, pe masura ce larvele se transforma in alti fluturi, acestia din urma continua migratia inceputa de generatiile precedente. Cei mai norocosi ajung in locurile de iernare din muntii Mexicului, unde intra intr-o faza in care nu se mai reproduc, traind astfel mai mult de 7 luni. Locurile in care se retrag pe parcursul iernii au devenit atractii turistice, milioanele de fluturi stransi laolalta oferind un fascinant spectacol de culori.

Hoinarii australieni
Entomologul american Samuel H. Scudder le-a dat acestor insecte migratoare numele de „monarhi” in 1874, sustinand ca „este unul dintre cei mai mari fluturi din natura si stapaneste un teritoriu vast”. Desi cele mai multe exemplare pot fi gasite in America de Nord, specia s-a mai raspandit in insulele Insulele Canare, Azore si Madeira din Oceanul Atlantic, de unde migreaza uneori in Europa. Alte grupuri de fluturi monarh s-au stabilit in Noua Zeelanda si Australia, unde au capatat denumirea de „fluturi hoinari” din cauza neobisnuitului lor obicei.

In documentarul „Hayden Turner si provocarea salbaticiei: Fluturii monarh”, difuzat de National Geographic Wild pe 16 noiembrie, prezentatorul ajunge in inima unei rezervatii din Mexic pentru a filma fragilele insecte migratoare, insa afla ca o furtuna a decimat peste 250 de milioane de exemplare.

de Cristian Horga

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te