Modifica setarile cookie
Homepage  / Netflix

Noul serial Netflix al lui Julie Delpy dă voce femeilor în „La capătul răbdării”

de Andreea Hentea,

Din 7 septembrie, Netflix ne dă întâlnire cu serialul „La capătul răbdării” / „On the Verge” (2021), o încercare onestă, simpatică și deseori autoironică de-a răspunde la eterna întrebare: „Cum reușiți să împăcați cariera și viața de familie?”. 

„Uneori cu succes, de cele mai multe ori cu năduf, dar în cele din urmă cu recunoștință pentru că există”, ar răspunde, probabil, cele patru eroine din noul serial Netflix. Justine, Anne, Yasmine și Elle, prietene vechi, încearcă să se descurce în Los Angeles, făcând față joburilor solicitante, familiei și, din când în când, unor frânturi vagi din vechile lor visuri. 

Justine (Julie Delpy) a părăsit Franța convinsă că în America bucătăria de înaltă clasă e la mare căutare, iar acum conduce un restaurant frecventat de vedete. Soțul ei, Martin (Mathieu Demy), în schimb, nu reușește să-și găsească o slujbă și e convins că în Franța ar fi fost unul dintre arhitecții de vârf. Fiul lor, visătorul Albert (Christopher Convery), încearcă să-i împace pe amândoi atunci când absurditățile corectitudinii politice a momentului depășesc cota de stres admisă. 

Anne (Elisabeth Shue), designer vestimentar, e cea mai bine situată financiar din grup, dar viața ei sentimentală e pe cale să se surpe, iar cei doi copii adolescenți, Gretchen (Jennifer E. Gardner) și Sebastian (Sutton Waldman), își manifestă personalitatea cât de des și de apăsat sunt ei în stare. Adevăratele probleme apar când soțul ei, muzicianul George (Troy Garity), decide să-și încerce din nou norocul înainte de a fi prea târziu și să nu mai trăiască pe spezele nevestei. 

Yasmine (Sarah Jones) a renunțat la cariera care o amuzase cândva pentru a se dedica fiului ei adolescent, temperamentalul Oliver (Duke Cutler), dar acum situația de mamă casnică o stresează, în ciuda asigurărilor soțului ei, William (Tim Sharp), că totul e în regulă. 

În fine, împrăștiata Ell (Alexia Landeau) are trei copii cu trei bărbați diferiți, niciunul în stare să-și asume rolul de tată. Când nu își caută joburi efemere, Ell încearcă să-și dreseze copiii să vadă dintr-o perspectivă pozitivă situația lor financiară permanent precară, dar se pare că doar mezinul, Kai (Kai To), e capabil să zâmbească în toată tevatura. La acest amestec colorat se adaugă diverse personaje mai mult sau mai puțin stresate, precum Jerry (Giovanni Ribisi), capabil să încurce sistematic cam pe toată lumea. 

Vârsta de mijloc, văzută din tabăra femeilor (californiene)

Serialul este creat de talentata Julie Delpy (51 de ani), cunoscută mai ales din fermecătoarea trilogie „Înainte de răsărit” / „Before Sunrise” (1995), „Înainte de apus” / „Before Sunset” (2004), „Înainte de miezul nopții” / „Before Midnight” (2013), la a cărei poveste a contribuit, purtând numeroase discuții pe marginea scenariului cu regizorul Richard Linklater și cu partenerul din film, Ethan Hawke, care îi sunt vechi prieteni. La fel ca Justine, eroina ei din acest temerar serial „La capătul răbdării”, ea s-a stabilit în Statele Unite, iar în această poveste nu se sfiește să descrie, alături de varietatea și oportunitățile oferite de viața de acolo, ridicolul și rigiditatea unor precepte la modă. 

Cele patru eroine sunt unite de o prietenie sinceră, care le permite o franchețe uneori destul de șocantă. „La capătul răbdării” urmărește, nu fără farmec, viața de zi cu zi, cu regulile de la școală, de la job, de pe stradă și din viața afectivă a fiecăreia, dar și anxietățile care răbufnesc, uneori, din însumarea tuturor. Înainte ca pandemia să devină subiectul discutat pretutindeni, Justine, Anne, Yasmine și Elle analizează fără menajamente toate obstacolele de care se ciocnesc și toate motivele de stres pe care le resimt zilnic, dar în ansamblu grupul lor e atașant și inspiră optimism. 

Una dintre cele mai cuceritoare apariții ale serialului este Elisabeth Shue (57 de ani), aflată într-o formă de zile mari. Actrița sfidează cu umor nebun prejudecățile legate de vârstă și construiește o Anne non-conformistă și plină de vervă, făcându-ne să regretăm că nu o vedem mai des pe ecrane. Alături de ea, actrița, producătoarea și scenarista Sarah Jones portretizează o mamă casnică plină de angoase, dar umană, în exagerările ei, care trebuie să depășească o serie de prejudecăți legate de etnie și statut social. În fine, Alexia Landeau, coproducătoare ale serialului, nu ezită să se arunce, împreună cu personajul ei, dezorientata Ell, în cele mai ridicole situații, pentru a ieși de acolo stânjenită, dar triumfând cu umor. 

Dacă îi dăm o șansă, această poveste recentă ne delectează și ne pune pe gânduri, fie și pentru faptul că ne amintește cu câtă febrilitate ne număram anxietățile chiar și înainte ca pandemia să fi schimbat cursul vieții de pe întreaga planetă.

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te