Homepage  / Timp liber

Festival de film “exotic” la Bucureşti. Pelicule din “aerul înghețat” al Nordului pot fi văzute la cinema Elvira Popescu

Festival de film “exotic” la Bucureşti. Pelicule din “aerul înghețat” al Nordului pot fi văzute la cinema Elvira Popescu

de Doinel Tronaru,

Bucureştiul este un loc privilegiat, atât pentru cinefilii clasici, cât şi pentru cei care, pur şi simplu, îşi mai doresc să “respire” şi să mai vadă şi altceva decât filmele şi serialele făcute peste Ocean, după “rețete” care merg la sigur. Prin urmare, nu mai puțin de trei festivaluri de film alternativ pot fi urmărite în această săptămână în Capitală. Printre ele şi Nordic Film Festival, ajuns la a treia ediție.

Un adevărat “festin” cinematografic se dezlănțuie în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, pentru cei care, pur şi simplu, îşi doresc să mai vadă şi altceva decât produsele comerciale care-au invadat sălile din mall-uri şi ecranele TV sau de computer.

Se pot vedea astfel filme “nordice”, provenind din aerul rarefiat al Nordului şi al țărilor considerate cele mai “civilizate” din lume, filme noi (dar şi vechi, “clasice”) poloneze – una dintre cele mai bune şcoli cinematografice din lume şi din toate timpurile –, precum şi documentare muzicale, pelicule care împacă cinemaul cu muzica şi se adresează “fanilor” ambelor domenii.

O alternativă de vizionare

Inițiativele festivaliere de această natură sunt, la noi, inedite şi merită toată lauda, într-un “deşert” cinematografic al distribuției de filme, dominat de ultimele produse americane, ale marilor studiouri de peste Ocean, dar şi, mai ales pe TV sau pe internet, de subproduse anglo-saxone, aşa-numitele filme “de duzină”.

România ocupă, ca în mai toate domeniile, un deloc dezirabil ultim loc în Europa, în ce priveşte distribuția şi vizionarea de filme în săli, nici nu mai zic de cele numite “de artă”, care în general nu prea ajung la noi, aşa că e minunat că astfel de producții pot fi văzute măcar timp de câteva zile, la câte un festival de acest gen.

Festivaluri vechi sau noi

Festivalurile din această săptămână sunt ediții noi ale unor manifestări deja existente, reluate după “anii grei” de pandemie şi care beneficiază de relaxarea fără precedent din acest an, sau formate noi ale unor manifestări tradiționale, cum e cazul celui polonez.

Mai mult decât atrăgătorul Nordic Film Festival îi invită pe toți cinefilii la a treia sa ediție, desfăşurată la Cinema Elvire Popesco (bd. Dacia, nr. 77, în curtea Institutului Francez). Festivalul va începe joi, 22 septembrie, la ora 18.30, iar proiecțiile vor continua până duminică, 25 septembrie.

Splendori septentrionale

Aşadar, Nordic Film Festival se află la cea de-a treia ediție (toate până acum au fost “ținute” la Elvire Popesco, sala “de suflet” a cinefilimii bucureştene, dar şi a hipsterimii snoabe). Inclusiv să mai spunem motivele de atracție şi de interes ale acestei manifestări: tot ceea ce vine din Nord, din aerul înghețat de-acolo, are succes în zilele noastre (filmul nordic, thriller-ul nordic, romanele de suspans, muzica nordică, de gen post-rock etc.). 

Finlanda, Danemarca, Suedia, Norvegia şi Islanda sunt considerate de mulți cele mai “civilizate” țări din lume şi toată planeta jinduieşte la ele şi la nivelul de trai şi de civilizație de-acolo. Nu degeaba vorbea preşedintele Iliescu, încă de la începutul anilor ’90, de “modelul suedez”.

Stop “adânciturii spre abis”

NFF 3 oferă cinefililor un program variat ce cuprinde comedie, dramă, thriller, film istoric, dar și animații pentru copii. “În program veți găsi 14 pelicule multipremiate de lungmetraj, subtitrate în limba română, prin care #NordicFF aduce în prim-plan perspective cinematografice atipice și unice, care celebrează diversitatea formelor și viziunilor artistice abordate de cineaștii din toate cele cinci țări nordice: Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia”, spun organizatorii.

“Ne dorim ca Nordic Film Festival să reprezinte o pauză de la cotidian, o oază de cultură și umanism într-o perioadă tulbure a Europei. Am ales să organizăm din nou Nordic Film Festival pentru că legăturile culturale europene nu trebuie să înceteze, iar un festival de film în minus ar fi o adevărată adâncitură spre abis într-o industrie culturală ce oricum arată slabe semne de revenire”, afirmă Vlad Rotaru, directorul artistic al festivalului.

Dacă e Nord, e… “Thor”

Pentru program și informații suplimentare, sunteți invitați să urmăriți paginile de Facebook, Instagram și TikTok ale Nordic Film Festival. Biletele pot fi achiziționate de pe EventBook sau direct de la casieria sălii de cinema Elvire Popesco.

Semnalăm filmul “Out Stealing Horses” (dramă/mister, Norvegia, 2020), proiectat sâmbătă, la ora 15.00, pentru că este semnat de regizorul Hans Petter Moland (n. 1955), autor, acum ceva vreme, al savurosului thriller comic “In Order of Disappearance” / “Kraftidioten” (2014), distribuit şi la noi. Mai semnalăm şi animația pentru copii “Thor” (Islanda, 2011), prezentată duminică, de la ora 11.00.

Filmele nordice au fost “plimbate” şi pe la Sibiu și Chișinău

Festivalul este organizat cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei în România, Ambasadei Republicii Finlanda în România, Consulatului Republicii Islanda în România, Ambasadei Regatului Norvegiei în România și Ambasadei Suediei la București. 

Inițiatorii îşi amintesc că #NordicFF a debutat în februarie 2018, în București, fiind urmat, în 2019, de două ediții retrospective – la Sibiu și Chișinău. Festivalul a revenit, în 2020, la București, cu prilejul celei de-a doua ediții, care s-a bucurat de un real succes.

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton