Modifica setarile cookie
Homepage  / Articole

Moş Crăciun, personaj de legendă

de Redactia Tvmania

Copiii îi scriu lui Moş Crăciun şi aşteaptă cu nerăbdare dimineaţa zilei de 25 decembrie, când vor găsi sub brazi cadourile pe care acesta le-a lăsat pentru ei. Rădăcinile poveştii lui Moş Craciun sunt vechi şi foarte extinse. În 1930, Moş Crăciun a primit o nouă imagine într-o campanie publicitară desfăşurată de Coca-Cola.

.

De la an la an, în noaptea dintre 24 şi 25 decembrie, Moş Crăciun le îndeplineşte dorinţele celor mici. Călătoreşte cu o sanie trasă de reni şi se strecoară prin hornurile caselor pentru a lăsa sub brazii împodobiţi cadourile pregătite de spiriduşii săi. Aceasta este imaginea modernă a lui Moş Crăciun, care a trecut prin nenumărate transformări în urma întâlnirii cu tradiţiile şi culturile din lumea întreagă.

.

„Înrudit” cu Sfântul Nicolae

Copiii care aşteaptă sărbătorile de iarnă cu gândul la cadouri nu ar trebui uite că de Crăciun se celebrează naşterea lui Iisus Hristos. Imaginea bătrânelului jovial cu costum roşu îşi are originile în persoana Sfântului Nicolae (acelaşi Moş Nicolae, care aduce daruri în noaptea din 5/6 decembrie), cunoscut ca protector al copiilor.

Acesta provenea dintr-o familie bogată şi s-a remarcat prin ajutoarele pe care le împărţea nevoiaşilor, fiind considerat întruchiparea dărniciei lui Dumnezeu. Legenda spune că Sfântul Nicolae a fost impresionat de povestea unui bărbat care nu avea bani pentru a-şi mărita fiicele.

Deoarece era prea modest pentru a oferi bani în public, s-a dus la casa tatălui în toiul nopţii şi a aruncat pe fereastra trei pungi pline cu aur (câte una pentru fiecare fată), acestea nimerind într-un ciorap pus la uscat în faţa căminului.

.

Scrisori către Polul Nord

Scrisorile pe care copiii le trimit Moşului sunt o parte importantă a tradiţiei Crăciunului. Ele conţin o listă cu cadourile pe care speră să le primească, un bilanţ al lucrurilor bune pe care le-au făcut, micuţii uitând adesea să menţioneze şi momentele în care comportamentul lor a lăsat de dorit.

Mai multe servicii poştale au făcut în aşa fel încât să le permită copiilor să corespondeze cu Moş Crăciun, ceea ce nu a condus la dispariţia totală a tradiţiilor mai vechi. În Marea Britanie, de exemplu, scrisorile sunt arse pentru a fi transportate de vânt până la Polul Nord, în timp ce copiii din Mexic şi ţările din America Latină obişnuiesc să le lege de baloane cu heliu. Chiar şi Internetul a venit în întâmpinarea acestei tradiţii, cei mici având acum la dispoziţie site-uri care-i ajută să corespondeze cu Moşul.

.

Servit cu prăjituri, lapte şi… bere

Drept mulţumire pentru cadourile sale, Moş Crăciun găseşte prăjituri şi un pahar cu lapte în casele pe care le vizitează. În unele culturi, copiii au grijă să lase şi un morcov pentru reni. Se pare că Moşul are cu totul alte preferinţe când vizitează Marea Britanie şi Australia, unde se aşteaptă să găsească şi vin de Xeres, sau Irlanda, unde se tratează cu bere.

.

În vizită la Moş Crăciun

Oraşul finlandez Rovaniemi, din regiunea Laponia, e considerat “ casa lui Moş Crăciun” . Acolo îi primeşte în audienţă pe toţi copiii care vin însoţiţi de părinţi pentru a-i spune ce cadouri vor să primească. Turiştii mai pot vizita un parc cu reni sau Oficiul Poştal al Moşului, unde spiriduşii se ocupă de corespondenţă venită de la copiii din întreaga lume.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te