Homepage  / Cinema

Cel mai nou film al cineastului Jean-Jacques Annaud, „Notre-Dame brûle”, relatează incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris

Cel mai nou film al cineastului Jean-Jacques Annaud, „Notre-Dame brûle”, relatează incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris

de Mioara Tronaru,

Pe 16 martie, în cinematografele franceze, va avea premiera filmul „Notre-Dame brûle” („Notre-Dame arde”, n.r.), în regia lui Jean-Jacques Annaud și după un scenariu care-i aparține. Pelicula redă incendiul care-a cuprins celebra catedrală franceză, scrie Le Parisien.

În seara zilei de 15 aprilie 2019, un incediu violent a curprins catedrala medievală Notre-Dame din Paris, monument al arhitecturii gotice, aflată pe Île de la Cité, în centrul capitalei Franței. Focul a izbucnit în zona acoperișului, în timp ce clădirea se afla în proces de restaurare. A fost nevoie de intervenția a sute de pompieri pe durata întregii nopți dintre 15 și 16 aprilie pentru a opri dezastrul, dar pierderile au fost considerabile.

Pentru cel de-al 14-lea film al său, după „Războiul focului” („Quest for Fire”, 1981), „Numele trandafirului” („The Name of the Rose”, 1986), „Ursul” („The Bear”, 1988), „Șapte ani în Tibet” („Seven Years in Tibet”) sau „Ultimul lup” („Wolf Totem”, 2015), Jean-Jacques Annaud (78 de ani) și-a dorit să reconstituie acea noapte îngrozitoare.

Dorința regizorului a venit în același timp cu cea a CEO-ului de la Pathé, Jérôme Seydoux, care voia ca Jean-Jacques Annaud să semneze un documentar despre incediul de la Notre-Dame. Dar cineastul nu a fost convins de faptul că numai niște simple imagini de arhivă ar putea cuprinde întreagă această „dramă wagneriană”, cum a numit-o el. Astfel că pelicula este de fapt o combinație de ficțiune și imagini de arhivă. De fapt, Annaud chiar a făcut un apel în urma căruia a strâns în jur de 3.000 de secvențe făcute de profesioniști, dar și de cei care s-au aflat doar cu un telefon în mână la fața locului în noaptea incediului.

Filmul nu este însă doar o însăilare de imagini cu incendiul, Jean-Jacques Annaud a lucrat cu mai mulți actori (printre care Samuel Labarthe, Jean-Paul Bordes, Chloé Jouannet, Jérémie Laheurte, Élodie Navarre) și a avut tot timpul pe platouri un pompier în postura de consilier.

„Notre-Dame brûle” a avut un buget de 30 de milioane de euro, iar filmările s-au desfășurat între 9 martie și 11 iunie 2021, în mai multe catedrale asemănătoare cu Notre-Dame. Iar în studiourile Cité du cinéma din Saint-Denis (Seine-Saint-Denis) au fost reconstituite cu minuțiozitate părți din catedrala arsă. Filmul promite să spună „povestea adevărată a femeilor și bărbaților care-au salvat Notre-Dame”, aflăm din videoclipul de prezentare al peliculei.

Trailer„Notre-Dame brûle”

foto: captură youtube.com

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton