Modifica setarile cookie
Homepage  / Ultimul număr

Noi ipoteze despre naufragiul Titanicului

de Redactia Tvmania

La un secol de la tragedia transatlanticului Titanic, savanţii încă dezvoltă noi teorii referitoare la cauzele scufundării navei. Mai nou, Luna şi fenomenul numit „orizontul fals” sunt consideraţi principalii vinovaţi.

Titanicul s-a scufundat în apele Oceanului Atlantic, luând cu el peste 1.500 de vieţi. Ultima sa oprire a constituit un mister până în septembrie 1985, când epava a fost descoperită de exploratorul Bob Ballard.

Varianta coliziunii cu un aisberg a rămas în picioare, însă greşeala de amatori făcută de echipajul experimentat nu s-a potrivit niciodată cu imaginea de ansamblu a tragediei.

Supravietuiţorii tragediei din 15 aprilie 1912 au fost interogaţi imediat după ce au păşit pe tărâm american. Rezultatele anchetei au arătat că bărcile de salvare erau insuficiente, căpitanul Edward Smith a ignorat avertismentele (şase la număr) şi n-a reacţionat suficient de repede, iar coliziunea cu aisbergul a survenit ca urmare a vitezei mari de deplasare – la 46 de kilometri pe oră, vedeta companiei White Star Line avea nevoie de trei kilometri pentru a se întoarce la 90 de grade.

Dacă varianta oficială punea tragedia pe seama membrilor echipajul, noile teorii îi disculpă, cel puţin parţial. Cea mai recentă ipoteza a fost înaintată de o echipă de astronomi şi arată că Luna a jucat un rol-cheie în cel mai cumplit dezastru maritim pe timp de pace din istorie.

Citeşte textul integral în revistă

Urmărește-ne pe Google News
  

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te