Modifica setarile cookie
Homepage  / Nu rata!

O minune cu succes întârziat: iată povestea celebrei pelicule „O viaţă minunată”

de Redactia Tvmania

„O viaţă minunată”, filmul lui Frank Capra din 1946, este considerat o producţie clasică de Crăciun şi acum, la a 70-a aniversare, deşi regizorul nu l-a gândit vreodată ca pe-un film tematic.

Pelicula „It’s a Wonderful Life”/„O viaţă minunată” (1946) e mereu difuzată la TV în timpul Sărbătorilor de iarnă

Pelicula „O viaţă minunată”/ „It’s a Wonderful Life” spune povestea lui George Bailey (James Stewart), un bancher dintr-un orăşel american, care crede că viaţa lui nu are nici o valoare şi încearcă să se sinucidă în Ajunul Crăciunului. Un înger nepriceput (Henry Travers) îl salvează şi îi îndeplineşte dorinţa de a nu se fi născut niciodată. Dar George descoperă câte destine a influenţat în bine, şi revine – recunoscător – în propria viaţă.

La baza scenariului au stat un vis şi un strop de realitate

Inspirat de un vis, istoricul Philip Van Doren Stern a scris povestioara de 21 de pagini „The Greatest Gift”/„Cel mai mare cadou” (1943). A încercat să vândă ani de zile manuscrisul unei edituri, dar nu i-a ieşit. Aşa că a trimis povestioara mai multor prieteni, sub forma unor ample felicitări de Crăciun, în decembrie ’43.

Una dintre aceste felicitări a ajuns în mâinile producătorului RKO Pictures David Hempstead, care i-a arătat-o lui Cary Grant. Interesat de un posibil film, RKO a cumpărat drepturile de ecranizare cu 10.000 de dolari şi le-a vândut apoi companiei lui Capra, cu aceeaşi sumă. „The Greatest Gift” a văzut şi lumina tiparului în decembrie 1944, iar Stern a vândut-o şi unor reviste, care au publicat-o şi ele în aceeaşi perioadă.

În plus, scenariştii au bazat personajul lui George Bailey pe fondatorul Băncii Americane,  A.P. Giannini, care s-a străduit să acorde împrumuturi persoanelor cu venituri mici şi mijlocii, dar nu a reuşit, aşa că şi-a fondat propria bancă, unde dădea bani în funcţie nu de garanţii, ci de caracterul solicitantului.

Colaborare de succes?

Frank Capra şi James Stewart mai colaboraseră la două pelicule, în 1938 („Nu o poţi lua cu tine după moarte”) şi 1939 („Domnul Smith merge la Washington”), regizorul fiind impresionat de naturaleţea actorului şi, ulterior, de uşurinţa cu care juca, fără a avea nevoie de indicaţii regizorale („Cred că este cel mai bun actor de pe ecrane”, spune la un moment dat Capra).

Dar a treia colaborare a celor doi, „O viaţă minunată”, a fost un eşec comercial – a costat 3,7 milioane de dolari (42 de milioane în bani actuali) şi a avut încasări de 3,3 milioane. Totuşi, a fost nominalizat la cinci premii Oscar (inclusiv pentru Capra, Stewart, cel mai bun film).

După lansare, compania de producţie a lui Capra (care finanţase filmul) a dat faliment, iar James Stewart a început să se îndoiască serios că mai poate juca în filme. Înainte de 1941, când fusese recrutat în armată, jucase în aproape 30 de pelicule şi avea un Oscar (pentru „Poveste din Philadelphia”, 1940). După 1945 (când părăsea armata cu gradul de colonel de aviaţie), se gândea serios să înlocuiască actoria cu industria aviatică. Tatăl lui îl bătea la cap să lase Hollywood-ul şi să se întoarcă acasă, în Indiana, unde să conducă magazinul de scule şi unelte al familiei şi se însoare cu o fată cuminte.

Şi a urmat o serie de eşecuri cinematografice, prin urmare s-a reorientat spre westernuri în anii ’50.

Dar când copyright-ul a expirat, în 1974, filmul „O viaţă minunată” a tot fost difuzat la TV în perioada Sărbătorilor şi s-a transformat într-un hit peren, spre surprinderea lui Frank Capra (care nu îl considera un film despre Crăciun), dar şi a lui James Stewart (care a ajuns să-l considere cel mai drag film din cariera lui).

Aşa a ajuns să fie considerat „O viaţă minunată” un film clasic de Crăciun, pelicula definitorie pentru cariera lui Stewart şi a fost plasat (de către Institutul American de Film) pe locul I în topul filmelor americane inspiraţionale din istorie. Iar orăşelul Seneca Falls – care ar fi fost inspiraţia pentru cel din film, Bedford Falls – ţine anual un festival tematic.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Te-ar putea interesa și:

Filmul clasic „O viaţă minunată” va avea o continuare

Urmărește-ne pe Google News
 
 

Lasă-ne emailul tău ca să-ți trimitem zilnic cele mai importante articole scrise de jurnaliștii TVMANIA

Abonează-te