Modifica setarile cookie
Homepage  / Netflix

Neil Gaiman explică ce se întâmplă cu sezonul 2 din „Sandman”. Și alte seriale sunt afectate de grevă

de Andreea Hentea,

Neil Gaiman, creatorul serialului Netflix „Sandman”, a explicat recent de ce producția sezonului al doilea ar putea fi amânată, după ce – recent – anunțase începerea sa. „Sandman”, despre care se speculase că ar putea anunța începutul unei noi francize, este doar una dintre producțiile afectate, scrie collider.com.

Greva scenariștilor de film și televiziune de la Hollywood, începută pe 2 mai, crește, se pare, numărul producțiilor a căror realizare va fi întârziată. Din acest motiv, creatorul, scenaristul și producătorul executiv al serialului „Sandman” s-a adresat Sindicatului scenariștilor americani, îngrijorat că producția Netflix la care lucrează va fi afectată.

La mijlocul lunii aprilie, Neil Gaiman le transmisese fanilor pe o rețea de socializare că sezonul al doilea al serialului „Sandman” este în curs de dezvoltare, cu decoruri în construcție, un program de filmări deja stabilit și scenarii finalizate pentru toate episoadele. Cu toate acestea, întrebat recent de un fan dacă producția va fi amânată din cauza grevei, el și-a actualizat declarațiile.

Într-un mesaj scurt, dar ferm, Gaiman a declarat că amânarea producției „depinde de cât va dura greva”. Aclamatul autor a adăugat și că „Nu vor exista scenarii pentru Sandman scrise de neafiliați”, ceea ce înseamnă că nu va autoriza Netflix să angajeze scenariști care nu fac parte din sindicat să le ia locul scenariștilor aflați în grevă.

Chiar dacă Gaiman declarase anterior că scenariile tuturor episoadelor au fost finalizate, există întotdeauna posibilitatea ca în timpul producției să devină necesare rescrieri și schițe noi. De cele mai multe ori, un scenarist poate simți în timpul filmărilor că anumite elemente, dialoguri sau chiar episoade complete nu funcționează. Dacă acest lucru se va întâmpla cu sezonul al doilea din „Sandman”, Neil Gaiman sugerează că producția va fi oprită până la sfârșitul grevei.

Efectele de până acum ale grevei

La Hollywood există deja ceea ce se numește „scabbing”, o practică de subminare a unei greve prin angajarea unor scriitori neafiliați sindicatului, care să finalizeze scenariile celor aflați în grevă. Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple în timpul prezentei greve, deoarece showrunnerii serialelor de anvergură își manifestă sprijinul pentru scenariștii din toată țara și sunt hotărâți să nu lase să fie scris niciun cuvânt până când nu se ajunge la un acord.

Chiar dacă este dificil să se estimeze în acest moment efectele pe termen lung ale prezentei greve a scenariștilor, aceasta a influențat deja industria în mod serios. Seriale de anvergură precum „Stranger Things”, „Severance”, dar și viitorul prequel al serialului „Urzeala tronurilor”, au deja producția amânată. Până când studiourile le vor plăti salarii echitabile scenariștilor care scriu pentru filme și seriale, efectele grevei vor deveni tot mai vizibile.

Greva Sindicatului scenariștilor americani încearcă să modifice peisajul unei industrii care a fost influențată pe scară largă de tehnologie și de modul în care se produce acum conținutul. Cererile lor includ contracte solide, venituri stabile, sfârșitul practicilor care îi obligă să lucreze gratuit și interzicerea utilizării conținutului generat de inteligență artificială. De asemenea, ei cer compensații care să reflecte noua realitate a consumului cultural de filme și seriale de televiziune, deoarece streamingul a avut un impact semnificativ asupra veniturilor scenariștilor.

Primul sezon părea să anunțe o franciză

Primul sezon al serialului „Sandman”, care a fost lansat anul trecut, pe 5 august, este încă disponibil pe Netflix. Creat de Neil Gaiman în colaborare cu David S. Goyer și Allan Heinberg, care au adaptat împreună pentru ecran seria omonimă, multipremiată, de benzi desenate creată de Neil Gaiman între 1988 și 1996, „Sandman” a avut audiențe foarte bune încă din prima săptămână de difuzare. Primul sezon, cu zece episoade, s-a concentrat în jurul figurii lui Morpheus (Tom Sturridge), Stăpânul Viselor, o creatură cu înfățișare omenească, dar cu o alură ireală, capabilă să străbată nenumărate dimensiuni și epoci. Ținut captiv timp de 106 ani, acesta evada și își propunea să restabilească ordinea pe tărâmul său și să îndrepte istoria omenirii.

Cum Sandman, care simbolizează Visul, este doar una dintre cele șapte entități nesfârșite care apar în poveste, celelalte fiind Destinul, Moartea, Dorința, Disperarea, Delirul și Distrugerea, s-a presupus, după succesul primului sezon, că „Sandman” s-ar putea transforma într-o franciză de succes.

Alături de Tom Sturridge, interpretul personajului principal, primul sezon i-a avut în distribuție pe Boyd Holbrook, Charles Dance, Jenna Coleman, David Thewlis, Stephen Fry și Joely Richardson. Tot în luna august a fost lansat și un episod surpriză al serialului, care a prezentat poveștile preferate din romanele grafice ale lui Neil Gaiman, „A Dream of A Thousand Cats” și „Calliope”, și care s-a bucurat de apariții ale unor vedete ca Sandra Oh, James McAvoy, David Tennant și Michael Sheen.

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te