Homepage  / Articole

Noul dr. Watson nu e un împiedicat, spune Freeman

Noul dr. Watson nu e un împiedicat, spune Freeman

de Redactia Tvmania

Serialul britanic „Sherlock” începe la AXN pe 2 octombrie, la ora 21.10. Postul AXN ne-a oferit două interviuri cu protagoniştii Benedict Cumberbatch (care îl joacă pe Sherlock Holmes) şi Martin Freeman (doctorul John Watson), care vor face echipă şi în „Hobbitul” 1 şi 2. Primul interviu – cu Benedict Cumberbatch –  a apărut pe site luni, 26.09.

În producţia BBC de trei episoade (având 90 de minute fiecare), Martin Freeman este doctorul John Watson. Actorul care îi va da viaţă lui Bilbo Baggins în „Hobbitul” 1 şi 2 (în care Benedict Cumberbatch va pune vocea dragonului Smaug) e cunoscut deja datorită rolurilor din „Ghidul autostopistului galactic” (2005) şi „Poliţist meseriaş” (2007). Freeman povesteşte mai jos că iniţial l-a îngrijorat ideea unui Sherlock Holmes modern şi că ar fi preferat să poate costume victoriene la filmări.

Te-ai temut la început că ideea unor Holmes şi Watson moderni va fi una ratată?

Da. Când mi s-a trimis prima dată scenariul, pe de o parte mă gândeam că ar putea fi îngrozitor, post-modern şi anacronic, cu o mulţime de iPhone-uri. Dar după ce am citit câteva pagini mi-am dat seama că scenariul nu dorea să spună „Nu-i aşa că suntem inteligenţi şi îndrăzneţi?”. Am fost uimit de claritatea replicilor şi de rezonanţa temelor.

De ce crezi că personajele astea două continuă să fie populare cu publicul modern?

E ceva excentric la Holmes şi Watson care îi face tipic britanici şi absolut universali în acelaşi timp. Dacă nu ţi se par universal valabile poveştile astea, atunci e ceva în neregulă cu tine!

Cum l-ai caracteriza pe noul doctor Watson?

Am crescut cu imaginea asta a unui Watson împiedicat. Dar nu e aşa deloc. A fost ofiţer în armată, s-a ocupat de spitale militare în Afganistan, aşa că nu putea fi împiedicat. Îl văd ca pe un doctor militar extrem de capabil şi nu văd nici un motiv pentru care nu s-ar descurca foarte bine şi cu arma în mână. E şi foarte tenace. E ca un mic terier Jack Russell!

E greu să uiţi de toţi actorii care l-au jucat pe Watson înaintea ta?

Da. Au existat atâtea versiuni ale lui Sherlock Holmes în lume în ultimii 120 de ani încât anumite imagini ni s-au fixat în minte. Dar poţi avea probleme dacă te ancorezi de ce s-a făcut înainte. Nu adaptăm romanele; jucăm scenariul nostru. Tratez povestea ca pe un serial nou de care nu a auzit nimeni până acum. Dar e greu, pentru că atunci când spui „Domnule Holmes” ai 120 de ani de istorie care îţi atârnă deasupra capului!

Cum începe relaţia dintre Holmes şi Watson în serial şi cum se dezvoltă ea?

Când se cunosc prima dată, Watson tocmai s-a întors din Afganistan. A fost rănit, şchioapătă la un picior şi merge la psiho-terapeut. Când începe povestea, Watson nu e în cel mai bun moment al vieţii lui. Nu prea are bani şi îi trebuie un coleg de cameră. Apoi îl descoperă pe tipul ăsta ciudat şi e imediat intrigat.

La prima lor întâlnire, Holmes descoperă lucruri despre Watson care îl fac pe acesta să creadă că totul e un truc magic. Se gândeşte „Îşi bate joc de mine – cum ştie că tocmai m-am întors Afganistan?”. Watson tocmai s-a întors de la război, a ajuns într-un moment în care chiar are nevoie de cineva ca Holmes. Fără să ştie,vrea să fie provocat. A avut parte de mai multă aventură decât şi-ar dori cineva cât a fost în război, dar la fel ca mulţi alţi foşti militari îi e foarte greu să se adapteze la viaţa civilă. Aşa că relaţia lui cu Holmes îi redă un scop în viaţă. Prietenia lor se întăreşte rapid şi devin ca două boabe într-o păstaie. Sunt uniţi, au nevoie unul de altul, se completează perfect şi devin echipa ideală. Conversaţiile lor nu sunt la fel de serioase ca „Dragul meu Watson…”, „Dragul meu Holmes…”, dar nici nu se prostesc mereu.

Te-ai distrat la filmări alături de Benedict?

Evident. Benedict e foarte bine ales pentru rol. Are un stil puternic şi  sigur pe el de a vorbi şi poate juca roluri de oameni rapizi şi schimbători. Ăsta e un dar mare pentru un actor. Nu poţi pune pe cineva calm să joace un rol aşa vioi. Benedict are rapiditatea asta cu găleata.

Cum e apartamentul lui Holmes şi Watson?

E genial. Prima zi de filmări pe platoul din Strada Baker 221B a fost fantastică. Apartamentul e plin de detalii. Fără a fi claustrofobic şi dezordonat, e o peşteră plină de comori.

Te bucuri că purtaţi costume moderne?

Nu! Aş prefera ansamblurile vestimentare victoriene. Aveau haine mult mai bune!

Te îngrijorează reacţia fanilor devotaţi ai lui Sherlock Holmes la serial?

Nu. E foarte periculos când arta devine proprietatea celor care o primesc şi nu a celor care o creează. Dacă îţi faci treaba bine şi oamenii se plâng în continuare, trebuie să accepţi că ce-ai făcut nu e pentru ei. Dar suntem foarte siguri că serialul e unul reuşit. Personajele astea sunt universale şi atemporale şi sper că am făcut un serial dramatic care să fie îndrăgit de oricine din lume.

Scenariul este foarte bun şi asta mă atrage mereu (la un proiect). Urăsc termenul, dar Holmes e unul dintre cele mai mari branduri din lume. Aş prefera să joc în filme la care se vor uita mai mult de opt oameni. Dacă nu stricăm nimic, cred că publicului îi va plăcea. Nimeni nu-şi propune să facă proiecte TV mediocre.

E important să încerci să faci ceva cât mai aproape de extraordinar şi faptul că avem doi dintre cei mai buni scenarişti din industrie (Steven Moffat şi Mark Gatiss – n.r.) ajută! Dacă nu ne iese, Benedict şi cu mine ne luăm la bătaie!

Urmărește-ne pe Google News

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te
buton